Ριζική επίλυση στο θέμα των χορτολιβαδικών ιδιοκτησιών
- Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου, 2022 - 11:52
Από το 2018 διαβλέψαμε ότι με την διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, οι στοχευμένες ασάφειες θα δημιουργούσαν προβλήματα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Έτσι επιλέχθηκε μια «επιθετική» πολιτική ενημέρωσης της κοινής γνώμης όσον αφορά στην δέσμευση των πατρογονικών ιδιοκτησιών μέσω των στρεβλώσεων που προέκυπταν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ως γνώστες της Ελληνικής γραφειοκρατίας προβλέψαμε ότι η οδός θα ήταν δύσκολη. Οι Κυκλάδες είχαν λανθασμένα (;) «τσουβαλιαστεί» στον γενικό κανόνα. H εξαίρεση των Κυκλάδων σε σχέση με το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου είχε ως εκ θαύματος μέσω των δασικών χαρτών . . . εξαιρεθεί !
Η εικόνα της δέσμευσης χιλιάδων ιδιοκτησιών αρχικά φάνταζε ως κακόγουστο αστείο, σύντομα έγινε πραγματικότητα και εφιάλτης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Δύσκολα μπορούσες να βρεις οικογένεια στις Κυκλάδες που να έμενε ανεπηρέαστη ιδιοκτησιακά. Φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητηθεί η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και να απαιτείται πολύχρονη και πολυέξοδη δικαστική διαδικασία για να αποδειχθεί το αυτονόητο. Ο Κυκλαδίτης να αποδείξει ότι η γη του .... του ανήκει. Μετά από ακατανόητες ενέργειες, οδηγήθηκαν οι νησιώτες σε αποξένωση από τις ιδιοκτησίες τους, μεταβάλλοντας «ων ουκ έστιν αριθμός» ιδιωτικές εκτάσεις σε ‘’εν γένει δασικές’’, επί της ουσίας σε έρημη – παραγωγικά – γη που διεκδικείται από το ελληνικό δημόσιο !
Οι διατάξεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών των Κυκλάδων, την Μάνη, τα Επτάνησα και μεγάλο τμήμα της Κρήτης - περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητος υπέρ του ελληνικού δημοσίου - αλλά ακόμη και την ίδια καθ’ αυτή τη σημερινή επιβίωση των κατοίκων και το μέλλον των οικογενειών τους, την ασφάλεια των συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, τη θεμελιώδη εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κράτους και πολιτών. Ο κίνδυνος η πατρογονική γη να ‘’αλλάξει’’ ιδιοκτησιακό καθεστώς μαζικά σε παραμεθόριες περιοχές ήταν προ των πυλών. Μία πρωτοφανής επίθεση κατά της ατομικής περιουσίας των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας και μάλιστα υπό το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Μετά την επίπονη αλλά επιτυχημένη ενημέρωση, ακολούθησαν συναντήσεις επί συναντήσεων σε νησιά και λεκανοπέδιο Αττικής. Έρευνα, αλληλογραφία εκατοντάδων σελίδων, καταχωρήσεις στον τύπο, συνέργειες με λοιπούς φορείς, επιστημονικούς ή μη, Δήμους, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Επιμελητήριο Κυκλάδων. Συναντήσεις συν-εργασίας με βουλευτές Νομού Κυκλάδων, σε βουλευτικά ή υπουργικά γραφεία. Καταλυτικό δε ρόλο έπαιξε η πολυσυμμετοχική τηλεδιάσκεψη των Επιμελητηρίων της Ελλάδος, με τον κ. Ιωάννη Ρούσσο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και το σύλλογο μας να δίνουν το παρόν, όπως και το σύνολο των προέδρων των περιφερειακών επιμελητηρίων και κυρίως με την ενεργή συμμετοχή του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γ. Αμυρά και του προϊσταμένου της Γ. Δνσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος κ. Ευάγγελου Γκουντούφα.
Μετά από 4 έτη επιτέλους και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι πλέον έχουμε μέτρα και δομές, διαδικασίες που λειτουργούν στο πλάι των νησιωτών και όχι απέναντι τους!
Συγκεκριμένα :
Α. Μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΝ, της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων, του προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου Κυκλάδων και των συλλόγων μας, κατέστη δυνατό να εκδίδεται από τη Δ/νση Δασών η ζητούμενη βεβαίωση ώστε να είναι δυνατή η σύνταξη και μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων εφόσον τα αιτούντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν καταχωρήσει υπέρ τους εμπράγματο δικαίωμα στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων και το Ελληνικό Δημόσιο βεβαιώσει ότι δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτού.
Β. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων και παρεμβάσεις των Δήμου Σύρου Ερμούπολης, Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και ιδιαιτέρως της Βουλευτή Κυκλάδων κ. Μονογυιού Αικατερίνης αποφασίστηκε επιτέλους η τροποποίηση κοινής υπουργικής απόφασης για τη συγκρότηση και την εσωτερική οργάνωση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών (ΣΙΔΒΧΕ).
Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει τη σύσταση Συμβουλίου με έδρα την Ερμούπολη Σύρου και τοπική αρμοδιότητα την περιφέρεια των Κυκλάδων και της Σάμου, αφαιρούμενης της σχετικής τοπικής αρμοδιότητας από τα ΣΙΔΒΧΕ Πειραιά και Μυτιλήνης αντίστοιχα! Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά έτη που ιδρύεται στην έδρα του Νομού και της Περιφέρειας, κεντρικό Διοικητικό όργανο, μετά τη συνεχή αποδυνάμωση των περιφερειακών υπηρεσιών που εδρεύουν στις Κυκλάδες.
Η δικαίωση μας αυτή μας δίνει σθένος να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση και των άλλων τρεχόντων ζητημάτων, επ’ ωφέλεια του συνόλου των πολιτών :
Α. Την σύσταση διευρυμένων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής στα νησιά των Κυκλάδων, συμβουλίων μιας στάσης κατά τα την διαδικασία εγκρίσεων αρχιτεκτονικών μελετών.
Β. Την εξεύρεση λύσης όσον αφορά στην υποστελέχωση και δυσλειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών στα νησιά των Κυκλάδων.
Γ. Στον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας στα νησιά των Κυκλάδων μέσω Τοπικών ή Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η νέα σύνθεση του ΔΣ του συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων
6 Δεκ. 2022 - 14:35 - Κοινή ανακοίνωση Συλλόγων Μηχανικών των Κυκλάδων για το περιστατικό ξυλοδαρμού συναδέλφου
18 Δεκ. 2021 - 11:42 - Πρόταση αξιοποίησης ενός ήδη πανέμορφου χώρου πρασίνου
11 Αυγ. 2021 - 6:19 - Δωρεά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων στη Στέγη
1 Φεβ. 2017 - 12:44 - Νέο Δ.Σ. Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων
11 Ιουλ. 2016 - 12:45