Δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Οι μαθητές των Κυκλάδων εκφράζουν την οργή τους για την εθνική τραγωδία

Λίγες μόνο ημέρες μετά την εθνική τραγωδία, που στοίχησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, και κανείς ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει αυτό που έχει συμβεί και τις εγκληματικές αιτίες που οδήγησαν στο δίχως προηγούμενο, σιδηροδρομικό δυστύχημα. Οι μαθητές των σχολείων στις Κυκλάδες εξέφρασαν την οργή τους αλλά και τα αμέτρητα “γιατί”, μέσω των μηνυμάτων που απέστειλαν, τοποθετώντας τις σάκες τους, τη μία δίπλα στην άλλη, για να σχηματίσουν τις φράσεις που βρίσκονται στα χείλη όλων, από το βράδυ της Τρίτης. Οι εικόνες είναι συγκινητικές και αυτό το κύμα αγάπης και συμπαράστασης προς τις οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων,  έχει κατακλύσει ολόκληρη την Ελλάδα.

Σαντορίνη

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σαντορίνης σχημάτισαν με τις σχολικές τους σάκες, την φράση που υπάρχει στα χείλη όλων των Ελλήνων, από το βράδυ της Τρίτης και αυτή δεν είναι άλλη από το “ Πάρε με όταν φτάσεις”,  το οποίο εκφράζει την οδύνη και την απελπισία όσων έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε αυτή την ανεπανάληπτη εθνική τραγωδία. 

Παρός

Την ίδια ώρα, στην Πάρο, στο Λύκειο Νάουσας και στο Γυμνάσιο Αρχιλόχου,  οι μαθητές έφτιαξαν τα δικά τους συνθήματα, είτε γραμμένα σε πανό, είτε με τις τσάντες τους, μιλώντας για τα εγκληματικά λάθη πού έγιναν αφορμή, να οδηγηθούμε σε αυτή την μεγάλη τραγωδία. Η λέξη που σχημάτισαν οι μαθητές της Πάρου, ήταν “δολοφονία”. Ενώ στο πανό τους, οι μαθητές του Λυκείου Νάουσας έγραψαν, “Η κρατική αμέλεια δολοφονεί”.

Η “Κοινή Γνώμη” μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάρου, Μάνο Σταυριανό, από τον οποίο ζητήθηκε να μας πει μία ατάκα για την κίνηση των παιδιών στα σχολεία της Πάρου και όχι μόνο. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική, “Οι ατάκες της Ένωσης μας, είναι μικρές μπροστά στα μηνύματα των παιδιών. Δεν θέλουμε να πούμε τίποτα, για να μην αποσπαστεί ούτε 1% από την αίγλη της δημοσιοποίησης της κίνησης τους.”

Νάξος

Έντονη και άμεση, ήταν η αντίδραση των μαθητών, και στο Γυμνάσιο Τραγαίας Νάξου (Χαλκί) για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου οι περισσότεροι νεκροί ήταν νέοι άνθρωποι. Συγκεκριμένα το πανό που ανήρτησαν στα κάγκελα του σχολείου τους, έχει στη μέση ένα τεράστιο ματωμένο “γιατί”, ενώ παράλληλα γράφει, “Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της” και “Δεν είναι δυστύχημα. Έγκλημα είναι”. Αξίζει να σημειωθεί πως την πράξη αυτή των παιδιών υποστήριξαν και οι καθηγητές του σχολείου.

Ίος

Μια ακόμα συγκινητική εικόνα δημιούργησαν οι μαθητές του Βαλέτειου Γυμνασίου  Ίου, οι οποίοι δημιούργησαν στο προαύλιο του σχολείου τη φράση που έγινε σύνθημα, “Πάρε με όταν φτάσεις”. Είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία ανά την Ελλάδα που η φράση αυτή αποτυπώθηκε για πάντα στη μνήμη όλων, ενώ όλοι ευχήθηκαν να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο.

Μήλος

Στη Μήλο,  οι μαθητές του Γενικού Λυκείου του νησιού,  έδειξαν την αγανάκτησή τους,  σχηματίζοντας την λέξη “ΟΡΓΗ” με τα σχολικά τους σακίδια και γυρνώντας την πλάτη στον φωτογραφικό φακό. Η οργή είναι μεγάλη από όλο τον κόσμο και τα “γιατί” είναι αμέτρητα στα στόματα μικρών και μεγάλων, οι οποίοι αναρωτιούνται για τις αιτίες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους στον θάνατο.