“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δύο εισαγγελικές έρευνες στον Βόλο για την Κιβωτό του Κόσμου

  • Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου, 2022 - 06:23

Δύο εισαγγελικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Βόλο για την Κιβωτό του Κόσμου μετά τη μήνυση για ξυλοδαρμό τριών φιλοξενούμενων της δομής τον περασμένο Αύγουστο από τον Χρόνη Χλίτσιο, αλλά και την καταγγελία του 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι καταγγελίες πάγωσαν το πανελλήνιο και οδήγησαν τις αρχές να ερευνούν τρία τουλάχιστον αναφερόμενα περιστατικά ασέλγειας που ανατριχιάζουν και τέσσερις ξυλοδαρμούς.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είχε ήδη επισκεφτεί τις δομές του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο απευθυνόταν με έγγραφό του στις κατά τόπους Εισαγγελίες και ενημέρωνε για καταγγελλόμενα περιστατικά φρίκης, κάνοντας φύλλο και φτερό όλα τα έγγραφά τους.

Για τη δομή του Βόλου για την οποία υπήρξαν αναφορές για περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητούσε επιτακτικά απαντήσεις σε μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα που εγείρονταν μετά από έρευνα για το εάν η λειτουργία της δομής είναι ορθή.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Συνήγορος αιτούταν να ενημερωθεί μεταξύ άλλων γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόσωπο προσδιορισμένο ως υπεύθυνο της δομής, για ποιον λόγο στα βιβλία των φιλοξενούμενων δεν υπήρχαν καταχωρημένα στοιχεία για τις επιδόσεις των τροφίμων στο σχολείο, γιατί οδηγός της δομής κάνει ψυχολογικές συνεδρίες στα παιδιά.

Άμεσα η Εισαγγελία Βόλου διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη, ζητώντας από κάθε αρμόδιο να καταθέσει στοιχεία που να δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα με τις αρμόδιες αρχές να δίνουν τη δέουσα σημασία.

Η προκαταρκτική διενεργείται παράλληλα με τις έρευνες που γίνονται και από τις υπόλοιπες εισαγγελικές αρχές ανά την Ελλάδα με βάση τις αναφορές του Συνηγόρου του Πολίτη μετά την καταγγελία φρίκης του 19χρονου.

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μόνο στον Βόλο και στα Ιωάννινα δεν υπάρχουν αναφερόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης. Στις υπόλοιπες δομές σε Αθήνα, Πειραιά, Καλαμάτα είναι υπό έρευνα αν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις «κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη, από οικείο, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση».

Τα περιστατικά (σεξουαλική κακοποίηση, θωπεία, σωματική κακοποίηση κ.λπ.) φέρονται να έγιναν στις παραπάνω δομές και οι καταγγελίες-σοκ, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, δεν αφορούν μόνο σε εργαζομένους της Κιβωτού. Το απόστημα και την αποκάλυψη που προκάλεσε και τις καταγγελίες των άλλων παιδιών φέρεται να έσπασε ένας 19χρονος σήμερα νέος, ο οποίος κατήγγειλε πως σε ηλικία 15 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατά συρροή σε δομή της Κιβωτού.

Καταθέσεις φρίκης και αποτροπιασμού

Οι καταγγελίες των παιδιών προκαλούν ανατριχίλα, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στην Αστυνομία.

Μέχρι στιγμής οι καταθέσεις-καταγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:

-Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου.

-Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.

-Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Η εισαγγελική έρευνα στον Βόλο για τους ξυλοδαρμούς

Από τον περασμένο Αύγουστο που έγινε η καταγγελία του πρώην εργαζόμενου Χρόνη Χλίτσιου ότι στέλεχος της δομής από την Αθήνα χτύπησε τρεις ανήλικους λαμβάνεται σειρά καταθέσεων από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.

Εδώ και τρεις μήνες οι αρμόδιοι να δώσουν καταθέσεις πάνε και έρχονται στην Αστυνομία και στα δικαστήρια, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ η εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενη σωματική βία σε βάρος ανίκανων προς αντίσταση προσώπων, απειλές και εξυβρίσεις συνεχίζεται.

Οι αρχές εξετάζουν ενδελεχώς κάθε στοιχείο που προκύπτει γύρω από την υπόθεση, η οποία αποκαλύφτηκε, όταν εξιχνιάστηκε η κλοπή χρηματοκιβωτίου της «Κιβωτό του Κόσμου» και εντοπίστηκαν οι υπαίτιοι. Η καταγγελία αναφέρει ότι οι τρεις ανήλικοι που διέπραξαν την κλοπή υπέστησαν βαριές τιμωρίες. Περιορίστηκαν σε απομόνωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ σε βάρος τους υπήρξε και σωματική βία.