Παρέχοντας οργανωμένα περίθαλψη και προστασία στην Άγρια Ζωή των Κυκλάδων
- Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023 - 06:15
Στην ενημέρωση και εκπαίδευση κατοίκων, επαγγελματικών φορέων, συλλόγων, υπαλλήλων των Δήμων, λιμεναρχείων, δασαρχείων, επιχειρήσεων του τουρισμού που δραστηριοποιούνται σε νησιά των Κυκλάδων και ευρύτερα του Νοτίου Αιγαίου καθώς και σε τακτικούς επισκέπτες των νησιών που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στις προσπάθειες διατήρησης της πλούσιας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της άγριας ζωής, στοχεύουν τα διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώνει το Cyclades Preservation Fund, στο πλαίσιο μίας σειράς περιβαλλοντικών εκπαιδεύσεων με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και πρακτική εκπαίδευση φορέων, επιχειρήσεων, κατοίκων, καθώς και επισκεπτών των Κυκλάδων σε θέματα προστασίας της τοπικής βιοποικιλότητας.
“Κατοικείτε στις Κυκλάδες μόνιμα ή εποχικά, επισκέπτεστε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί τακτικά ή σκοπεύετε να περάσετε εκεί κάποιες σύντομες διακοπές το ερχόμενο διάστημα και θέλετε να έχετε ένα θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο; Έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να μάθετε πώς να κάνετε τη διαφορά: Η σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων του Cyclades Preservation Fund (CPF) για το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων σάς μεταφέρει έμπνευση και γνώση για τα σημαντικά και μοναδικά οικοσυστήματα και την άγρια ζωή των Κυκλάδων, ενώ σας καλεί, με απλούς τρόπους, να συνδράμετε στην προστασία τους” αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.
Μαθαίνοντας για την πανίδα των Κυκλάδων
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών και την περίθαλψη της άγριας ζωής στις Κυκλάδες. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου «ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Οργάνωση & Λειτουργία Σταθμών Πρώτων Βοηθειών» οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη σημαντικότητα και αυταξία της άγριας πανίδας των νησιών, πού υπάρχουν οργανωμένες δομές παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης άγριων ζώων στις Κυκλάδες, πώς πρέπει να συμπεριφερθούν και πού να απευθυνθούν εάν δουν ή βρουν κάποιο τραυματισμένο άγριο ζώο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα ορνιθοπανίδας λόγω επερχόμενης μεταναστευτικής ροής πτηνών.
Το καλωσόρισμα και τον συντονισμό του σεμιναρίου ανέλαβε η Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund (CPF).Η κεντρική εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Μάριο Φουρνάρη, ιδρυτή και διευθυντή του Συλλόγου Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων ΑΛΚΥΟΝΗ ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ.Γιάννης Ορφανός, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και πολύ χρήσιμες απαντήσεις από τους εισηγητές.
“Αγαπάμε τις Κυκλάδες και προστατεύουμε ενεργά τον φυσικό τους πλούτο”
Το CPF αναμένεται να διοργανώσει εντός του 2023 ακόμα περισσότερα διαδικτυακά περιβαλλοντικά σεμινάρια των οποίων η ημερομηνία και η δομή θα ανακοινώνονται σταδιακά. Οι θεματικές που θα καλυφθούν είναι ευρείες, ενώ για τη συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση στο αντικείμενο, ούτε κάποια οικονομική συνδρομή. Παράλληλα με τα σεμινάρια, θα ανακοινωθούν προβολές επιλεγμένων περιβαλλοντικών ταινιών σε νησιά των Κυκλάδων, τη διοργάνωση και φιλοξενία των οποίων θα αναλάβουν τοπικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς και νησιωτικοί δήμοι, με την υποστήριξη και καθοδήγηση του CPF. Σημειώνεται πως η γλώσσα εργασίας θα είναι η ελληνική.
Τόσο τα περιβαλλοντικά σεμινάρια όσο και οι προβολές για τις Κυκλάδες υλοποιούνται με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative (ΤΗΙ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Cyclades Preservation Fund (CPF) "From Movies to Cyclades Movement" που έχει ως στόχο την ενεργή ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, και κινητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών των νησιών των Κυκλάδων σε ειδικά θέματα προστασίας του φυσικού, χερσαίου και θαλάσσιου, περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε με email στο join@cycladespreservationfund.org
Προστατεύοντας την Άγρια Ζωή
Ο Σύλλογος “Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου” είναι μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2014 με βάση το νησί της Νάξου.
Πρόκειται για μια ομάδα εθελοντών που έχουν βρει το πάθος και το σκοπό τους βοηθώντας και διασώζοντας τα άγρια ζώα του νησιού. Λειτουργώντας έναν σταθμό πρώτων βοηθειών παρέχουν φροντίδα στην τοπική άγρια πανίδα και συνεργάζονται με νοσοκομεία άγριων ζώων ανά την Ελλάδα. Στόχος τους είναι η ασφαλής επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.
Η Αλκυόνη ιδρύθηκε το 1995 με κεντρικές εγκαταστάσεις στην Πάρο και συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την περίθαλψη και επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα φθάνουν στο νοσηλευτήριό της. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο νοσηλευτήριο της Αλκυόνης περισσότερα από 17.000 άγρια ζώα, στην πλειοψηφία τους πτηνά. Από αυτά περίπου το 60% έχουν επιστρέψει υγιή στη φύση.
Οι ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις της Αλκυόνης περιλαμβάνουν ιατρεία, αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρους φιλοξενίας εθελοντών και εξωτερικούς χώρους φιλοξενίας των ζώων, σε έκταση 12.60 στρεμμάτων. Από το ξεκίνημα η λειτουργία της Αλκυόνης συνδέθηκε με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, είτε με επισκέψεις σχολείων στις εγκαταστάσεις, είτε με επισκέψεις συνεργατών της Αλκυόνης σε σχολεία, συχνά με παράλληλες απελευθερώσεις πουλιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ταινίες στις οθόνες, δράσεις στα νησιά
10 Μαΐου. 2023 - 6:16 - Από το Αμοργόραμα στο Κυκλαδόραμα
15 Νοε. 2022 - 6:17 - «Η νέα γενιά ενδιαφέρεται για το περιβάλλον»
12 Μαρ. 2020 - 6:12 - Προσπάθειες διάσωσης της Caretta Caretta
8 Μαρ. 2017 - 6:12 - Κακοκαιρία προ των πυλών: Πού θα πέσει πολύ νερό και πού χιόνια
28 Νοε. 2024 - 15:42