Οι Κυκλάδες αλληλέγγυες μπροστά στην καταστροφή

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, σε συνεργασία με τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) και όλους τους Δήμους της χώρας, διοργανώνει μια μεγάλη δράση ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για την στήριξη των πληγέντων της πρωτοφανούς τραγωδίας που έπληξε με σφοδρότητα την Τουρκία και την Συρία. Στο πλαίσιο αυτό, από χθες έως και τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνονται σε κάθε Δήμο της χώρας, είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αποσταλούν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας γίνεται σε συνεργασία και με τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.), τους Δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, με την επικοινωνιακή υποστήριξη του ΣΚΑΪ και του «Όλοι μαζί μπορούμε».

Σύσσωμοι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο οι Δήμοι της χώρας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία: «Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε στην ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου που προκλήθηκε μετά την πρωτοφανούς μεγέθους ανθρώπινη τραγωδία που δοκιμάζει την Τουρκία και την Συρία και μας συγκλονίζει όλους. H αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα, θρησκεία κι εθνικότητα. Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας και τον κάθε Δήμο ξεχωριστά για την άμεση και συγκινητική ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία. Όπως επίσης και το “Όλοι μαζί μπορούμε”, την Περιφέρεια Αττικής και κάθε συνάνθρωπό μας που στέκεται αρωγός στην πανελλαδική αυτή προσπάθεια. Βέβαια, το μεγάλο μας ευχαριστώ το οφείλουμε στους χιλιάδες πολίτες που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα ανθρωπιάς που απευθύναμε, αποδεικνύοντας το πλεόνασμα αλληλεγγύης που διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Επιτρέψτε μου τέλος, να ευχαριστήσω τον κάθε έναν και όλους μαζί τα στελέχη της ΕΜΑΚ για τις ηρωικές τους προσπάθειες απεγκλωβισμού των συνανθρώπων μας σε Τουρκία και Συρία».

Το νησί της αλληλεγγύης

Η Σύρος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, σε μία προσπάθεια να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, ενώ σύλλογοι, σωματεία και απλοί πολίτες σπεύδουν από την πρώτη στιγμή να προσφέρουν είδη ανάγκης.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη, δήλωσε για τη συμμετοχή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στις πληγείσες περιοχές: “Δεν θυμάμαι ποια δράση είναι αυτή που έχουμε κάνει από το 2019 μέχρι σήμερα. Όπου καλεστούμε σαν Κοινωνική Υπηρεσία, είτε από μόνοι μας ως υπηρεσία του Δήμου, είτε σαν συνεργασία με άλλους φορείς, είμαστε από τους πρώτους που ανακοινώνουμε τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, ώστε να συμβάλλουμε σαν Δήμος και να βοηθήσουμε όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη, ώστε να κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε τα αγαθά και να τα στείλουμε εκεί που πρέπει να πάνε, Αυτήν τη φορά, είμαστε κάτω από την ομπρέλα της ΚΕΔΕ και θεωρώ πως θα γίνει πιο εύκολο το έργο και η αποστολή μας”.

Η κα.Πρίντεζη αναφέρθηκε φυσικά και στην μεγάλη, από την πρώτη κιόλας ημέρα, προσέλευση του κόσμου. “Η ανταπόκριση του κόσμου και σε αυτήν τη δράση είναι τεράστια. Συνδράμουν πολιτιστικοί και σχολικοί σύλλογοι, η Κάριτας Σύρου που είναι πάντα δίπλα μας σε όλες τις δράσεις, οι εργαζόμενοι του Γ.Ν. Σύρου, ιδιώτες, επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα του νησιού που προσφέρουν με αυταπάρνηση ό,τι μπορεί ο καθένας, επωνύμως ή ανωνύμως. Το νησί μας έχει το αίσθημα της αλληλεγγύης ιδιαίτερα αναπτυγμένο κι αυτό το διαπιστώνω κάθε φορά” σχολίασε και υπενθύμισε πως η συλλογή των ειδών θα γίνεται καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, 8:00 - 13:00 στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέττα.

Για την ενέργεια αυτή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄ ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες ώστε να συνδράμουν το κατά δύναμιν στην προσπάθεια αυτή.

Οι Κυκλάδες δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο

Σημαντική ωστόσο, είναι και η συμμετοχή όλων των Δήμων και των φορέων των Κυκλάδων στην πανελλήνια αυτή προσπάθεια Μετά από επικοινωνία της “Κοινής Γνώμης” με την αντιδήμαρχο Θήρας, Καλλιόπη Σιγάλα, καθώς και με τους Δήμους Άνδρου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου τη συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης, φέρεται οι κάτοικοι των Κυκλάδων να έχουν ανταποκριθεί θερμά στο κάλεσμα των Δήμων και των άλλων φορέων. Η προσφορά είναι μεγάλη και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες από τα είδη που ζητήθηκαν, ενώ η ευαισθητοποίηση του κόσμου μπροστά σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική.

Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, η συλλογή των ειδών θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με τα γραφεία των Δήμων τους.

Η λίστα με τα είδη πρώτης ανάγκης

Τα είδη που συλλέγονται στα κατά τόπους σημεία είναι κατά κύριο λόγο τα εξής:

Χειμερινά ρούχα (για ενήλικες & παιδιά), Παλτά – Μπουφάν, Αδιάβροχα, Μπότες – Γαλότσες, Μπλούζες, Παντελόνια, Γάντια, Κασκόλ, Σκουφάκια, Κάλτσες, Εσώρουχα

Λοιπά υλικά:

Σκηνές, Κρεβάτια, Στρώματα (για σκηνές), Κουβέρτες (μη χρησιμοποιημένες), Υπνόσακοι, Σόμπες υγραερίου, Θερμάστρες, Θερμός, Φανάρια χειρός, Powerbank, Γεννήτριες, Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας – Κονσέρβες, Παιδικές τροφές, Πάνες, Προϊόντα Υγιεινής & Καθαριότητας, Σερβιέτες.