“ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Νέες «Μανωλάδες» έρχονται στο φως

Η «Π» δημοσιοποιεί υπόθεση με 42 εργάτες γης στο Μεσολόγγι
  • Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:23

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της «Π» για 36 παραγωγούς φράουλας από τη Νέα Μανωλάδα, που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας, για απασχόληση μεγάλου αριθμού (355) αλλοδαπών εργατών γης, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, συνοδευόμενης από ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας.

Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή στην ελληνική έννομη τάξη, της διάταξης του αρ.88 του ν.4052/2012. Ως «ιδιαίτερα καταχρηστικοί όροι εργασίας», θεωρούνται οι όροι εργασίας, οι οποίοι είναι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τους όρους εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, έχοντας επίπτωση, για παράδειγμα, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το αδίκημα τιμωρείται, ανεξάρτητα από την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε μηνών.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά σε 283 υπηκόους Μπαγκλαντές και 69 υπηκόους Πακιστάν, προχώρησε ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του Ειδικού Γραμματέα ΣΕΠΕ, μετά την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα παραπήγματα των εργατών τον Ιούνιο του 2018.

Οι 36 φραουλοπαραγωγοί, κατηγορούνται ότι απασχολούσαν συστηματικά και μη, ως εργάτες γης, παράνομα διαμένοντες στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών, με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας και χωρίς να τους δηλώνουν, σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις και παραπήγματα, χωρίς να πληρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι κατηγορούμενοι, αρνούνται ότι απασχολούσαν τα συγκεκριμένα άτομα και αποδίδουν τις κατηγορίες, σε προσπάθεια να πάρουν προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι χρειάστηκε τότε η παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας μετά την πυρκαγιά εξέδωσε πράξεις διοικητικής απέλασης και έθεσε προθεσμία 30 ημερών στα θύματα να εγκαταλείψουν τη χώρα, γεγονός που ερχόταν σε προφανή αντίθεση με τους σκοπούς της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Το Δικαστήριο που έγινε την περασμένη εβδομάδα, εξέτασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά και αθώωσε τους εργάτες από την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, συνδεόμενου αιτιωδώς με τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η δίκη όμως για τα εργασιακά, αναβλήθηκε για τις 23 Μαΐου του 2023.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ

Στο μεταξύ, στην επιφάνεια βγαίνει μια ακόμα υπόθεση με παρόμοιο κατηγορητήριο, που αφορά σε εργοδότη από το Μεσολόγγι. Αυτός, είχε πιαστεί στις αρχές του 2019 να απασχολεί με τον ίδιο τρόπο 42 εργάτες γης, σε καλλιέργειες μανταρινιών.

Οι συγκεκριμένοι εργάτες είχαν συλληφθεί και κρατήθηκαν στο κέντρο μεταναστών της Κορίνθου όπου και έγινε διοικητική απέλασά τους. Ο εργοδότης πρόκειται να δικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 2023.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ «ΤΡΑΒΗΞΑΝ» ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ

«Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς, μετά από 4 σχεδόν χρόνια διερεύνησης, οι δικαστικές αρχές “τράβηξαν την κουρτίνα”, σε αντίθεση με όσα είχαν συμβεί στην πρώτη υπόθεση της Μανωλάδας», δήλωσε στην «Π» ο δικηγόρος των προσφευγόντων και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Κερασιώτης.

Ως συνήγορος των θυμάτων προς υποστήριξη της κατηγορίας, δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Σε θεσμικό επίπεδο φαίνεται να έγιναν κάποια βήματα διερεύνησης του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, που παρέχεται υπό τις γνωστές καταχρηστικές συνθήκες, καθώς τελικά και μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, το ΣΕΠΕ κινητοποιήθηκε και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Αυτό οδήγησε στην εύρεση των 36 εργοδοτών των 355 θυμάτων της πυρκαγιάς στα παραπήγματα. Ωστόσο πολλά βήματα μένουν να γίνουν ακόμα με κυριότερο τη δημιουργία ενός νόμιμου σχήματος διαμονής και εργασίας με αλλαγή του κώδικα μετανάστευσης.

Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι κάκιστες συνθήκες είναι αποτέλεσμα της έλλειψης νόμιμης διαμονής και αφετέρου συνδέονται αιτιωδώς με φαινόμενα σύγχρονης δουλείας».

Σωτήρης Παπανδρέου