Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το νέο καταφύγιο αδέσποτων

  • Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, 2022 - 06:17

Με απόφαση του αν. Υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκε τελικά στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, η πράξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τίτλο «Κατασκευή εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς  Δήμου Σύρου – Ερμούπολη»

Η συγκεκριμένη πράξη αφορά στην κατασκευή των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, το οποίο πρόκειται να φιλοξενεί αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κυρίως αδέσποτες γάτες, αλλά και στην προμήθεια του απαραίτητου μόνιμου εξοπλισμού. Επιπλέον, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Δήμου Σύρου Ερμούπολης,  ένα δεύτερο κομμάτι της πράξης θα αφορά και στη στείρωση των αδέσποτων ζώων, με τη χρηματοδότηση του Δήμου.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με τα αδέσποτα γατιά στο νησί είναι τεράστιο, με το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας τους, είτε αυτό αφορά στη σίτισή τους,  είτε στις στειρώσεις και τις λοιπές ιατρικές πράξεις, να πέφτει -ως τώρα- στους ώμους φιλόζωων και ιδιωτών κτηνιάτρων, χωρίς ωστόσο να αποφεύγονται οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια αρκετών κατοίκων, κυρίως στην Ερμούπολη, για τις ακαθαρσίες και τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούνται όταν και όπου  δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες καθαριότητας.

Αλλαγή τοποθεσίας μετά τις αντιδράσεις

Το καταφύγιο προβλέπεται να κατασκευαστεί τελικά στην περιοχή του Βούλια, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Στόχος του Δήμου είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο και σύγχρονο καταφύγιο, βάσει των προδιαγραφών που ορίζει η νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθεσία που είχε προταθεί  αρχικά για τη δημιουργία του καταφυγίου, ήταν στην περιοχή του Δανακού. Στην έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της Κοινότητας Γαλησσά που είχε γίνει αρχές Μαΐου, παρουσία του Αντιδημάρχου, Παναγιώτη Κουταβά και των δημοτικών συμβούλων Γιώργου Δούναβη και Μιχάλη Αλτουβά, υπήρξαν αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γαλησσά, Γιάννη Βουτσίνο, αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι παρόλο που ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας καταφυγίου, διαφώνησαν εντόνως για την τοποθεσία, φέροντας ως επιχείρημα την όχληση των κατοίκων του Δανακού, κάτι που τελικά έγινε σεβαστό από τους αρμόδιους και άμεσα ξεκίνησε η αναζήτηση άλλου χώρου για τη στέγαση του καταφυγίου.

Πλέον, με την εύρεση της κατάλληλης τοποθεσίας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από του Υπουργείο, ξεκινά η απαραίτητη μελέτη και, εντός του 2023, αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία του καταφυγίου το οποίο προβλέπεται να “αποσυμφορήσει” την πόλη από το μεγάλο αριθμό αδέσποτων γατών, όπως συνέβη και πριν λίγα χρόνια με τη δημιουργία του καταφυγίου στα Λαζαρέττα, όπου πλέον τα αδέσποτα σκυλιά ζουν σε προστατευμένο, ελεγχόμενο και καθαρό περιβάλλον, απολαμβάνοντας τη φροντίδα των ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για εκείνα.  Προϋπόθεση φυσικά για να συμβεί το ίδιο και με το νέο καταφύγιο του Βούλια, συνιστά η τήρηση των κανόνων λειτουργίας  όπως αυτοί ορίζονται από το νόμο, εξασφαλίζοντας την καλή διαβίωση των ζώων ώστε να μην καταλήξει “σκουπιδότοπος ψυχών”.