Μετά από πολύμηνη αναμονή ξεκίνησε η εκδίκαση της γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο

Η ώρα της δικαιοσύνης

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε χθες το πρωί η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου στη Σύρο όπου κατέθεσαν οι γονείς και τα τρία αδέρφια του θύματος καθώς και ο ιατροδικαστής Ηλίας Μπογιόκας. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά το έγκλημα της Φολεγάνδρου, η υπόθεση παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Η γραμμή των συνηγόρων

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Αλέξης Κούγιας, ξεκίνησε λέγοντας πως ο δράστης τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ενώ από τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψαν, ο θάνατος είναι προϊόν δολοφονικής επίθεσης και ο δράστης προέβη σε λελογισμένες πράξεις που μαρτυρούν ψύχραιμη συμπεριφορά. Όπως ανέφερε ο κος Κούγιας, ο κατηγορούμενος ο οποίος προσπαθεί από την αρχή να πείσει ότι είχε μειωμένο καταλογισμό, επέδειξε εμμονή ολοκληρώνοντας την προαποφασισμένη πράξη του.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης, Γιάννης Βλάχος , αντικρούοντας όσα εξέθεσε ο συνάδελφός του, αναφέροντας  ότι δεν προκύπτει από κάπου ως τώρα αν τα τραύματα του θύματος προήλθαν από χτύπημα ή από σύρσιμο ή από τον κατακρήμνισμα, κάτι που μένει να αποδειχθεί στο δικαστήριο σε ποιο στάδιο προέκυψαν. “Ο θάνατος της Γαρυφαλλιάς δεν αμφισβητείται πως επήλθε από πνιγμό αλλά έχουμε ατέλειες σοβαρές” είπε ο κος Βλάχος. Στην ανάγνωση της γραπτή δήλωσης του κατηγορούμενου αναφέρθηκε πως αμφισβητείται η εκτίμηση του ιατροδικαστή και οι ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες οι οποίες δεν συνάδουν με τον ισχυρισμό του πως αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ζητήθηκε να κλητευθούν οι ψυχίατροι να καταθέσουν για τα έγγραφα και για τον τρόπο διεξαγωγής των συμπερασμάτων τους.

Οι καταθέσεις της οικογένειας του θύματος

Πρώτος μάρτυρας κλήθηκε ο πατέρας της Γαρυφαλλιάς, Κωνσταντίνος Ψαρράκος, ο οποίος  ρωτήθηκε για το εάν γνώριζε για τη σχέση της κόρης του με τον κατηγορούμενο και για τη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν εκείνη πριν αναχωρήσει για το νησί της Φολεγάνδρου.  Όπως ανέφεραν όλα τα μέλη της οικογένειας όταν ερωτήθηκαν, η Γαρυφαλλιά έδειχνε χαρούμενη και δεν είχε δώσει δείγματα πως κάτι την απασχολεί. Μοναδική εξαίρεση στην εικόνα αυτή, αποτέλεσε η μαρτυρία της αδερφής της Γαρυφαλλιάς, η οποία δήλωσε πως, σε ανύποπτο χρόνο το θύμα είχε αναρωτηθεί αν υπάρχει περίπτωση να παρακολουθεί κάποιος το κινητό της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υποψιαζόταν τον κατηγορούμενο. Η μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, Αλεξάνδρα Μάκου, κατέθεσε πως το θύμα γνωριζόταν με τον δράστη από τον Αύγουστο του 2020 χωρίς να έχει προβληματίσει αυτή η σχέση κανέναν μέχρι την ημέρα του εγκλήματος και πως για πρώτη φορά άκουσε περί ψυχιατρικών προβλημάτων του κατηγορουμένου, στη δικογραφία.

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια της εξέτασης της οικογένειας, έγινε και στα βιβλία που, όπως έχουν καταθέσει όλα τα μέλη, βρέθηκαν στο δωμάτιο της Γαρυφαλλιάς, των οποίων η θεματολογία αφορούσε στην αναρχία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο και που, όπως ειπώθηκε, τα είχε δωρίσει ο κατηγορούμενος στο θύμα. Ο κ. Κούγιας με ερωτήσεις του προς τον πατέρα του θύματος επιχείρησε να συσχετίσει την υπόθεση με τα βιβλία αυτά, κάτι που έφερε την αντίδραση του συνηγόρου υπεράσπισης , Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος μίλησε για απαράδεκτη γενίκευση και για αφοριστική προσέγγιση ενός ολόκληρου χώρου σε μια προσπάθεια ταύτισής του με βίαιες συμπεριφορές.

Η κατάθεση του ιατροδικαστή

Ο ιατροδικαστής  και προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, παρέλαβε το άψυχο σώμα της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου στις 18/07/21. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη νεκροψία και νεκροτομή αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε, κατέθεσε πως, παρόλο που το θύμα έφερε πολλαπλές κακώσεις άνω και κάτω άκρων καθώς και στο κεφάλι, η αιτία θανάτου ήταν σαφώς ο πνιγμός, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν προήλθε από στραγγαλισμό αλλά από εισρόφηση ποσότητας θαλάσσιου ύδατος. Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, είχε προηγηθεί σύρσιμο σε αμβλεία και τραχιά επιφάνεια ενώ τα τραύματα στο κεφάλι ήταν συμβατά με βίαια πτώση στο έδαφος. Συμπερασματικά, όπως είπε ο ιατροδικαστής “το θύμα σύρθηκε όσο ήταν ακόμα εν ζωή, έπεσε στη θάλασσα, ήπιε νερό και επήλθε ο θάνατος”. Από την έδρα καθώς επίσης και από τους συνηγόρους υπεράσπισης έγινε σημαντική προσπάθεια να αποσαφηνιστεί το κατά πόσο κάποια από τα τραύματα του θύματος ήταν προθανάτια, πώς και από πού προήλθαν και αν υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε προσπάθεια ανάνηψης του θύματος. 

Εντάσεις και απειλές

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συχνά ήταν τα ξεσπάσματα μελών της οικογένειας με τον αδερφό του θύματος, Γεώργιο Ψαρράκο, να επιτίθεται φραστικά κατά του κατηγορούμενου αλλά και των συνηγόρων, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της έδρας να του επιβάλει την ηπιότερη ποινή, όπως την χαρακτήρισε, υποχρεώνοντάς τον να παραμείνει εκτός δικαστικής αίθουσας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Προς το τέλος πλέον της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας , ο πατέρας του θύματος αντέδρασε σε όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης του ιατροδικαστή, λέγοντας πως η Γαρυφαλλιά δεν αυτοκτόνησε αλλά την σκότωσαν όπως την σκοτώνουν τώρα ξανά οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ο κος Μαντάς, απαντώντας σε όλα αυτά, ανέφερε πως οι συνθήκες διεξαγωγής της διαδικασίας, με ύβρεις και απειλές, προσβάλλουν τον θεσμικό ρόλο των συνηγόρων.

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα και μεταξύ του κου Βλάχου και του κου Μπογιόκα όταν ο πρώτος, αναφερόμενος στην παρουσία του ιατροδικαστή σε τηλεοπτικές εκπομπές τις αμέσως επόμενες ημέρες της τέλεσης του εγκλήματος και τις δηλώσεις του σχετικά με την ιατροδικαστική έρευνα, του απευθύνθηκε λέγοντάς του “είστε επίορκος” και δήλωσε πως επιφυλάσσεται για τη μήνυσή του, ενώ λίγο αργότερα, όταν πλέον τα πνεύματα ηρέμησαν, απολογήθηκε για την έντασή του.

Η διαδικασία διεκόπη λίγο μετά τις 16.00 λόγω της αναχώρησης των δικηγόρων και των δύο πλευρών για Αθήνα και θα συνεχιστεί στις 21 και 29 Νοεμβρίου.