Η εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας στο θέατρο Απόλλων

Μία ιδιαίτερα συγκινητικά φορτισμένη βραδιά έζησαν όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο θέατρο Απόλλων στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και με τη συνδρομή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, του Συλλόγου Γυναικών Σύρου, του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στην εκδήλωση που κανονικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί ανήμερα της Ημέρας των Γυναικών στις 8/3/2023 αλλά αναβλήθηκε ως ένδειξη πένθους για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, τιμήθηκε για το συνολικό έργο της η πρόεδρος του Σωματείου ατόμων με προβλήματα όρασης ν. Κυκλάδων «Αρωγή», Άννα Μαρία Φώσκολου.

Να παλεύουμε κάθε μέρα για ισότητα και ισονομία”

Την εκδήλωση άνοιξε ο διοργανωτής Μπάμπη Κουλούρας, αφιερώνοντας την βραδιά στα αδικοχαμένα θύματα των Τεμπών. “Αισθανόμαστε το χρέος να αφιερώσουμε αυτήν την εκδήλωση στα αθώα αυτά θύματα που μία αλληλουχία εγκληματικών αμελειών, λαθών και παραλείψεων, σταμάτησαν τα όνειρά τους μέσα στα συντρίμμια των τρένων. Να αφιερώσουμε με μεγάλη συγκίνηση και πίκρα αυτήν την ημέρα στις χαροκαμένες μανάδες τους και στους πληγωμένους οικείους τους και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, ο καθένας μας όπως μπορεί, για να μην υπάρξει άλλο αίμα,άλλο πένθος”, είπε εμφανώς συγκινημένος στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κουλούρας και κάλεσε τους παρευρισκομένους να τελέσουν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων.

“Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει καθιερώσει να τιμά την Ημέρα της Γυναίκας, η οποία τόσα πολλά προσφέρει στη ζωή μας και τόσο πολύ έχει αδικηθεί και συνεχίζει να αδικείται στην πορεία του κόσμου. Απόψε τιμάμε τη μάνα, την αδερφή μας, τη γυναίκα μας, τη θυγατέρα μας, τη γιαγιά μας, την εγγονή μας, τη φίλη μας, το ταίρι μας. Απόψε μας δίνεται η ευκαιρία να μετρήσουμε το μπόιο και τη σημασία της γυναίκας στη ζωή μας και να διορθώσουμε τα λάθη και τος παραλείψεις μας απέναντί της”, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουλούρας, συμπληρώνοντας ότι στη φετινή εκδήλωση αποφασίστηκε ομόφωνα να τιμηθεί “μία άξια γυναίκα που ως πρόεδρος του Σωματείου ατόμων με προβλήματα όρασης ν. Κυκλάδων «Αρωγή», παλεύει για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους με όλες τις δυνάμεις της”.

Υπό τη σκιά μίας ανείπωτης τραγωδίας

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη, η οποία αναφέρθηκε επίσης στο τραγικό δυστύχημα, υμνώντας τις γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους σε αυτό: “Η σκέψη μας υποκλίνεται και η αγκαλιά μας ανοίγει στις μητέρες που αναίτια διακόπηκε το νήμα της ζωής των παιδιών τους. Για τις γυναίκες, η απόφαση της μητρότητας είναι το ίδιο βαρυσήμαντη με την συνακόλουθη απόφαση να αφήσουν την καρδιά τους να κυκλοφορεί έξω από το σώμα τους για πάντα. Εκείνες οι γυναίκες τώρα πια απλά επιβιώνουν”. Στο ίδιο κλίμα και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σύρου, Μαρία Περρή, ανέφερε στην ομιλία της: “Η ημέρα της γυναίκας αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας. Αυτή τη φορά τη σκέψη μας και την καρδιά μας τις επισκιάζει αυτό το τρομερό γεγονός, ο άδικος χαμός τόσων συνανθρώπων μας και κυρίως τόσων νέων παιδιών. Η σκέψη μας και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά σε εκείνες τις γυναίκες που από τη μία στιγμή στην άλλη έχασαν ο,τι πολυτιμότερο είχαν στη ζωή και γι’ αυτό φέτος, η ημέρα της γυναίκας είναι πολύ διαφορετική για όλους μας”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» Φραγκίσκα Μηλιού, αναφέρθηκε επίσης στον άδικο χαμό των θυμάτων λέγοντας πως “θέλουμε να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε ένα ταξίδι και έμελλε να είναι το τελευταίο τους” ενώ όσον αφορά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τόνισε ότι: “Η 8η του Μάρτη έχει μετατραπεί σε μία τεράστια παγκόσμια διαδήλωση που ενώνει εργαζόμενους άντρες και γυναίκες από όλον τον κόσμο. Είναι μέρος της ανάγκης για απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης και εκμετάλλευσης, μέρος του αγώνα για έναν δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο”.

Μία ημέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας”

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η γιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης, Ειρήνη Χαρδαλή. “Η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μία ήμερα τιμής για τα κοινωνικά, οικονομικά, επιστημονικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα της γυναίκας παγκοσμίως. Μία ημέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας, με μακρά ιστορία αγώνων αλλά και ακόμη ανεκπλήρωτων δυστυχώς στόχων” ανέφερε η κα Χαρδαλή ανοίγοντας την ομιλία της, συμπληρώνοντας πως η συγκεκριμένη ημέρα “είναι μία ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης, μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες και διαιωνίζονται εξαιτίας των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Η ισότητα των δύο φύλων ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη. Τόσο η θέση της γυναίκας στην ιστορία όσο και οι αγώνες της για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης, αποτελούν για εμάς όλες πηγή υπερηφάνειας και δύναμης” ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Χαρδαλή και έκλεισε λέγοντας ότι “δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρωπότητα όταν το ένα της μισό δεν απολαμβάνει τον σεβασμό που του πρέπει”.

Μπορεί να μη βλέπεις αλλά μπορείς να ζήσεις”

Αμέσως μετά, ακολούθησε η βράβευση της Άννας Μαρίας Φώσκολου από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία μίλησε με ιδιαίτερα τρυφερά λόγια για την πρόεδρο της Αρωγής. Η Άννα Μαρία Φώσκολου, έντονα συγκινημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλία της, δήλωσε πως η βράβευσή της αποτέλεσε μία έκπληξη για την ίδια εφόσον το έργο που παράγει μέσω της Αρωγής θεωρεί πως είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Στη συνέχεια, με φωνή που έτρεμε, ευχαρίστησε τους γονείς της στους οποίους οφείλει, όπως δήλωσε όλα όσα είναι.

Ανάμεσα σε αδιάκοπα χειροκροτήματα, η Άννα Μαρία Φώσκολου συνέχισε περνώντας μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας, λέγοντας πως όσα συμβαίνουν στη ζωή μας πρέπει να τα δεχόμαστε ως μαθήματα και να αποτελούν την κινητήρια δύναμή μας, χωρίς να μας σταματούν ή να μας εγκλωβίζουν. Μιλώντας για τις ανάπηρες γυναίκες, σημείωσε πως η θέση τους μπορεί να είναι ακόμα πιο μειονεκτική στην προσπάθειά τους να σταθούν μπροστά στους άλλους ανθρώπους και να αποδείξουν πως έχουν την δυνατότητα να κάνουν πραγματικότητα αυτά που θέλουν, με διαφορετικό τρόπο μεν αλλά πάντα με σεβασμό στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Αναφερόμενη στην Αρωγή και στους ανθρώπους που την στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία της: “Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν τα ίδια όνειρα, τους ίδιους στόχους, την ηθική, και τις αξίες για να στηρίξουν κάτι που να προσφέρει στον συνάνθρωπο, τότε όλα αυτά θα ήταν απλά μία σταγόνα στον ωκεανό. Από την αρχή που βρέθηκα στην Αρωγή ήταν δίπλα μου άνθρωποι με όλα τα γράμματα κεφαλαία”.