Αντίδραση και “λουκέτο” στη Μύκονο για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου

“Ρολά” κατέβασαν το πρωί της Τρίτης, όλες οι υπηρεσίες στη Μύκονο, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου, Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος εργάζεται πάνω σε ζητήματα που αφορούν στο νησί. Συγκεκριμένα, στην στάση εργασίας συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα, καθώς είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, τις κινητοποιήσεις, στήριξαν και ενίσχυσαν και οι εκπαιδευτικοί του νησιού, καθώς συμμετείχε και η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων. Ήδη, εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει, η αποχή των αρχαιολόγων, από οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα του νησιού, η οποία θα διαρκέσει συνολικά ένα μήνα. 

Δ. Κουτσούμπα: “Όποιον εκφράζει αντίθεση τον απειλούν, απλά φοβούνται να μιλήσουν”

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, βρέθηκε το τελευταίο διήμερο στη Μύκονο για να συζητήσει με τους φορείς στο νησί και για να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. Η κα, Κουτσούμπα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις εξελίξεις στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως “τη Δευτέρα είχαμε μία συνάντηση με τους φορείς, 17:00 στο Γρυπάρειο, και την Τρίτη είχαμε κινητοποίηση σε όλο το νησί. Και στην συνάντηση με τους φορείς και τους πολίτες της Μυκόνου, αλλά και στην κινητοποίηση, η ανταπόκριση ήταν πραγματικά συγκινητική, καθώς ήμασταν πάνω από 70 άτομα. Οι φορείς, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών, οι εκπαιδευτικοί, οι υπάλληλοι του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά κυρίως και οι απλοί πολίτες,  εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο μας”. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πως αισθάνονται οι ίδιοι οι πολίτες της Μυκόνου, τονίζοντας ότι “το βασικό που παρατηρήσαμε είναι ότι υπάρχει κόσμος στη Μύκονο, που τον ενοχλεί εξίσου αυτή η κατάσταση, με τις μαφιόζικες πρακτικές που επιλέγουν κάποιοι. Και αυτό αφορά και στην κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί σε αρκετά πράγματα,  αλλά κυρίως με το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν εις βάρος κάποιων άλλων. Υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες με συγκεκριμένα μαγαζιά, που θεωρούμε ότι είναι κράτος εν κράτει, και από ότι μας είπαν κάτοικοι του νησιού, έχουν απειλήσει τους πάντες. Όποιον εκφράζει αντίθεση τον απειλούν, απλά οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν και δεν έπεσαν από τα σύννεφα με αυτό που συνέβη πρόσφατα.”

Οι ευχάριστες εξελίξεις από την κινητοποίηση

Στη συνέχεια, η κα. Κουτσούμπα, στάθηκε στις ευχάριστες εξελίξεις, που ήρθαν από την κινητοποίηση της Τρίτης. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Έχουμε πάντως και κάποιες καλές εξελίξεις. Εχθές επισκέφτηκε τη Μύκονο, κλιμάκιο της Πολεοδομίας Σύρου και μαζί με κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, συνοδεία της Αστυνομίας,  πήγαν μαζί στον Πάνορμο, μετά από εντολή του εισαγγελέα, για να τεκμηριώσουν παρανομίες. Εκεί βέβαια έχουν βεβαιωθεί πολλές φορές παρανομίες και υπάρχουν δικαστήρια σε εξέλιξη στη Σύρο, αλλά τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι κάτι κινείται μετά από όλη αυτή την δημοσιότητα και όλα αυτά που έχουν συμβεί. Η κινητοποίηση και του κόσμου αλλά και η δική μας, φαίνεται ότι φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.  Εμείς βέβαια τονίζουμε ότι πρέπει να γκρεμιστούν κάποια πράγματα, και όχι να βεβαιωθούν απλά παρανομίες και να μπουν εκ νέου πρόστιμα, που έχουμε τονίσει ότι για κάποιους είναι μηδαμινά.  Αν δεν μπούνε μπουλντόζες να γκρεμίσουν, δεν θα δούμε άσπρη μέρα. Με όλες αυτές τις διαδικασίες, φαίνεται ότι έχουν στριμωχτεί κάποιοι και έχουν πάρει μήνυμα ότι ήταν λάθος αυτό που έκαναν. Αν μπουν οι μπουλντόζες, τουλάχιστον θα καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ξανά ακουμπήσουν δημόσιο λειτουργό. Και ένα ακόμα καλό από όλη την υπόθεση είναι ότι αναθάρρησε ο κόσμος στην Μύκονο και άνοιξαν κάποια στόματα.”

Η στήριξη του δημάρχου Μυκόνου στους αρχαιολόγους

Κλείνοντας, η κ. Κουτσούμπα, μίλησε για την συνάντηση που είχε και με τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά και την μέχρι τώρα επικοινωνία τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων  πως “ο δήμαρχος ήρθε και στην σύσκεψη της Δευτέρας άλλα και στην κινητοποίηση της Τρίτης και μίλησε δημόσια. Από την μεριά του ζητάει ενίσχυση όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εχθές ενημερώθηκα ότι η Κτηματική Υπηρεσία όλων των Κυκλάδων, έχει δύο άτομα προσωπικό. Είναι δυνατόν με δύο άτομα να μπορείς να ελέγξεις όλες τις Κυκλάδες; Ο δήμαρχος παράλληλα ζητάει 300 άτομα στο αστυνομικό τμήμα Μυκόνου και για μας το σημαντικό είναι ότι στηρίζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και μάλιστα την προσεχή Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά και την κουβέντα που έγινε χθες στην ανοιχτή σύσκεψη που είχαμε, προανήγγειλαν και ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ότι θα βγει ψήφισμα για να μην αντικατασταθούν οι αρχαιολόγοι της Μυκόνου.” 

Η κίνηση της Υπουργού Πολιτισμού, που βρίσκει απέναντι τους αρχαιολόγους

Όπως τονίζει η κ. Κουτσούμπα κάτι τέτοιο θα έδινε ένα πολύ λάθος μήνυμα, “Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε εντολή να αντικατασταθούν όλοι οι αρχαιολόγοι της Μυκόνου.  Μία τέτοια απόφαση δίνει ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα, καθώς η Υπουργός είναι δική μας, και εκεί που περιμέναμε να είναι το Υπουργείο δίπλα μας, και όχι απέναντι, έρχεται το ίδιο το Υπουργείο και με πρόσχημα την συναισθηματική φόρτιση τον υπάλληλων, θέλει να τους αντικαταστήσει. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πήγαν μαζί με την Πολεοδομία Σύρου στους ελέγχους, καθώς τους φακέλους τους έχουν οι ίδιοι και είναι πολύ μεγάλοι. Δεν μπορείς να βάλεις ένα νέο υπάλληλο και να είναι αποδοτικός. Είναι σαν να λέμε ότι κάνουμε το χατίρι των μαφιόζων.”

Κ. Κουκάς: “Είμαστε υπέρ της εφαρμογής του νόμου σε όλα τα επίπεδα”

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, έπειτα από επικοινωνία με την “Κοινή Γνώμη”, τονίζει τα εξής, “Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία έχουν μια σταθερή και διαχρονική θέση υπέρ της ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα με το απαραίτητο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε, να στελεχωθεί με προσωπικό και να λειτουργήσει Πολεοδομικό Γραφείο και στη Μύκονο, αλλά και έως τότε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του προσωπικού της Πολεοδομίας στη Σύρο που είναι αρμόδια τα τελευταία χρόνια για τη Μύκονο και μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες ελέγχους. Επιπλέον να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με προσωπικό η Ελληνική Αστυνομία που είναι η πλέον αρμόδια ως ελεγκτικός μηχανισμός. Παράλληλα, ζητούμε, να αποκτήσει προσωπικό η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων που στο αίτημά μας για εκτεταμένο έλεγχο των παραλιών δήλωσε εγγράφως το προηγούμενο καλοκαίρι ότι διαθέτει μόνο έναν υπάλληλο και τέλος, εάν χρειάζεται απαγόρευση δόμησης μέχρι να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αυτή να μην εξαντλείται στην οικία των Μυκονιατών, αλλά να επεκταθεί και στις οικοδομικές άδειες μεγάλων τουριστικών υποδοχέων που προβλέπονται από ΕΣΧΑΣΕ”

Κλείνοντας, ανέφερε ότι, “Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ της εφαρμογής του νόμου σε όλα τα επίπεδα, αλλά πάντα με σεβασμό στη διαχρονική προσφορά του νησιού στη διεθνή προβολή και την οικονομία της χώρας.”