Σύγχρονα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων στη Σαντορίνη

  • Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2023 - 06:27

Στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ποσοτικής και ποιοτικής διαχείρισης και ελέγχου των υδάτινων πόρων της Σαντορίνης αποσκοπεί η έγκριση υποβολής αίτησης χρηματοδότησης της Δ.Ε.Υ.Α. του Δήμου Θήρας που αφορά στην «ολοκλήρωση συστήματος διαχείρισης και τηλε-εποπτείας υδρευτικού δικτύου Δήμου Θήρας», συνολικού προϋπολογισμού 4.884.749,36 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου είναι η τηλε-παρακολούθηση των Η/Μ εγκαταστάσεων, δηλαδή των αντλιοστασίων ύδρευσης του Δήμου Θήρας, και η ανάπτυξη δικτύου τηλεμετρίας ώστε να εφαρμοσθεί ο Έλεγχος Διαρροών, ο Τηλεέλεγχος-Τηλεχειρισμός και η αυτοματοποίησή τους και η εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των κύριων Δεξαμενών του Δήμου Θήρας, όπου σε συνδυασμό με τα μετρητικά όργανα των Τοπικών Σταθμών ελέγχου θα καταγράφεται το σύνολο του παραγόμενου και του διατιθέμενου νερού στην κατανάλωση. Στο έργο προβλέπονται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Ελέγχου και σταθμών ελέγχου αντλιοστασίων – δεξαμενών ύδρευσης, σταθμών ελέγχου υπολειμματικού χλωρίου, σταθμών ελέγχου και ρύθμισης πίεσης, σταθμών ελέγχου πίεσης και σταθμών ελέγχου πίεσης και παροχής.

Προβλεπόμενες προμήθειες

Για το έργο προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος επικοινωνιών για τη διαχείριση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης (Σ.Ε.Δ.Ε.Δ.Υ.) καθώς και η πιλοτική διασύνδεση υφιστάμενων υδρομετρητών που διαθέτουν έξοδο παλμών για την παρακολούθηση του υδατικού ισοζυγίου λαμβάνοντας υπόψη και την κατανάλωση στις οικίες. Περιλαμβάνεται η προ-εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικού για την ασύρματη μετάδοση και την καταγραφή των δεδομένων σε Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης στο σύνολο των υδρομέτρων της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας. 

Τέλος περιλαμβάνεται η εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων. Επίσης, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός Περιφερειακού Σταθμού Ελέγχου (ΠΣΕ), που θα περικλείει όλες τις εγκαταστάσεις και υποσυστήματα, με στόχο την  λειτουργία των εγκαταστάσεων και από δεύτερη επιστασία παράλληλα αυτής του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ).

Αίτηση χρηματοδότησης

Η διασφάλιση χρηματοδότησης για το εν λόγω έργο κρίνεται επιτακτικής ανάγκης διότι η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων συντελεί στην απαιτούμενη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των μελλοντικών αναγκών όπως αυτές έχουν δημιουργηθεί από την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη που παρουσιάζει το νησί της Σαντορίνης τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ, Μανώλης Ορφανός, κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά και έπειτα από διαλογική συζήτηση, και αφού συζητήθηκαν τα θέματα που τέθηκαν κατά την εισήγηση, αποφάσισε ομόφωνα και αποδέχτηκε τους όρους της πρόσκλησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με τίτλο : «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δικτύων Ύδρευσης». Με λίγα λόγια το Δ.Σ. εγκρίνει την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης που αφορά στην «Ολοκλήρωση Συστήματος διαχείρισης και τηλε-εποπτείας υδρευτικού δικτύου Δήμου Θήρας», συνολικού προϋπολογισμού 4.884.749,36 ευρώ.

Ετικέτες: