Εργαστήρι κοσμήματος στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου αφιερωμένο στην Γυναίκα

Μία σπουδαία πρωτοβουλία από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (την προσεχή Τετάρτη 8/3),  οργανώνει διήμερο εργαστήρι δημιουργίας κοσμήματος από πηλό, για ενήλικες, που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου (ώρα 11:00-12:30). Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά για τους συμμετέχοντες θα είναι δωρεάν, ενώ απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής για κράτηση μιας θέσης. 

Την πρώτη ημέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, αντλώντας έμπνευση από το τηνιακό τοπίο, θα επεξεργαστούν το βασικό υλικό και θα δημιουργήσουν περίτεχνα σχέδια της αρεσκείας τους. Τη δεύτερη ημέρα, θα χρωματίσουν τα κοσμήματά τους με ακρυλικά χρώματα και θα τα τελειοποιήσουν με φινίρισμα από φύλλα χρυσού και διάφορα λούστρα.

Γ. Μιχαήλ:  “Το αποφασίσαμε μαζί και με τον Σύλλογο Γυναικών”

Ο τοπικός διαχειριστής του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου,  Γιάννης Μιχαήλ,  μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”,  για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και το τι θα μπορέσει να απολαύσει κάποιος που θα συμμετέχει σε αυτό το εργαστήρι. Συγκεκριμένα ανέφερε: “ Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το προσωπικό του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Είχε υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν το οποίο αφορούσε, την κατασκευή κοσμήματος, και είχε εξίσου πολύ μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τον κόσμο. Θέλοντας, να προσφέρουμε ακόμα ένα στον κόσμο, αλλά λίγο πιο εξειδικευμένο,  αποφασίσαμε μαζί και με τον Σύλλογο Γυναικών που θα στηρίξει τη συγκεκριμένη δράση, να το κάνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.”

Η ζήτηση από το κοινό

Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και το διαφορετικό που θα μπορέσει να κάνει κάποιος συμμετέχοντας στο Εργαστήρι Κοσμήματος ο κ. Μιχαήλ τόνισε πως “υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο,  παρόλο που χρειαζόταν να δηλώσει κάποιος συμμετοχή,  και μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις του εργαστηρίου. Εμείς φέτος τους προσφέρουμε το κάτι παραπάνω, καθώς θα ασχοληθούν και με κάποια ιδιαίτερα υλικά, όπως τα φύλλα χρυσού και ασημιού για τα φινιρίσματα που θα κάνουν στα κοσμήματά τους. Το φετινό δεν θα είναι ένα απλό εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων από πηλό αλλά θα έχει εξειδίκευση και στην δευτερογενή επεξεργασία και αυτό τους έχει κεντρίσει ήδη πάρα πολύ το ενδιαφέρον.

Στο κλείσιμο της επικοινωνίας μας, ο κ. Μιχαήλ, μίλησε και για την ιδιαιτερότητα των νέων υλικών αλλά και στο που θα καταλήξουν τα κοσμήματα μετά την κατασκευή τους, σημειώνοντας πως “το κάτι διαφορετικό είναι αυτό που τράβηξε αρκετό κόσμο. Για παράδειγμα τα φύλλα χρυσού είναι πραγματικά φύλλα χρυσού, τα οποία είναι 18 καρατίων. Αυτό εξηγείται την πρώτη μέρα στους συμμετέχοντες και την δεύτερη μέρα θα έρθουν με την γνώση τους, για να μπορέσουν να διαχειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία το υλικό. Και στις δύο ημέρες θα συμμετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι καθώς είναι δομημένα με αυτό τον τρόπο τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, όπου την πρώτη μέρα θα κάνουν τις δημιουργίες στον πυλό και τη δεύτερη μέρα θα έρθουν να κάνουν τα φινιρίσματά τους. Αυτά τα κοσμήματα όταν δημιουργηθούν, θα τα πάρουν οι ίδιοι σαν ένα δώρο, μία προσφορά στον χρόνο που αφιέρωσαν για να μάθουν να διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα υλικά”

Για περισσότερες πληροφορίες και πιθανές κενές θέσεις ο κόσμος θα μπορεί να επικοινωνεί με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).