Δύο νέες φορητές μονάδες αφαλάτωσης στη Μύκονο

  • Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2023 - 06:17

Σε μία σημαντική προσθήκη για την ύδρευση του νησιού της Μυκόνου με την «προμήθεια δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης τύπου αντίστροφης όσμωσης (R.O.) ελάχιστης παραγωγής 1000 m3 ημερησίως έκαστη», προχωράει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του νησιού (Δ.Ε.Υ.Α.Μ.) καθώς προκήρυξε ανοιχτό, ηλεκτρονικό, δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια δύο (2) φορητών μονάδων αφαλάτωσης θαλάσσιου

ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 1000 m3/ημέρα πόσιμου νερού η καθεμία, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης της υπηρεσίας , με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Μυκόνου και ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης

Η επεξεργασία υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνολογία για την απομάκρυνση διαλυτών ουσιών και τη μείωση αγωγιμότητας στο νερό. Τα συστήματα αφαλάτωσης συνήθως περιλαμβάνουν μία μονάδα προκατεργασίας για την προστασία των μεμβρανών όσμωσης. Η μονάδα αυτή περιλαμβάνει την προφίλτρανση σε πιεστικά φίλτρα άμμου και στη συνέχεια σε φίτλρα φυσιγγίων καθώς και την ρύθμιση του pH αλλά και την χρήση αντικαθαλατωτικού για την προστασία των μεμβρανών.

Μετά την προφίλτρανση, το προς κατεργασία νερό, οδηγείται με πίεση στις μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια αντλιών υψηλής πίεσης λειτουργίας περί τα 70-80 bar. Ανάλογα με την προέλευση του «ακάθαρτου» νερού (επιφανειακά ύδατα, γεώτρηση, θαλασσινό νερό κλπ.) η διέλευση από μεμβράνες αντίστορφης όσμωσης μπορεί να επαναληφθεί σε μεμβράνες δεύτερου ή και τρίτου περάσματος προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα του προϊόντος. Έτσι επιτυγχάνεται τελικά η συγκράτηση ρύπων ακόμα και σε ποσοστό που φτάνει το 99,5%-99,8%.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου αφαλάτωσης αφορά το σύστημα, το οποίο είναι:

    • Συμπαγές, ευέλικτο σύστημα

    • Προκατασκευασμένο, άμεση εγκατάσταση με ελάχιστες εργασίες πεδίου

    • Προσφέρει αποδοτική επεξεργασία με υψηλή ποιότητα προϊόντος

    • Έχει μικρές απαιτήσεις σε έκταση

    • Αυτόνομη – αυτόματη λειτουργία

Διάρκεια σύμβασης και προϋπολογισμός

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 6 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της. Αναλυτικά στοιχεία και προδιαγραφές των προς προμήθεια ειδών και υλικών καθώς και οι εργασίες ενσωμάτωσης τους, περιγράφονται στα τεύχη Τεχνικής Περιγραφής και Τεχνικών Προδιαγραφών τα οποία περιλαμβάνονται ως παραρτήματα στην αναλυτική Διακήρυξη. 

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.922.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί από ιδίους πόρους. Για την έγκυρη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης, κατατίθεται από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς (προσφέροντες), εγγυητική επιστολή συμμετοχής, που ανέρχεται στο ποσό των 31.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 2% του προϋπολογισμού της παρούσας σύμβασης. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 και ώρα 15:00. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr