Στην εκπνοή του χρόνου για το ΕΣΥ
- Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:20
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το Νοσοκομείο Σύρου μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων, με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων και συλλόγων του νησιού.
“Μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βγαίνουμε στον δρόμο, έρχεται η κυβέρνηση να ψηφίσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα που δίνει τέλος στη δημόσια υγεία. Καταργεί την ψυχή της ίδρυσης του ΕΣΥ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Έχουν πλέον δικαίωμα οι ιδιώτες να εισέρχονται στα νοσοκομεία, να αυτοεξυπηρετούνται δήθεν, χωρίς κατ’ ουσίαν να προσφέρουν έργο, και αυτό έχει στόχο να φέρουν κάποια χρήματα δήθεν στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς που επιθυμεί η διοίκηση του εκάστοτε νοσοκομείου να βγουν έξω για να προσφέρουν υπηρεσίες. Σε νοσοκομεία σαν το δικό μας που δεν επαρκούν οι γιατροί, λέει βγείτε έξω” είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους έξω από το Νοσοκομείο ο πρόεδρος της ΕΙΝΝΟΣ, κ. Γαβριήλ, συνοψίζοντας ουσιαστικά τους λόγους που αντιτίθενται στο νέο νομοσχέδιο και δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι αγώνες τους μέχρι να δικαιωθούν.
“Ένα καλοστημένο σχέδιο”
Νωρίτερα προηγήθηκε η συνέντευξη τύπου της ΕΙΝΝΟΣ όπου οι εκπρόσωποί της ενημέρωσαν και ερμήνευσαν το νέο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, το θέμα έχει ως αντίκτυπο αποκλειστικά τον λαό, ικανοποιώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών και δυστυχώς, μεγάλου μέρους του ιατρικού σώματος. “Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επικράτησε το ‘διαίρει και βασίλευε’ αφήνοντας στην τύχη τους τα νοσοκομεία και τους γιατρούς να αλληλοκατηγορούνται” είπε ο κ.Γαβριήλ και τόνισε επίσης πως όλες οι καταγγελίες που γίνονταν ως τώρα στα ανώτερα κλιμάκια έπεφταν στο κενό χωρίς ποτέ οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις : “Σε μία ευνομούμενη πολιτεία όταν κάνεις καταγγελίες για αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές, την ίδια στιγμή πρέπει να επεμβαίνει εισαγγελέας. Εδώ δεν έγινε τίποτα”.
Ο κ. Γαβριήλ εξήγησε πως το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει πλέον στον ιδιωτικό τομέα, σε συνταξιούχους και μη, να εισχωρήσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο και να φέρνουν την πελατεία τους στο νοσοκομείο. “Ας μιλήσουμε για τον τόπο τον δικό μας. Ποιός γιατρός ο οποίος έχει ένα ιδιωτικό ιατρείο θα μπει μέσα στο νοσοκομείο να κάνει μία ή δύο εφημερίες την εβδομάδα προκειμένου να παρακολουθήσει τον ασθενή τον οποίον φέρνει στο νοσοκομείο; Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκεται αυτός ο ασθενής στο νοσοκομείο, ποιος θα έχει την ευθύνη; Ποιός θα παρακολουθεί την μετεγχειρητική πορεία των ασθενών; Ο διευθυντής και οι επιμελητές που θα μένουν πίσω ή ο ίδιος ο χειρουργός θα έρχεται να τον βλέπει και να φεύγει;” Όλα αυτά είναι ένα καλοστημένο σχέδιο, συμπλήρωσε ο κ. Γαβριήλ, για να δουλέψει ο ιδιωτικός τομέας.
Επεσήμανε επίσης, πως η εισηγήτρια της κυβέρνησης σε συνομιλία με την ΟΕΝΓΕ είπε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προωθείται για να υπάρχει ελευθερία επιλογής των ασθενών, κάτι που φυσικά ίσχυε ούτως ή άλλως από πάντα, εφόσον όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα μπορούσε κάλλιστα να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα. “Ουσιαστικά νομιμοποιούν το φακελάκι για να πάει ένα μέρος αυτού στο κράτος. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Επειδή δεν μπορούν να δώσουν αυτά που υποσχέθηκαν, κάνουν αυτά που κάνουν. Μας λένε βγείτε έξω και δουλέψτε και φέρτε και σε εμάς λεφτά” είπε ο κ. Γαβριήλ και αναρωτήθηκε πως όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βγουν έξω, ποιός τελικά θα βρίσκεται μέσα και θα επωμιστεί όλη την “λάντζα”.
Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους που βρίσκονται ακόμα σε αναστολή εργασίας, ο κος, Γαβριήλ χαρακτήρισε τον χειρισμό του θέματος ως άλλη μία αποτυχία του υπουργού και το μέτρο τιμωρητικό και παράλογο ενώ έκανε λόγο για ανεύθυνα και ακατάλληλα άτομα που αποφασίζουν για το ιατρικό επάγγελμα. “Εμείς, δεν εκπροσωπούμε κανένα κόμμα, δήλωσε, παρά μόνο τη νοσοκομειακή δημόσια και δωρεάν υγεία. Αυτό δηλαδή για το οποίο δούλεψε ο Γιώργος Γεννηματάς που θα τρίζουν τα κόκκαλά του”.
Μεταξύ άλλων και απευθυνόμενος στους βουλευτές των Κυκλάδων, ανέφερε πως γνωρίζει ότι ορισμένοι από αυτούς δεν θέλουν το νομοσχέδιο αλλά θα το ψηφίσουν ώστε να μην πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή. “Ο λαός όμως σύντομα θα κρίνει κι ευελπιστώ πως θα αλλαχθούν όλα ειδάλλως θα έρθουν μαύρες ημέρες” είπε.
Χωρίς ελέγχους και υπηρεσίες
Ο ιατρός παθολόγος, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, με τη σειρά του έθεσε το εύλογο ερώτημα για το ποιός θα ελέγχει αυτούς που δεν ανήκουν στην ιεραρχία του νοσοκομείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η προσβασιμότητα στις δομές υγείας δεν συνιστά απαραίτητα και ποιότητα υπηρεσιών και ότι πρέπει να συλλάβουμε όλο το φάσμα αυτού του νομοσχεδίου.
Το ίδιο ζήτημα σχολίασε και ο παιδίατρος, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο στο νομοσχέδιο που να αναφέρει το ποιός θα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα παρακολουθεί ότι ο γιατρός του πρωινού ωραρίου θα κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν θα υπολειτουργεί στην καθημερινότητά του, προκειμένου να κερδίσει πελατεία στο απογευματινό του ιατρείο. Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Σύρου εξήγησε ακόμα πως όταν ένας χειρουργός θα έχει τη δυνατότητα να δουλεύει μισό μήνα στο Βαρδάκειο και τον υπόλοιπο μήνα να κάνει χειρουργεία στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο της Σύρου για μεγάλα διαστήματα δεν θα έχει τους γιατρούς που θα μπορούσε να έχει. “Το κράτος δεν θέλει να καλύψει τις δικές του υποχρεώσεις οι οποίες είναι η παροχή ποιοτικής και δωρεάν υγείας και επίτηδες αφήνει ανοιχτό το κενό, ώστε να καλυφθεί απ’ έξω”.
Σχολίασε επίσης τη θέση του κράτους που υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει στον ιδιώτη γιατρό να συμβάλλει όπου υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, δίνοντας στον ασθενή τη δυνατότητα, με τα απογευματινά χειρουργεία, να έχει μία οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές: “Πολύ επίσημα το υπουργείο μας λέει ότι η δημόσια υγεία δεν θα είναι δωρεάν αλλά απλώς μία πιο οικονομική επιλογή”.
Γιατροί δύο ταχυτήτων
Σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης των ιατρών, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως οι γιατροί που δουλεύουν μέχρι σήμερα στο ΕΣΥ, έχουν περάσει από κάποιους διαγωνισμούς στους οποίους καταθέτουν το βιογραφικό τους, με σκοπό την παροχή των καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη. Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει σε ένα ιδιώτη γιατρό “αμφιβόλου ποιότητας” να προσφέρει κι εκείνος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ χωρίς να έχει αξιολογηθεί πρώτα. Όσον αφορά τους επικουρικούς ιατρούς, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το νομοσχέδιο λέει ότι θα αξιολογούνται από μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο διοικητής και ο διευθυντής της κλινικής, μία επιτροπή δηλαδή που θα εμπλέκονται οι προσωπικές σχέσεις, όπου αν ο γιατρός πάρει δύο αρνητικές αξιολογήσεις δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ξανά στο ΕΣΥ. “Από τη μία δηλαδή θα αξιολογείται ένας γιατρός που θα καλύψει ένα κενό σε μία επαρχία αλλά ταυτόχρονα δεν θα αξιολογείται ένας ιδιώτης που θα έρθει να κάνει ένα απογευματινό χειρουργείο” εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα, όπως είπε, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε διοικητή, οι οποίοι συνήθως δεν είναι σχετικοί με το ιατρικό επάγγελμα, να αποφασίζει, ποιός θα μπει στο νοσοκομείο από τους ιδιώτες και ποιός θα εξέλθει για να κάνει ιδιωτικό ιατρείο. Για όλους αυτούς τους λόγους, συμπληρώνει, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας ιατρικός φορέας ή σύλλογος που να είναι υπέρ αυτού του νομοσχεδίου, κάτι που είναι πρωτοφανές. Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον “πυλώνα του ΕΣΥ” όπως χαρακτήρισε τους ειδικευόμενους και τη μείωση των μισθών τους που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο, κάτι που θα οδηγήσει στο να φεύγουν ακόμα περισσότεροι στο εξωτερικό.
“Το νέο νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στη βούληση του κράτους να μην είναι κράτος, κάτι που είδαμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου δεν ενισχύθηκε η υγεία. Το κράτος θέλει να καλυφθούν τα κενά με πλάγιους τρόπους και με τον ασθενή να βάζει το χέρι στην τσέπη, μειώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και καταργώντας ουσιαστικά τη δωρεάν δημόσια υγεία” είπε κλείνοντας.
Ταφόπλακα στο ΕΣΥ
Στους συναδέλφους της και στον μικρό, δυστυχώς, αριθμό συμπολιτών μας που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο, απευθύνθηκε η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου Κατερίνα Καλογεράκη, λέγοντας πως ενάμιση χρόνο τώρα συμπληρώνεται ένα παζλ όπου με την ψήφιση του νομοσχεδίου μπαίνει το τελευταίο κομμάτι: “Πλέον, καταλαβαίνουμε γιατί έως σήμερα μειωνόταν συστηματικά το μόνιμο προσωπικό και αυξανόταν το εποχικό, όπως εξηγείται και το μένος του υπουργού και της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας καθώς και ο πόλεμος που έχουμε δεχθεί επειδή αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο, για ένα σύστημα δηλαδή δημόσια δωρεάν υγείας”
Η δημόσια υγεία σήμερα πεθαίνει και το ΕΣΥ ισοπεδώνεται πλήρως, είπε χαρακτηριστικά ενώ υπενθύμισε ότι στα 2,5 χρόνια πανδημίας, το ΕΣΥ ήταν αυτό που εξυπηρέτησε τον κόσμο, την ώρα που οι ιδιωτικές δομές έκλεισαν τις πόρτες τους. “Από εδώ και πέρα θα είμαστε στους δρόμους να προασπιστούμε τη δημόσια υγεία, να ζητήσουμε προσλήψεις προσωπικού και την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Μακριά από εμάς οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εργολάβοι” τόνισε η κα Καλογεράκη.
“Το σημερινό νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή”
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρας ο οποίος βρέθηκε στο Νοσοκομείο για να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων και να διαμαρτυρηθεί για το νομοσχέδιο. “Είμαι βαθιά απογοητευμένος και συγκινησιακά φορτισμένος γιατί είμαι ένας από τους ιατρούς που υπηρέτησαν το ΕΣΥ. Το σημερινό νομοσχέδιο καταργεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω Από τη στιγμή που ο νοσοκομειακός γιατρός θα μπορεί να βγαίνει να ασκεί το επάγγελμα στο ιατρείο του και ο ελεύθερος επαγγελματίας να μπαίνει στο νοσοκομείο, παύει να υπάρχει το δημόσιο σύστημα υγείας” είπε ο κ. Λειβαδάρας και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή όλο το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες όπως είπε δεν είχαν ανταπόκριση διότι οι υπεύθυνοι είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, όπως φάνηκε πλέον. “Θα είμαστε δίπλα σε οποιονδήποτε αγώνα χρειαστεί να κάνουμε αν και, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, τα πράγματα θα είναι δύσκολα” επεσήμανε ο δήμαρχος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νομοσχέδιο για αιγιαλό – παραλίες: Σφοδρές αντιδράσεις, απέναντι ΚΕΔΕ και οργανώσεις
21 Φεβ. 2024 - 9:20 - Τέλος στις κραυγαλέες παραβάσεις σε παραλίες κι αιγιαλούς
6 Ιαν. 2024 - 17:46 - Όλο το σχέδιο για δίκες - εξπρές
27 Νοε. 2023 - 9:29 - Καλά Χριστούγεννα!
24 Δεκ. 2024 - 17:59 - Πάρος: Προφυλακιστέος ο 16χρονος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι
24 Δεκ. 2024 - 17:27