Ευριπίδεια Διαδρομή: Ένας αγώνας στην μνήμη του χαμογελαστού δασκάλου

Για ακόμα μία χρονιά, θα τιμηθεί η μνήμη του αδικοχαμένου δασκάλου και πρωταθλητή κωπηλασίας, Ευριπίδη Σκλιβανίτη, καθώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία» και ο Δήμος Μυκόνου, προκηρύσσουν εκδήλωση/γιορτή αγώνα δρόμου εντός της Περιοχής Χώρας Μυκόνου, Κολοκύθας, Ταγκού, Νέου λιμένα, 10 χιλιομέτρων, 5 χιλιομέτρων και παιδικό αγώνα 1000 μέτρων. Η Ευριπίδεια Διαδρομή απευθύνεται σε αθλητές περιπατητές, οικογένειες, μικρούς και μεγάλους δρομείς. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση της «5ης Ευριπίδειας Διαδρομής» σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ‘Σύγχρονη Παιδεία’ και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων, η οποία θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου. Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το δημαρχείο Μυκόνου, έπειτα θα περάσει από τον ΟΤΕ, την περιοχή Ταγκού και έπειτα φτάνει στην είσοδο του λιμανιού και επιστρέφει στο δημαρχείο από τον παραλιακό δρόμο.

Π. Καψάλης: “Ο Ευριπίδης ήταν ένα πολύ ευδιάθετο παιδί, πάντα χαμογελαστός και ζεστός”

Ο Παναγιώτης Καψάλης ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση των εκπαιδευτηρίων “Σύγχρονη Παιδεία”, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τον εκπαιδευτικό που έφυγε άδοξα από την ζωή και στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει αυτή η διαδρομή, “Ο Ευριπίδης, ήρθε να εργαστεί στο σχολείο μας πριν 8 χρόνια, ως δάσκαλος. Ήταν ένα πολύ ευδιάθετο παιδί, πάντα χαμογελαστός και ζεστός,  ένας πολύ καλός άνθρωπος και πολύ δοτικός με όλους. Δεν τον γνώριζα πριν έρθει στο σχολείο μας αλλά μας έκανε να τον αγαπήσουμε πάρα πολύ γρήγορα. Ένα βράδυ Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, ενεπλάκη σε ένα τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο δεν βρέθηκε ποτέ ο φταίχτης και πάλεψε αρκετά για τη ζωή του, καθώς ήταν ένα χρόνο σε καταστολή, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.   Ο Ευριπίδης ήταν και ολυμπιονίκης στην κωπηλασία με το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, καθώς ήταν Γιαννιώτης.”

Το όραμα του Ευριπίδη

Για το όραμα του αδικοχαμένου εκπαιδευτικού και ολυμπιονίκη, μίλησε στην συνέχεια, ο κ. Καψάλης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Ήταν όραμα του Ευριπίδη να γίνει ένας αγώνας στη Μύκονο.  Επειδή ήταν αθλητής, ήθελε να καταφέρει να κάνει μία αθλητική διοργάνωση στη Μύκονο. Δεν πρόλαβε δυστυχώς να το καταφέρει, και εμείς για να τιμήσουμε τη μνήμη του,  έναν χρόνο μετά το θάνατό του, οργανώσαμε πρώτη φορά την “Ευριπίδεια Διαδρομή” που στην αρχή γίνονταν αποκλειστικά από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου, που είχαμε μαζευτεί κοντά στην επέτειο του θανάτου του και τρέξαμε σαν σχολείο. Αυτό στη συνέχεια αγκαλιάστηκε από την κοινωνία και το κάναμε και τα επόμενα χρόνια, και στην πορεία μεγάλωσε η διαδρομή. Με την πανδημία σταμάτησε για τρία χρόνια και τώρα ξεκινάμε και πάλι”.

Η ανταπόκριση του κόσμου και η συμβολή του Δήμου

Κλείνοντας μίλησε για την ανταπόκριση του κόσμου και την συνεργασία που έχουν με το Δήμο Μυκόνου, “ Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο, υπάρχουν εγγραφές. Μεγάλο κομμάτι της διαδρομής είναι οι μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά,  αλλά και των δημόσιων σχολείων. Η διοργάνωση είχε να γίνει πολλά χρόνια και είχε λίγο ξεχαστεί αλλά περιμένουμε ότι με τα χρόνια θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Όταν σταμάτησε πριν τρία χρόνια ήμασταν σε ένα πολύ καλό σημείο, με περισσότερους από 200 αθλητές, οι οποίοι έτρεχαν. Για ένα μέρος, όπως η Μύκονος, στη διάρκεια του χειμώνα είναι ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός και μία μεγάλη διοργάνωση. Ο Δήμος ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει και έχει θεσμοθετήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή. Ήταν πάντα ανοιχτός στο να βοηθήσει, είπε οικονομικά, είτε σε οποιουδήποτε είδους συνδρομή. Την τελευταία φορά συμμετείχε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην διοργάνωση. Οπότε μπορώ να πω ότι υπάρχει στήριξη και των θεσμών”

Η ιστορία της “Ευριπίδειας Διαδρομή”

Ο αγώνας δρόμου με την επωνυμία “Ευριπίδεια Διαδρομή”, διεξάγεται στη μνήμη του Ευριπίδη Σκλιβανίτη, αθλητή του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στο άθλημα της κωπηλασίας και εκπαιδευτικό, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από 8 χρόνια στη Μύκονο. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθετήθηκε από τον Δήμο Μυκόνου. Επίσης εντάχθηκε στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ. Οι αθλητές αγωνίζονται στα 5 και στα 10 χιλιόμετρα, ενώ οι αθλητές μέχρι 12 ετών μπορούν να αγωνιστούν στα 1.000 μέτρα, στα οποία δεν θα υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση - συμμετοχή και ούτε το σχετικό τσιπ για χρονομέτρηση. 

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

Για το Ευριπίδεια ENTRY (αγώνας 5Χλμ ) μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες και παιδιά από 12 ετών και άνω (Τα παιδιά συμμετέχουν με υπεύθυνη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα). Για το Ευριπίδεια μίνι, δικαίωμα συμμετοχής έχουν παιδιά Δημοτικού και οποιασδήποτε άλλης ηλικίας επιθυμούν, αρκεί να συνοδεύονται από ενήλικα. 

Οι αγώνες γενικά απευθύνονται σε αθλητές και μη, δρομείς και περιπατητές, σε απλό κόσμο που τους αρέσει το τρέξιμο. Συνιστάται στους συμμετέχοντες να είναι καλά στην υγεία τους και αναλαμβάνουν προσωπικά την ευθύνη του απαραίτητου ιατρικού ελέγχου, πριν τον αγώνα και υποχρεούται να αποδεχτούν τους ορούς συμμετοχής κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής εγγραφής. Επίσης, για την συμμετοχή στον αγώνα θα ισχύουν οδηγίες-υποχρεώσεις που αναφέρονται και ισχύουν με βάση τις διευκρινιστικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της διοργάνωσης. 

Ναι στον εθελοντισμό

Κάλεσμα στον κόσμο για εθελοντική δράση, απηύθυναν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης. Στο κάλεσμα τους αναφέρουν “Εκτός από τους νικητές στις αθλητικές εκδηλώσεις που τιμώνται και συγκεντρώνουν την προσοχή και τα φώτα, υπάρχουν και οι αφανείς πρωταγωνιστές. Αυτοί μάλιστα είναι οι ηθικοί νικητές. Και τους λέμε ηθικούς νικητές γιατί το κίνητρό τους γι’ αυτό που κάνουν είναι ανιδιοτελές και μη εξαργυρώσιμο. Είναι οι εθελοντές! Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν αγώνες. Δεν ζηλεύουν όμως τη δόξα του πρωταθλητή. Την αναγνωρίζουν ωστόσο. Και συμβάλλουν με τον τρόπο τους για να μπορέσουν όλοι όσοι συμμετέχουν, να απολαύσουν την συμμετοχή. Και η ανταμοιβή τους είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν ο αγώνας δεν γίνεται για να στέψει κάποιον πρωταθλητή αλλά για να τιμήσει ένα παλικάρι που χάθηκε, έναν αθλητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο.

Έλα μαζί μας, δήλωσε συμμετοχή και γίνε εθελοντής στα Ευριπίδεια! (Αποστολή email : evripideiarun@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6984903765)”