Με περηφάνια γιόρτασαν οι Κυκλάδες την 28η Οκτωβρίου

Με μεγαλοπρέπεια, συγκίνηση και περηφάνια γιόρτασαν οι Κυκλάδες την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οι παρελάσεις, οι στεφανώσεις και οι γαλανόλευκες σημαίες, δεν έλειψαν από κανένα νησί, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να δίνουν βροντερό “παρών” στις εκδηλώσεις τιμής.

Στη Νάξο πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών και μαθητριών, προσκόπων, Ελληνίδων Οδηγών, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επί της παραλιακής οδού Πρωτοπαπαδάκη. Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα της Νάξου «Αξοπατήματα» στην κεντρική πλατεία της παραλίας. Στον Απόλλωνα της Νάξου παρήλασε μόλις μία μαθήτρια για τον εορτασμό της εθνικής επετείου καθώς είναι και το μοναδικό παιδί που πηγαίνει στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής.

Στη Μύκονο παρέλασαν τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία Χώρας και Φτελιάς – Μαραθιού, τα δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και Λύκεια, το Ε.Π.Α.Λ., καθώς και οι πρόσκοποι. Η παρέλαση ξεκίνησε από το Δημαρχείο και κατέληξε στο μνημείο της Μαντώς Μαυρογένους. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί μαθητών και μαθητριών και έπειτα πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή στο Δημαρχείο, κατά την οποία ο Δήμαρχος Μυκόνου βράβευσε τους επιτυχόντες Μυκονιάτες μαθητές των πανελληνίων.

Στην Αμοργό οι εορτασμοί ξεκίνησαν με δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας και συνέχισαν με επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση από το Νηπιαγωγείο Αμοργού, το Δημοτικό Σχολείο, από τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και από το ΕΠΑΛ Αμοργού.

Η μεγαλύτερη σημαία στην Ελλάδα κυμάτισε στην Σαντορίνη

Στη Σαντορίνη εμφανίστηκε και φέτος η μεγαλύτερη σημαία στην Ελλάδα ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η σημαία έχει βάρος έχει μέγεθος 1.500 τ.μ. και ζυγίζει 160 κιλά. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών, συλλόγων καθώς και τμήματος Εθνοφυλακής Θήρας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, στον κεντρικό δρόμο των Φηρών.

Στην Κέα μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να παρακολουθούν και να καμαρώνουν τα παιδιά. Στην Ιουλίδα και στην Κορησσία, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές.

Στη Μήλο μετά την δοξολογία ακολούθησε παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου προς το Ηρώο των Πεσόντων ενώ ο σημαιοστολισμός στο νησί ήταν γενικός σε σπίτια, καταστήματα και Υπηρεσίες και διήρκησε από το πρωί της 27ης Οκτωβρίου μέχρι το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου.

Αποκάλυψη της Πολεμικής Σημαίας από τον 4ο Λόχο Εθνοφυλακής Άνδρου

Στην Άνδρο πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση στη Χώρα και από την Τοπική Κοινότητα Μπατσίου, Μεσσαριάς, Γαυρίου και Κορθίου. Οι μαθητές παρέλασαν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Υδρούσσας. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί αποκάλυψη της Πολεμικής Σημαίας από 4ο Λόχο Εθνοφυλακής Άνδρου στην πλατεία Β. Γουλανδρή (Γηροκομείου).

Στην Τήνο τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Κ/Δ «ΕΛΛΗ». Στη συνέχεια, οι μαθητές των σχολείων μετέβησαν στο Μνημείο Ελευθερίας με την Φιλαρμονική του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Τήνου όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ελευθερίας. Και τέλος ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών των στην παραλιακή οδό της Τήνου.

Στην Πάρο, οι εορτασμοί ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παροναξίας, Καλλινίκου και το “παρών” έδωσαν οι σημαίες των σχολείων μαζί με τους παραστάτες. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Σχολείων, κ.α. και οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με παρέλαση των μαθητών στην Παροικιά, στην παραλιακή λεωφόρο.

Και οι αστυνομικοί της Ίου στην παρέλαση

Στη Φολέγανδρο με σεβασμό τιμήθηκε και φέτος η επέτειος για την 28η Οκτωβρίου του 1940, με τους μαθητές και τα σώματα ασφαλείας παρόντα και η παρέλασή τους να καταλήγει στο Μνημείο πεσόντων πολέμου στην πλατεία της Πούντας.

Στην Ίο για πρώτη φορά την παρέλαση τίμησαν με τη συμμετοχή τους, οι αστυνομικοί του νησιού που βημάτισαν μαζί με τους μαθητές και με αυτό τον τρόπο απότισαν φόρο τιμής στους πεσόντες. Ανάλογες οι εκδηλώσεις και σε Σέριφο, Σίκινο, Ανάφη, Αντίπαρο, Κίμωλο, Κύθνο και Σίφνο.

 

Ετικέτες: