ΑΣΕΠ: Χωρίς εξεταστικό κέντρο οι Κυκλάδες

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μέρες, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2Γ 2022, για τον οποίο έχουν ήδη αιτηθεί 108.229 υποψήφιοι, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι για την ομαλή διενέργεια του διαγωνισμού έχουν προβλεφθεί να ανοίξουν 43 εξεταστικά κέντρα σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι Κυκλάδες εξαιρούνται από αυτές, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρή αναστάτωση και ανασφάλεια στους κατοίκους των νησιών που σκοπεύουν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Για το λόγο αυτό, οι υποψήφιοι της Σύρου προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΑΣΕΠ “να αποκατασταθεί η αδικία, που θα τους στερήσει το δικαίωμα να συμμετέχουν στον διαγωνισμό παρά την προετοιμασία τους–μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία- και να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να ανακοινώσουν κάποιο εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες, καθώς έτσι η μετακίνηση θα είναι σαφώς οικονομικότερη, αφού θα πραγματοποιηθεί μέσω της ενδοκυκλαδικής γραμμής, ενώ μπορεί να μην χρειαστεί καν διαμονή, για αρκετούς/ες από τους/ις υποψήφιους/ες”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Παράλληλα, οι υποψήφιοι έχουν προχωρήσει και σε ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, ώστε να παρέμβουν θεσμικά.

Η επιστολή του δημάρχου

Ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Νικόλαος Λειβαδάρας, έχει ήδη συντάξει επιστολή προς τον ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία εξηγεί τους λόγους που πρέπει να ιδρυθεί εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες. “Έστειλα έγγραφο και προς τον ΑΣΕΠ και προς το Yπουργείο Εσωτερικών γιατί η Περιφέρειά μας έχει εξαιρεθεί τελείως από τα εξεταστικά κέντρα. Το λογικό θα ήταν να υπάρχει έστω ένα εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Σύρο. Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι πολύ πιο εύκολο να μετακινηθούν προς τα εδώ, με τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, οι άνθρωποι από τις υπόλοιπες Κυκλάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό”, αναφέρει ο δήμαρχος στην “Κοινή Γνώμη”, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους αρμόδιους ότι για τις νησιωτικές περιοχές είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις και για πρακτικούς και για οικονομικούς λόγους.

Όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος, έλαβε τηλεφώνημα και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Κυκλάδων της Ν.Δ., Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ζήτησε το έγγραφο του αιτήματος του Δήμου, ώστε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, κάτι που θα αποτελέσει έναν ακόμα μοχλό πίεσης, προκειμένου να δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο στο νησί, έστω και την τελευταία στιγμή. Κλείνοντας, δεδομένου του ότι το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, ο δήμαρχος είπε πως την επόμενη εβδομάδα, επιστρέφοντας από Αθήνα, θα επικοινωνήσει ξανά με τους υπεύθυνους. Ερωτώμενος για το αν ο Δήμος προλαβαίνει να ανταποκριθεί σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η δημιουργία εξεταστικού κέντρου, απάντησε πως αυτό μπορεί να κανονιστεί άμεσα και χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Δυσβάσταχτα τα έξοδα

Η Ειρήνη Δρόσου, μόνιμη κάτοικος Σύρου και υποψήφια για τον 2Γ 2022 του ΑΣΕΠ, εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” γιατί προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών μαζί με τις αδερφές της και συνυποψήφιες στο διαγωνισμό. “Η Σύρος, σαν πρωτεύουσα Περιφέρειας θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα εξεταστικό κέντρο. Όταν είδαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει και συνειδητοποιήσαμε ότι για να λάβουμε μέρος, θα πρέπει να ταξιδέψουμε στον Πειραιά, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λείψουμε τρεις μέρες από τα σπίτια μας, συν τα έξοδα, αποφασίσαμε ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε”. Η κα. Δρόσου, αναφέρει πως επικοινωνώντας η ίδια με τον ΑΣΕΠ, ζητώντας εξηγήσεις για την απουσία εξεταστικού κέντρου στις Κυκλάδες, έλαβε την απάντηση πως ο αριθμός των υποψηφίων από Κυκλάδες είναι πάρα πολύ μικρός και δεν συνιστά λόγο σύστασης εξεταστικού κέντρου. “Ξεκινήσαμε τη συλλογή υπογραφών επομένως ώστε να δούμε πόσοι είμαστε και για να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση”. Όπως εξηγεί, οι δυσκολίες μετακίνησης των υποψηφίων είναι πολλές: η απουσία από την εργασία, η φροντίδα των παιδιών, τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής ακόμα και η πιθανότητα απαγορευτικού, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη μετάβαση των υποψηφίων των Κυκλάδων στα εξεταστικά κέντρα του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται δε πως τα έξοδα των υποψηφίων δεν χρηματοδοτούνται από κάπου και θα τα επωμιστούν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι. Όλα αυτά αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τη συμμετοχή των Κυκλαδιτών στον διαγωνισμό, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να αποκλειστούν από τη διαδικασία.

Αντιδράσεις και από τους βουλευτές

Την Τρίτη , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. κ. Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, αναδεικνύοντας την ανάγκη δημιουργίας εξεταστικού κέντρου ΑΣΕΠ στις Κυκλάδες, ενόψει του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Ο κ. Βρούτσης έθεσε υπόψιν του υπουργού την σχετική επιστολή του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νικολάου Λειβαδάρα, με την οποία αιτείται τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου συγκεκριμένα στη Σύρο, καθώς το υψηλό κόστος μετακίνησης και διαμονής των υποψηφίων στον Πειραιά προκαλεί σημαντικό οικονομικό κόστος στους υποψηφίους και τις οικογένειες τους. Με την κατάθεση του εν λόγω εγγράφου στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον υπουργό να εξετάσει σοβαρά το θέμα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας και να κάνει αποδεκτό το αίτημα του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, ώστε οι υποψήφιοι των νησιών του νομού Κυκλάδων να μπορούν να εξυπηρετηθούν ενδοκυκλάδικά και με σημαντικά μικρότερο κόστος, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπιστούν ισότιμα με τους συνυποψηφίους τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Δελής, Χρήστος Κασώτης και Μανώλης Συντυχάκης, είχαν καταθέσει ήδη ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, έχει καταθέσει αναφορά στο Υπουργείο με επισυναπτόμενη την υπογεγραμμένη επιστολή των υποψηφίων.