Αγανάκτηση για την υποβάθμιση των δομών υγείας στις Κυκλάδες

  • Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022 - 06:18

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό απευθύνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα,  Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης,  σχετικά με τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Θήρας. Συγκεκριμένα, ζητούν απαντήσεις για το ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου Θήρας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και για την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την λειτουργία του νοσοκομείου και την απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση των βουλευτών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής διοίκησης της Σαντορίνης, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, οι μετανάστες και οι εποχιακά εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 30.000, οι τουριστικές κλίνες είναι περισσότερες από 100.000 ενώ οι ταξιδιωτικοί οδηγοί και οι τουριστικές πλατφόρμες παραπέμπουν σε 1620 τουριστικά καταλύματα. Μόνο από τα κρουαζιερόπλοια ωστόσο, το νησί δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, καλείται να εξυπηρετήσει όλο αυτόν τον κόσμο, αντιμετωπίζοντας πάνω από 130.000 περιστατικά στα οποία προστίθενται και όσα διακομίζονται από τα γειτονικά νησιά, όπως είναι η Ίος, η Ανάφη, η Σίκινος και η Φολέγανδρος.

Σοβαρές ελλείψεις

Το Γ.Ν. Θήρας  αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του, όπως είναι η υποστελέχωση ακόμα και σε βασικές ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού, παρ΄ όλη την προσπάθεια των υγειονομικών του νοσοκομείου, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια σωματικής εξουθένωσης, καταγγέλλουν οι βουλευτές και αναφέρουν ενδεικτικά κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα δυσλειτουργίας του νοσοκομείου:

“Η καρδιολογική μονάδα εμφραγμάτων ουσιαστικά δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει καρδιολόγος, με οκτώ μόνο κλίνες, χωρίς αιμοδυναμικό που σημαίνει ότι τα εμφράγματα πρέπει να παραπέμπονται. Η ορθοπεδική κλινική δεν έχει υλικό και προσωπικό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει περιστατικά όπως χειρουργεία και αρθροπλαστικές επεμβάσεις.Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάζει γύψο και μικρής βαρύτητας χειρουργεία. Το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί χωρίς μικροβιολόγο. Στο αναισθησιολογικό τμήμα απασχολείται ένας μόνο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα, σε περίπτωσης ασθένειας ή άδειας, το τμήμα είτε να αναγκάζεται να κλείσει είτε να ζητείται αντικαταστάτης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σχεδόν κάθε επείγον περιστατικό μετατρέπεται σε αεροδιακομιδή. Ο γιατρός νοιώθει μόνος, αβοήθητος και με ένα ΕΚΑΒ με πολλά προβλήματα για τα σοβαρά περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί. Η λειτουργία του παθολογικού τομέα στο νοσοκομείο είναι προβληματική διότι δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας και η ¨λύση¨ των ευκαιριακών ολιγοήμερων μετακινήσεων γιατρών από άλλα νοσοκομεία δεν λύνει το πρόβλημα. Επίσης η λειτουργία του παθολογικού τομέα στο νοσοκομείο και της παθολογικής κλινικής γίνεται χωρίς να υπάρχει διευθυντής παθολόγος”.

Οι βουλευτές αναφέρουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα εύρεσης στέγασης που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται ήδη ή θα επιθυμούσαν να εργαστούν στο νοσοκομείο, τα οποία, όπως τονίζουν, πρέπει να λυθούν με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και στον “εξαναγκασμό” των ασθενών να απευθύνονται στα παραρτήματα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών που δραστηριοποιούνται στο νησί, πληρώνοντας μεγάλα ποσά για υπηρεσίες υγείας που  θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Δυσαρέσκεια και στη Μήλο

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μήλου, με ανακοίνωσή του, τοποθετήθηκε κι εκείνο για το ζήτημα της πρόσβασης σε ένα δημόσιο, δωρεάν και αξιοπρεπές σύστημα υγείας. “Έχουμε πληρώσει γι’ αυτό. Αυτό που ζούμε είναι η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας. Η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και το μεγάλωμα του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Εκεί που πρέπει να πληρώνουμε”, αναφέρει χαρακτηριστικά και αναδεικνύει τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μήλου, το οποίο παρόλα αυτά, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών αλλά και των επισκεπτών της Μήλου, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες :“Η διοίκηση και στήριξή του από τα υπεύθυνα όργανα της πολιτείας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο δεν είναι αυτές που του επιτρέπουν να ασκήσει τον ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο. Η ελλειμματική στελέχωσή του με μόνιμους γιατρούς ειδικοτήτων και υγειονομικό προσωπικό κάνει το έργο του ακόμα δυσκολότερο. Δηλώνουμε ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητά μας για την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μήλου. Αυτός ο αγώνας έχει και θα έχει στην πρώτη γραμμή τους συνταξιούχους της Μήλου”.

Το θέμα των συντάξεων

Το Σωματείο, στην ανακοίνωσή του στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα των συντάξεων, θυμίζοντας πως οι συνταξιούχοι αποτέλεσαν το μεγαλύτερο θύμα των μνημονιακών περικοπών που εφαρμόστηκαν για πολλά χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις αφού οι συντάξεις που είχαν πληρωθεί από τους ασφαλισμένους με τις εισφορές μιας ολόκληρης ζωής, έμειναν οι μισές. Χαρακτηρίζοντας κοροϊδία την “επιλεκτική” καταβολή των αναδρομικών, απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή των αναδρομικών, επικουρικών και δώρων του 11μηνου για το 2015, σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές.

Αναφερόμενοι στην προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023 κατά 7,5 % στις κύριες αλλά όχι στις επικουρικές συντάξεις, αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Αύξηση 7,5 % μετά από 13 χρόνια περικοπών όταν ο πληθωρισμός τρέχει τώρα με 12 και 13 %. Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμιά αύξηση γιατί με τον νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) φορτώθηκαν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», νόμο που θα καταργούσε η σημερινή κυβέρνηση αλλά τον εφαρμόζει. Για όλους αυτούς τους λόγους η αύξηση αυτή δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια μας. Μας τα έχουν πάρει όλα, μας επιστρέφουν ψίχουλα και μας ζητούν να τους ευχαριστήσουμε”.