Στην τελική ευθεία για το μεγαλόπνοο έργο της κατασκευής του ΧΥΤΥ Άνδρου

Η κατασκευή χώρου Υγειονομικής Διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα διαχρονικά τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Άνδρος, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική φάση της επίλυσης του. Συγκεκριμένα, προγραμματίστηκε η δημοπράτηση του ΧΥΤΥ για τον Μάρτιο του 2023, όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, Χώρο Υγειονομικής Ταφής των απορριμμάτων, Μονάδα Προ-επεξεργασίας και Μονάδα Κομποστοποίησης. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το ιστορικό του έργου

Η ανάθεση της μελέτης και η πρόκριση της θέσης έγινε το 2012 από την διοίκηση Γ. Γλυνού. Εν συνεχεία το 2018, επί δημαρχίας Θ. Σουσούδη, εκδόθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. Το 2020 επί δημαρχίας Δ. Λοτσάρη παρελήφθη η οριστική μελέτη του έργου και υποβλήθηκε πρόταση για την χρηματοδότηση του. Την σκυτάλη παρέλαβε, ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμικός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΣΔΑ) ο οποίος το 2021 υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε η τεχνική υπηρεσία να δημοπρατήσει, επιβλέψει και να παραλάβει το έργο.

Σε λίγες εβδομάδες, λοιπόν, μπαίνει στην τελική ευθεία η επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος της Άνδρου, μετά από μια πορεία 11 χρόνων. Ενός προβλήματος που έχει κατ’ επανάληψη και με ποικίλους τρόπους, «ταλαιπωρήσει» το νησί της Άνδρου. Ο Δήμος θέλησε να ευχαριστήσει την Τεχνική Υπηρεσία που με ατελείωτες ώρες δουλειάς ωρίμασαν το έργο, αλλά επίσης να τιμήσει και, όσους συνέβαλαν στη μελέτη, ωρίμανση και χρηματοδότησή του συγκεκριμένου έργου.

Έπαρχος Άνδρου: “Από το 2012 έως το 2023 δόθηκε μια σκληρή μάχη”

Στην αδειοδότηση κατασκευής ΧΥΤΥ Άνδρου, αναφέρθηκε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε και ο έπαρχος Άνδρου, Δημήτρης Λάσκαρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου και στο πως φτάσαμε ένα βήμα πριν την δημοπράτηση του έργου, συγκεκριμένα ανέφερε: “Από το 2012 έως το 2023 δόθηκε μια σκληρή μάχη αρχών για τον σχεδιασμό και χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων  Άνδρου. Ως ένας από τους 11 που έδωσαν μάχη στο δημοτικό συμβούλιο της τέως δημοτικής αρχής από τη θέση του Αντιδημάρχου καθαριότητας, θεωρώ πως σήμερα ξημέρωσε μια πολύ σημαντική ημέρα  για την Άνδρο μας. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Με την βαθμολόγηση της χωροθέτησης και τις εγκρίσεις μεταξύ 2015-2018 επιχειρήθηκε από μια παράταξη ο διχασμός σε κάποια μέρη του νησιού, υπήρξαν αμέτρητες καταγγελίες, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις. Και φτάσαμε μέχρι και σε διασπάσεις δημοτικών παρατάξεων. Από το 2019 το σύνολο της συνασπισμένης αντιπολίτευσης επιχείρησε από κοινού με περαιτέρω καταγγελίες, παρεμβάσεις και καταψηφίσεις, να καθυστερήσει όσο γινόταν την υπόλοιπη διαδικασία αδειοδοτήσεων του έργου.”

Η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Επαρχείου, για την προώθηση και επίλυση του θέματος

Στη συνέχεια, ο κ. Λάσκαρης, μίλησε και για την σημαντική συνεργασία, με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τονίζοντας πως “με την αποφασιστικότητα του  περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ο ΧΥΤΥ Άνδρου έχει όλες τις αδειοδοτήσεις που επιβάλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την κατασκευή του, και μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.  Το έργο εντάχθηκε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2021 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και επί ενάμισι χρόνο περίμενε τις συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης. Το συνολικό κόστος της δαπάνης του όλου έργου ανέρχεται στα 10.919.827,74€ και περιλαμβάνει την κατασκευή του ΧΥΤΥ με μονάδες  προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης. Πρόκειται για ένα μεγάλο, καθαρό και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Από την υπεύθυνη θέση του  Επάρχου  Άνδρου, έζησα από κοντά όλες τις τελευταίες συντονισμένες προσπάθειες του ικανότατου περιφερειάρχη μας και προέδρου του ΦΟΔΣΑ  Γιώργου Χατζημάρκου, που είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση και δύναμη να κάνει το έργο. Έζησα την αγωνία και τη συνεργασία του δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη μαζί του από την πρώτη στιγμή της θητείας μας,  και  υπήρξε άψογος συντονισμός περιφερειάρχη, δημάρχου, Επάρχου, για την προώθηση και επίλυση του θέματος.”

Ο Γιώργος Χατζημάρκος για το σημαντικό έργο

Προσωπική ανακοίνωση για το σημαντικό αυτό έργο, εξέδωσε και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Σε αυτή αναφέρει: “Στην Άνδρο, ο αγώνας για υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, κρατά, όπως και σε όλα σχεδόν τα νησιά, δεκαετίες. 

Ενα-ένα κλείνουν τα μέτωπα, μία-μία κλείνουν οι πληγές. Ολα τα μέτωπα, όλες οι πληγές. Στην Ανδρο, πήραμε το πράσινο φώς για την δημοπράτηση του έργου που θα οδηγήσει σε έναν νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής, μία Μονάδα Προεξεργασίας και μία Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Οργανικού, συνολικού προϋπολογισμού 10,91 εκ. Ευρώ από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος.  Το έργο το υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για λογαριασμό του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και η δημοπράτηση του θα λάβει χώρα τον Μάρτιο.  Δουλειά αντί για λόγια, σχέδιο αντί για ευχές, πρωτοβουλίες αντί για δικαιολογίες, αποτελέσματα αντί για καταγγελίες. Στίς πρωτοβουλίες και τα έργα για το Περιβάλλον, βάλαμε ψυχή, ενέργεια και πολλά ξενύχτια. Γι' αυτό λέμε σε όλουςτους ενδιαφερόμενους, ειλικρινείς ή πονηρούς :  Ας μιλήσουμε για το Περιβάλλον ! Για να μάθουμε όλοι τι παραλάβαμε και τι πρόοδο κάναμε.”