Το βλέμμα στο περιβάλλον και στην προστασία του, στρέφει η Κέα

Δύο πολύ σημαντικές δράσεις, που αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του, πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στο νησί της Κέας. Η μία αφορά την αντίδραση του Δήμου Κέας στην παράνομη εναπόθεση μπαζών. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος, το φαινόμενο αυτό, δεν σταματά παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τη διαρκή ενημέρωση, και αυτός ήταν και ο λόγος που έκαναν ξεχωριστή αναφορά στην ιστοσελίδα του Δήμου, με τίτλο, “Λέμε ΟΧΙ στην ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών”. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά, σε μία καμπάνια περιβαλλοντικής συνείδησης, που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ενόψει της τουριστικής περιόδου, δίνοντας έμφαση στη σημασία της ανακύκλωσης.

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Είναι κρίμα εξαιτίας κάποιων ασυνείδητων να χαλάει η όμορφη εικόνα”

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πρόβλημα με την παράνομη εναπόθεση μπαζών που αντιμετωπίζει ο Δήμος, τονίζοντας πως “τον τελευταίο καιρό και κυρίως κοντά σε κάποια τριήμερα και σε κάποιες διακοπές, βλέπουμε να υπάρχει παράνομη εναπόθεση μπαζών σε κάδους απορριμμάτων. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και μολύνει το περιβάλλον. Όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε για τα μπάζα μας, καθώς στην ιστοσελίδα μας,  υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Εμείς έχουμε στείλει πολλές φορές και με το ταχυδρομείο, ενημέρωση ότι θα πρέπει τα μπάζα να πηγαίνουν σε εταιρείες ανακύκλωσης μπαζών και στην ιστοσελίδα μας υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας με αυτές τις επιχειρήσεις. Η εύκολη λύση είναι να πάνε και να τα πετάξουν στους κάδους των απορριμμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό από καμία άποψη. Ο Δήμος πηγαίνει και τα μαζεύει αλλά υπάρχουν και πολύ αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν τα 500 ευρώ, για όποιον πιάσουμε.” Ενώ κλείνοντας, αναφέρθηκε εμφανώς απογοητευμένη, στους παραβάτες, λέγοντας ότι “η κατάσταση είναι αρκετά εκνευριστική, είναι πολύ κακό για το περιβάλλον. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από τον Δήμο, για να είναι το νησί μας καθαρό και είναι κρίμα, εξαιτίας κάποιων ασυνείδητων η κατάσταση αυτή είναι χαλάει. Η όμορφη αυτή εικόνα που έχουμε στο νησί, να χαλάει εξαιτίας λίγων ασυνείδητων.” 

Η “οργισμένη” ανακοίνωση του Δήμου για τα μπάζα

Ο Δήμος Κέας, αφού διαπίστωσε ότι το πρόβλημα με την παράνομη εναπόθεση μπάζων συνεχίζει να υφίσταται, εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Τις ημέρες αυτές στο νησί μας, για ακόμη μία φορά, γίναμε μάρτυρες του απαράδεκτου φαινομένου παράνομης εναπόθεσης μπάζων. Παρά τη διαρκή ενημέρωση από τον Δήμο Κέας και την ευαισθητοποίηση της πλειοψηφίας των πολιτών της Κέας, ορισμένοι συμπολίτες μας και ιδιοκτήτες κατοικιών συνεχίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα μπάζα, σκουπίδια και αντικείμενα που θέλουν να ξεφορτωθούν, αγνοώντας τον νόμο και τις διαρκείς παρακλήσεις μας για καθαριότητα και σεβασμό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει, μάλιστα, όταν μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανούνται στην ανακαίνιση μίας κατοικίας, αλλά τα μπάζα πετιούνται κρυφά σε δημόσιους χώρους, ώστε να τα μαζέψει στη συνέχεια ο Δήμος, ο οποίος διαθέτει ελάχιστους πόρους και προσωπικό. Ο Δήμος Κέας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα του ίδιου και των δημοτών του. 

Η υπενθύμιση του Δήμου για τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα αδρανή και ογκώδη υλικά (μπάζα), όπως και τα κλαδιά, θα πρέπει να καταλήγουν στους αδειοδοτημένους χώρους που υπάρχουν στο νησί μας και όχι δίπλα σε κάδους, σε ρέματα, σε ιδιοκτησίες άλλων ή σε δημόσιους χώρους. Η εναπόθεση τους στο περιβάλλον απαγορεύεται ρητά και θα επιβάλλονται κυρώσεις. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο που επιβάλλεται για τέτοιου είδους παραβάσεις είναι 500€, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 111/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας. Οι ιδιώτες και οι εργολάβοι ιδιωτικών και δημόσιων έργων πρέπει να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα απόβλητα στους αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό χώρους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, το περιστατικό θα πρέπει να καταγγέλλεται στο Δήμο Κέας.

Οδηγίες του Δήμου για τα μπάζα

Αν είστε ιδιοκτήτης ή εργολάβος ιδιωτικού ή δημόσιου έργου απευθυνθείτε στους αδειοδοτημένους για το σκοπό αυτό χώρους, οι οποίοι είναι:

    • ΣΑΪΤΗΣ ΕΜ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.

Άγιοι Ανάργυροι Μακρινοί Κέας | τηλ. 6977302198, 6970133163 | email: saitis_stefanos@yahoo.gr

    • ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΟΡΦΩΝΙΟΣ | ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.Ε.Κ.Κ.

Άγιος Συμεών Κέας | τηλ. 2288029161, 6972698172 | email: morfoniosfilippos@gmail.com

    • Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ)

    • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου λειτουργούν επιπλέον τα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (www.anakem.gr) και ΑΝΑΕΚΚ Α.Ε (www.anaekk.gr).

Ο Δήμος Κέας, δέχεται μόνο χώμα από εκσκαφές για υποβοήθηση στην υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Κέας. Για τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση προηγουμένως με το προσωπικό του ΧΥΤΑ.

Καμπάνια Περιβαλλοντικής Συνείδησης

Την ίδια ώρα, με μία νέα καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Δήμος Κέας στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, ειδικότερα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Η καμπάνια θα προβληθεί στα σχολεία του νησιού και θα δίνει έμφαση στο κοινό μικρότερων ηλικιών, καθώς θεωρείται τα παιδιά πρώτα θα αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης, του σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και του εθελοντισμού και θα μεταφέρουν τα μηνύματα αυτά σε κάθε σπίτι.

Μέσα από τη νέα καμπάνια ένα από τα δελφίνια που παίζουν και κάνουν βουτιές στα νερά της Κέας αποκτά φωνή. Μας καλεί να βοηθήσουμε ώστε να μπορούμε και φέτος να απολαμβάνουμε όλοι τα καθαρά νερά και τις όμορφες παραλίες του νησιού.

Συμβουλές από το “δελφίνι”

Όπως τονίζει το “δελφίνι”, η προστασία του περιβάλλοντος είναι στο χέρι μας. Χρησιμοποιούμε σωστά κάθε κάδο και ανακυκλώνουμε ότι ανακυκλώνεται. Σκεφτόμαστε καλά πριν αγοράσουμε πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. Προτιμούμε σακούλες και μπουκάλια πολλών χρήσεων. Συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις και γινόμαστε εθελοντές.

Δήμαρχος Κέας: “Θέλουμε να αγγίξουμε και τις μικρές ηλικίες”

Η δήμαρχος Κέας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου, που θα ενεργοποιήσει αρχικά τα νέα παιδιά. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Αυτή η καμπάνια, ήταν μία έξυπνη ιδέα που είχαμε τον προηγούμενο καιρό, ώστε να γίνει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης,  για την ρύπανση στη θάλασσα και για τους τρόπους, που πρέπει να συμπεριφερόμαστε κοντά στις ακτές και να περάσουμε ένα μήνυμα από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους. Το στυλ αυτό της καμπάνιας, είναι πιο κοντά στα παιδιά, γιατί θέλουμε να αγγίξουμε και τις μικρές ηλικίες, για να συνειδητοποιήσουμε πόσο κακό κάνουμε όταν μολύνουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας. Έτσι έχουμε βάλει ένα δελφίνι να μιλάει και να παρουσιάζει τα πράγματα ως έχουν για να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι άνθρωποι.”