ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΚΡΗ ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ: Φονικοί βράχοι σε… ειδυλλιακά θέρετρα
- Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23
Όταν οι πρώτοι πυροσβέστες κατέφθασαν μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής στην Αγιά Φωτιά, για δευτερόλεπτα έχασαν… τη φωνή τους. Και ας ήταν υποψιασμένοι για το τι θα συναντήσουν. Η πραγματικότητα ήταν ασύλληπτα τρομακτική. Το κατάλυμα είχε αφανιστεί κάτω από ένα… βουνό. Συντρίμμια παντού, λες και είχε προηγηθεί σεισμός 7 ρίχτερ.
Μπάζα, βράχοι, σκοτάδι, σιωπή. Δεν υπήρχαν περιθώρια, δεν υπήρχε χρόνος. Κανένα σημάδι ζωής… Άκουγαν δυνατά μόνο τους χτύπους της δικής τους καρδιάς. Έπρεπε να συντονιστούν και να δράσουν ομαδικά και με χειρουργική ακρίβεια, με μοναδικό μέσο τα χέρια τους, το μυαλό και την ψυχή τους. Ήταν τέτοιες οι συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες της επιχείρησης που δεν μπορούσαν να επιστρατεύσουν άλλα μέσα πέραν από κάποιες θερμικές κάμερες, κομπρεσέρ, υποστυλώματα και φυσικά το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί της 3ης ΕΜΑΚ. Όλοι όσοι ήταν εκεί δούλεψαν σκληρά και αγόγγυστα εις το όνομα της διάσωσης και της ζωής.
Σε αυτό το δίχωρο τουριστικό κατάλυμα στο γραφικό κολπάκι της Αγίας Φωτιάς, κάτω από τα βράχια με θέα το απέραντο γαλάζιο, έμενε μία τριμελής οικογένεια από τη Σλοβενία, η 47χρονη Jasmina, ο 51χρονος Rihar και ο 8χρονος γιος τους. Ήταν η τελευταία τους νύχτα στην Κρήτη πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο όλεθρος τους βρήκε στα κρεβάτια τους. Οι βράχοι καταπλάκωσαν πλήρως το δωμάτιο όπου κοιμόταν η 47χρονη μητέρα, η οποία δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει. Το έτερο δωμάτιο, σε αυτό που κοιμόντουσαν πατέρας και παιδί, καταπλακώθηκε μερικώς από τους βράχους και έτσι τα δύο μέλη της οικογένειας στάθηκαν τυχερά μέσα στην ατυχία τους. Ο 51χρονος κατάφερε να απεγκλωβιστεί σχετικά εύκολα, όμως το παιδί «παγιδεύτηκε» από την κατάρρευση ενός τοίχου και το ποδαράκι του «πιάστηκε» μέσα στα μπάζα. Ήταν ο πατέρας εκείνος που προσπαθούσε να καθοδηγήσει τους διασώστες, όσο εμψύχωνε τον γιο του και του έδινε δύναμη να αντέξει αυτή τη σκληρή δοκιμασία.
Τελικά, γύρω στις 4 τα ξημερώματα, οι σωστικές δυνάμεις κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και τον 8χρονο, ο οποίος έχει υποστεί κάταγμα στο πόδι. Το σοκ όμως είναι ισχυρό. Ήταν όλα όσα έζησαν αυτή τη νύχτα και κυρίως όσα έχασαν.
Και έχασαν την άτυχη Jasmina. Η τραγική είδηση έχει συγκλονίσει συγγενείς και φίλους της οικογένειας πίσω στη Σλοβενία. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένα ταξίδι χαλάρωσης και αναψυχής είχε τέτοια τραγική κατάληξη.
Η φονική κατολίσθηση έχει σοκάρει ντόπιους, ξένους επισκέπτες αλλά και όλους που άκουσαν την τραγική είδηση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς εξέφραζαν φόβους για πιθανές κατολισθήσεις, από την άλλη επιχειρηματίες της περιοχής ανησυχούν ότι η τραγωδία θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση καθώς ακόμα υπάρχει αρκετός τουρισμός.
Στην περιοχή χθες έγινε αυτοψία από ειδικούς, ενώ αστυνομία και Δήμος προχώρησαν στην τοποθέτηση ειδικής σήμανσης.
Λέκκας: Βολές και προειδοποιήσεις για «σκηνικό υψηλού κινδύνου»
Η τραγωδία που γράφτηκε τη νύχτα στην Αγιά Φωτιά δεν είναι ασύνδετη με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Κρήτη, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα. Εκτιμά ότι οι πλημμύρες επίσπευσαν το φαινόμενο των κατολισθήσεων, το οποίο κάποια στιγμή θα εκδηλωνόταν και κάνει λόγο για τους τρεις υπαρκτούς παράγοντες που συνθέτουν σκηνικό υψηλού κινδύνου.
Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας, ο οποίος επέστρεψε από την Κρήτη στην Αθήνα αργά το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ertnews: «Το φαινόμενο οφείλεται στις μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, στην αστάθεια μεγάλων βραχωδών όγκων που ήταν στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και βεβαίως έχουμε την υποψία ότι το φαινόμενο αυτό επιταχύνθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαμε σε όλη την Κρήτη προ 15νθημέρου.
Αυτοί οι τρεις παράγοντες συνθέτουν σκηνικό υψηλού κινδύνου και βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε για μία ακόμα φορά ότι δεν θα πρέπει να δομούμε ή να κατασκευάζουμε σε παρόμοιες συνθήκες. Πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και ιδιαίτερα όταν αφορά τουριστικά καταλύματα που έχουν μία ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι έντονες βροχοπτώσεις πιθανότατα αφαίρεσαν την υποστήριξη του βραχώδους όγκου με αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση εμφάνισης του φαινομένου. Τόνισε ότι το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, με την εκπόνηση γεωλογικών μελετών, ωστόσο δεν παρέλειψε να ρίξει και τις βολές του.
«Οι κατά τόπους υπηρεσίες συνήθως δεν είναι τόσο αυστηρές και ενδίδουν σε πιέσεις με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εικόνα. Θα πρέπει να αναφερθώ ότι αρκετά χιλιόμετρα δυτικότερα της περιοχής, αυτή τη στιγμή κτίζεται ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πάνω σε ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ευρώπης και το έχουμε επισημάνει, αλλά βεβαίως αυτό δεν αρκεί για να σταματήσει η δραστηριότητα στην περιοχή και να μη δοθούν άδειες».
Τον γύρο του κόσμου
Η τραγωδία στην Αγία Φωτιά φιλοξενήθηκε σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα που μετέδωσαν και εικόνες από την πολύωρη αγωνιώδη επιχείρηση των σωστικών συνεργείων στα συντρίμμια.
Ευαγγελία Καρεκλάκη
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Βιβλική καταστροφή στη Σητεία
18 Οκτ. 2022 - 6:24 - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ: 1000 ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες επικίνδυνων ετοιμόρροπων
29 Σεπ. 2022 - 6:26 - «Συμμαχία» Εισαγγελίας – ΕΛΜΕΠΑ κατά της ενδοοικογενειακής βίας
9 Αυγ. 2022 - 6:22 - Στο μικροσκόπιο δύο «ύποπτοι» για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο
21 Ιουλ. 2022 - 6:23 - Ανήλικοι στο «κόκκινο»: Ναρκωτικά, ξυλοδαρμοί, εκφοβισμός και αυτοτραυματισμοί
30 Μαΐου. 2022 - 6:23