“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 11.857 άτομα στη Μαγνησία

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:25

Η έκθεση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία αφορά στο 2021 και αναμένεται να παρουσιαστεί στην αυριανή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας στη Μαγνησία και μόνο με προνοιακά επιδόματα.

Συνολικά στη Μαγνησία δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι 11.857, από τους οποίους η πλειονότητα στον δήμο Βόλου. Ακολουθεί ο δήμος Αλμυρού και το Νότιο Πήλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έκθεση στον δήμο Βόλου, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι 9.655 άτομα, όταν την ίδια περίοδο, στον δήμο Λαρισαίων ο αντίστοιχος αριθμός δικαιούχων είναι 4.910 άτομα, στον δήμο Καρδίτσας 3.581 άτομα και στον δήμο Τρικκαίων 3.924.

Στον δήμο Αλμυρού ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα λαμβάνουν 493 οικογένειες, στον δήμο Νοτίου Πηλίου οι δικαιούχοι είναι 628, στον δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου ανέρχονται σε 457, στον Ρήγα Φεραίου 306, ενώ αναφορικά με τις Σποράδες στη Σκόπελο οι δικαιούχοι είναι 159, στη Σκιάθο 95 και στην Αλόννησο 64.

Οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέρχονται στους 37.931.

Παρατηρείται πως οι 4 πρωτεύουσες των ΠΕ της Θεσσαλίας συγκεντρώνουν το 58,18% της ακραίας φτώχειας, η οποία φαίνεται να έχει έναν αστικό χαρακτήρα, πλην όμως θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ως προς τα χαρακτηριστικά της, δεδομένης της εκτεταμένης αγροτικής ενδοχώρας των δήμων.

Τα δηλωθέντα εισοδήματα των ωφελούμενων στο πλαίσιο της έρευνας είναι κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, στην οποία επίσης επισημαίνεται πως το εισόδημα το 2020 μειώθηκε σε όλους τους τύπους των νοικοκυριών. Όσον αφορά στις συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, το υψηλότερο ποσοστό ανέφερε ότι νοικιάζει την κατοικία που διαμένει, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό διαμένει σε δική του ιδιοκτησία. Για τις περιπτώσεις αστεγίας η παροχή βοήθειας από την Πολιτεία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να την αποτρέψει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό που προσβλέπει στη βοήθεια της οικογένειας, όπως σημειώνει η έρευνα.

Στον τομέα της υγείας το 38% του δείγματος, δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται.

Όσον αφορά στη δυνατότητα εκτέλεσης προληπτικών εξετάσεων, η πλειοψηφία δήλωσε πως δεν μπορεί για τους ίδιους λόγους να τις πραγματοποιήσει, ενώ για την επίσκεψη σε ιατρό η πλειοψηφία (69%) αναφέρει πως δεν είναι δυνατή επίσης λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι ν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στη Θεσσαλία 10,3 εκ. € για την ενίσχυση των φορέων υγείας με επικουρικό προσωπικό και 12,4 εκ. € για την αγορά εξοπλισμού δημόσιων δομών υγείας, όπως και 30 εκ. € για την παροχή επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης σε πληγείσες επιχειρήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ