“Ανοίγει πανιά” και φέτος η Ομάδα Αιγαίου

Για 29η συνεχή χρονιά η Ομάδα Αιγαίου, θα βρεθεί κοντά στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών, για να προσφέρει πολυεπίπεδες υπηρεσίες αναδεικνύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη σαν τον παράγοντα που αναβαθμίζει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών.

Τα νησιά που θα προσεγγίσει φέτος η ομάδα Αιγαίου θα είναι η Κίναρος, η Αμοργός, η Ανάφη, η Θηρασιά, η Ίος, η Φολέγανδρος και το Κουφονήσι. Στις 11 ημέρες του Διάπλου (από 4 έως και 14 Μαϊου), τα φουσκωτά σκάφη της Ομάδας Αιγαίου, θα κάνουν την εξόρμησή τους, με πάνω από 100 εθελοντές και εθελόντριες, γιατρούς από δεκαέξι διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές αλλά και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό.

Α. Γερολυμάτου: “Μετά από 29 χρόνια παρουσίας στα νησιά, η σχέση πλέον είναι πιο προσωπική”

Η γενική γραμματέας, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, “Ομάδα Αιγαίου”, Αθηνά Γερολυμάτου, μίλησε για τη νέα ευχάριστη “περιπέτεια” της ομάδας, που για 29η συνεχόμενη χρονιά, θα σταθεί στο πλάι των νησιωτών, που τους έχουν πραγματικά ανάγκη και τους υποδέχονται κάθε χρόνο, με ξεχωριστό τρόπο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, “Οι κάτοικοι των νησιών μας περιμένουν όλο το χρόνο. Μας δέχονται με πολύ θερμό τρόπο, μέχρι που κατεβάζουν και τα σχολεία στα λιμάνια για να μας υποδεχτούν. Έρχονται τα παιδιά και κάνουν παραδοσιακούς χορούς και περιμένουν πως και πως να φτάσουμε. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μετά από 29 χρόνια συνεχής παρουσίας τα νησιά, η σχέση πλέον είναι πολύ πιο προσωπική.”.

Στη συνέχεια μίλησε για τις δράσεις της ομάδας στα νησιά, τονίζοντας τα εξής: “Η Ομάδα Αιγαίου εκτός από την  ιατρική στήριξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που προσφέρει στα νησιά με την παρουσία γιατρών ειδικοτήτων, παράλληλα ασχολείται με την κάλυψη αιτημάτων των σχολείων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ φτιάχνει έργα υποδομής όπως γήπεδα 5x5 και παιδικές χαρές. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε μπει και στον τομέα των ΑΜΕΑ και έχουμε φτιάξει ράμπες για ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, έχουμε κατασκευάσει μία στην Ίο, μία στην Πάτμο και φέτος θα εγκαινιάσουμε και μία τρίτη στην Ανάφη. Από κει και πέρα, είμαστε στη διάθεση των κατοίκων για ότι άλλο χρειαστούν,  καθώς μέσω της εκάστοτε δημοτικής αρχής, μας προωθούν όλα τα αιτήματα τα οποία έχουν ανάγκη μέσα στη διάρκεια όλου του χρόνου και εμείς προσπαθούμε να τα καλύψουμε μέσω των υποστηρικτών μας.”.

“Φέτος, θα κάνουμε μία μεγάλη κάλυψη ιατρικού εξοπλισμού στο πολυδύναμο Κουφονησίου”

Σε ό,τι αφορά τη δωρεά εξοπλισμού που κάνει η “Ομάδα Αιγαίου”,  όλα αυτά τα χρόνια  και καλύπτει καίριες ανάγκες νησιωτών, η κα Γερολυμάτου, τονίζει: “Τα αγροτικά ιατρεία των νησιών, μας αποστέλλουν αιτήματα, για να καλύπτουμε εξοπλισμό, με ιατρικά μηχανήματα. Φέτος θα κάνουμε μία μεγάλη κάλυψη αιτημάτων, ιατρικού εξοπλισμού στο πολυδύναμο Κουφονησίου.  Εγώ δεν είμαι γιατρός αλλά υπάρχει ιατρικό προσωπικό που διαχειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα και φυσικά για να υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από κάποιο νησί, εννοείται ότι υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Η ομάδα μας πραγματοποιεί ετησίως δύο δράσεις, η μεγαλύτερη μας δράση, είναι ο ετήσιος διάπλους πού γίνεται τον Μάιο και διαρκεί 11 ημέρες, ενώ η δεύτερη μας δράση είναι μία μικρή αποστολή που κάνουμε,  πού μπορεί να είναι με σκάφη ή χωρίς σκάφη και κρατάει 3 με 4 ημέρες. Από εκει και πέρα βέβαια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τα νησιά, συλλέγουμε αιτήματα και έχει συμβεί πολλές φορές να στέλνουμε βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη”. 

Κλείνοντας, μίλησε και για τις δωρεές οι οποίες βοηθούν να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αυτές οι σημαντικές δράσεις της “Ομάδας Αιγαίου”, λέγοντας τα εξής: “ Μετά από 29 χρόνια παρουσίας, στα μικρά και ακριτικά νησιά,  η ομάδα μας έχει ένθερμους υποστηρικτές. Είναι διάφορες σημαντικές εταιρείες και ιδιώτες, και πρέπει να τονίσω ότι η Ομάδα Αιγαίου αποτελείται αμιγώς από εθελοντές, καθώς δεν υπάρχει κανένας έμμισθος και μέχρι και τα έξοδά μας, τα καλύπτουμε οι ίδιοι. Ακόμη και τα σκάφη που χρησιμοποιούμε είναι περιουσία των εθελοντών μας οι οποίοι και τα διαθέτουν για τις δράσεις μας.”. 

Οι ιατρικές ειδικότητες του φετινού Διάπλου

Τη φετινή δράση του διάπλου της “Ομάδας Αιγαίου” θα ενισχύσουν γιατροί από τις ακόλουθες ειδικότητες: Αγγειοχειρουργός, Ακτινολόγος, Γενικός χειρουργός, Γυναικολόγος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος, Ογκολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Παθολόγος, Παιδίατρος, Πλαστικός χειρουργός, Πνευμονολόγος, Ρευματολόγος και ΩΡΛ, ενώ ταυτόχρονα, θα διεξαχθούν αιματολογικές εξετάσεις και θα λειτουργήσουν ειδικά ιατρεία. Το Ιατρείο Μαστού και το Ιατρείο POST COVID.

Στον ιατρικό διαγνωστικό εξοπλισμό της Ομάδας Αιγαίου, θα υπάρχει για ακόμα μία φορά, το μοναδικό υπερσύγχρονο φορητό θωρακικό υπερηχοτομογράφο. Με τον υπερηχοτομογράφο  μπορούμε να  προσφέρουμε εξελιγμένες εξετάσεις των πνευμόνων που καλύπτουν κάθε πάθηση, συμπεριλαμβανομένης και της COVID-19. Μάλιστα,  σε όσους έχουν νοσήσει με COVID-19 μπορούν να εκτιμηθούν  βλάβες των πνευμόνων  που πιθανόν να παραμένουν μετά τη νόσηση. Εκτός, όμως, από τον υπερηχοτομογράφο, στον εξοπλισμό της “Ομάδας Αιγαίου” συμπεριλαμβάνονται η φορητή συσκευή Υπερήχων για πολλαπλού τύπου εξετάσεις, καθώς και νέος τελευταίας τεχνολογίας οδοντιατρικός εξοπλισμός.

Συνεργασίες της “Ομάδας Αιγαίου”

Ενισχύοντας τη συνεργασία με Επιστημονικές Εταιρείες, μαζί με την “Ομάδα Αιγαίου” στο Διάπλου, θα είναι η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.), η Ελληνική Ρευματολογική, η Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε), η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.), η Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, ενώ στην αποστολή θα είναι και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ). Οι νοσηλεύτριες εκπαιδεύτριες του ΕΕΣ θα προσφέρουν βιωματική εκπαίδευση σε Πρώτες Βοήθειες στους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων καθώς και στους κατοίκους των νησιών. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους, να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες τους σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως αυτό της υγείας, με την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που μας διακρίνει.

Δράση της “Ομάδας Αιγαίου”

Η Ομάδα Αιγαίου θα δωρίσει ιατρικό εξοπλισμό σε δομές υγείας, εξοπλισμό σε σχολεία μαζί με εκπαιδευτικό υλικό και θα υλοποιήσει, όπως κάθε χρόνο, έργα υποδομής, αναγκαία για την διευκόλυνση των συνθηκών ζωής στα νησιά.  Ταυτόχρονα θα οργανώσει αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαντολογικές δράσεις. Η συνεργασία τη ομάδας με τις δημοτικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές αρχές των νησιών είναι πάντα άψογη, ενώ η αγάπη των κατοίκων είναι πάντα έκδηλη και φαίνεται από την εγκάρδια φιλοξενία που παρέχουν στην ομάδα. Το έργο της Ομάδας Αιγαίου στηρίζεται στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών, και η ομάδα τους ευχαριστεί διαρκώς, για τον πολύτιμο προσωπικό χρόνο και την ενέργεια που αφιερώνουν για να πραγματοποιηθεί ο 29ος Διάπλους της Ομάδας.

Ετικέτες: