“Ναυάγησε” η ψήφιση της μελέτης για τα έργα ανάπτυξης στο λιμάνι της Νάξου

Ένα σοβαρό ζήτημα έπεσε στο τραπέζι του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, και αυτό δεν ήταν άλλο από την συζήτηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού της Νάξου. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση και πλέον μένει να φανεί, τι θα γίνει με το μέλλον του λιμανιού. Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” εξέφρασε κάποιες απορίες για τους λόγους καταψήφισης της μελέτης που παρουσιάστηκε για το λιμάνι και τόνισε ότι δεν πρέπει αυτή η καταψήφιση να σταθεί εμπόδιο στην αδειοδότηση του λιμανιού.

Δ. Λιανός: “Ο καθένας αποφασίζει να πάρει μία θέση για τα μικροσυμφέροντα του”

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, αναφέρθηκε στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταψηφίσει την Μ.Π.Ε. που αφορά στα έργα ανάπτυξης του λιμανιού της Νάξου, εκφράζοντας κάποιες απορίες για την συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας πως “το συγκεκριμένο έργο αφορά το πλαίσιο έργων ανάπτυξης των λιμανιών. Το μεγάλο μας πρόβλημα εμάς εδώ στη Νάξο, είναι ότι το κεντρικό μας λιμάνι δεν είναι αδειοδοτημένο για τις χρήσεις του, ακόμη και σήμερα που μιλάμε. Για το λόγο αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία για να αποκτήσει το λιμάνι της Νάξου περιβαλλοντικούς όρους. Όπως όλοι είδαν, σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε, και όπως τόνισα και το ξαναλέω, για μικροσυμφέροντα. Ακόμα και οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν αποχωρήσει από το συνδυασμό μας, ψήφισαν και αυτοί, παράλογα κατά την άποψή μου, κατά. Ο καθένας αποφασίζει να πάρει μία θέση για τα μικροσυμφέροντα του.”

“Είναι μείζονος σημασίας η ολοκλήρωση και η αδειοδότηση του λιμανιού”

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει, όπως και να έχει, υποστηρίζοντας ότι “η συγκεκριμένη καταψήφιση δεν είναι παράγοντας για να μην προχωρήσει και να μην εγκριθεί το ΠΕΑΛ (Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα), το οποίο εμείς επιδιώκουμε εδώ και 6 χρόνια, καθώς εδώ και 6 χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Να ξέρετε ότι έχει υπάρξει γενική κατακραυγή, εναντίον όσων καταψήφισαν κάτι τέτοιο, το οποίο είναι απαραίτητο για το νησί μας. Λόγω της έλλειψης αδειοδότησης του λιμανιού, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση, ούτε επαναφορά λειτουργικών βαθών αλλά ακόμη και κάτι πιο απλό, όπως να τοποθετήσουμε βυθιζόμενους-υπόγειους κάδους. Πρέπει να αδειοδοτηθεί το λιμάνι άμεσα, καθώς είναι μείζονος σημασίας η ολοκλήρωση και η αδειοδότηση του λιμανιού.”

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ο μελετητής του έργου Γεώργιος Γιαμίν, αφού παρουσίασε τη μελέτη, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων και στην συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις τους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, διατύπωσαν τις σκέψεις τους και τις ενστάσεις τους, που ουσιαστικά οδήγησαν στην καταψήφιση της μελέτης.

Λ. Χατζηανδρέου: “Η πρόταση που έρχεται είναι στην ίδια λογική που είχαμε απορρίψει”

Αρχικά τον λόγο πήρε, ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος εξέφρασε τους λόγους της διαφωνίας του και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Πρόθεση μας είναι να συμβάλουμε στην επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο. Η πρόταση που έρχεται είναι στην ίδια λογική που είχαμε απορρίψει. Θα δημιουργήσει πρόβλημα στη παλιά πόλη της Νάξου, διότι η παραλία της Νάξου θα πρέπει να είναι διπλής κατεύθυνσης όλο το εικοσιτετράωρο πράγμα που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλεως. Είμαστε αρνητικοί στο να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, την πόλη, χωρίς κυκλοφοριακές μελέτες. Αφαιρέστε το κομμάτι που τοποθετείται κάτω από το Δημαρχείο στον Άγιο Γεώργιο με τα 250 τουριστικά σκάφη το οποίο συνεπάγεται οδικό δίκτυο και τις επιπτώσεις αυτού, για όλα τα υπόλοιπα κομμάτια συμφωνούμε.”

Από τη δική του πλευρά, ο Βασίλης Βρούτσης, υποστήριξε πως “συζητάμε τη λύση 2 ώρες χωρίς να τίθεται καμία παρατήρηση από το Δήμαρχο για την αμφιδρόμηση και το μπάζωμα του Αγίου Γεωργίου. Έχουμε μια πόλη που από το 2017 έχει αλλάξει, η πόλη ασφυκτιά και εμείς συζητάμε πως θα προσθέσουμε καινούργιες χρήσεις. Αφού βιαζόμαστε, να ζητήσουμε να φύγει το τουριστικό κομμάτι το καινούργιο, να παραμείνουμε σε αυτά που ξέρουμε ότι δεν χρειάζεται καμία έρευνα, ώστε από αύριο να πάμε στη τελική έγκριση. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουμε γρήγορα. Σας ζητάω να αφαιρεθεί αυτό το κομμάτι και να πάμε σε μία ομόφωνη απόφαση.”

Μ. Πολυκρέτης: “Το τουριστικό καταφύγιο κάτω από το Μόλο δεν το ψηφίζω”

Στη συνέχεια ο Γιάννης Κορρές, ξεκαθάρισε ότι, “με τη σημερινή λύση συσσωρεύονται προβλήματα. Όλα γίνονται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα γιατί και τα λιμάνια έχουν μπει στη Ρυθμιστική Αρχή και γνωρίζουμε τι γίνεται. Η απόφαση μας είναι γνωμοδοτική και θα γίνουν τα έργα που θέλουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Χρειάζεται δυναμική αντίδραση και με τους κατοίκους μαζί να απαιτήσουμε τη δημιουργία ενός νέου λιμανιού.” Ενώ ο Μανώλης Πολυκρέτης, ήταν λιτός και είπε, απλά το εξής, “Το τουριστικό καταφύγιο κάτω από το Μόλο δεν το ψηφίζω.”

Κάποτε το ψηφίζατε και τώρα το καταψηφίζετε

Μετά την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φώτης Μαυρομμάτης, ο οποίος τόνισε: “Το 2007 όταν συζητούσαμε την επέκταση του λιμένα της Νάξου είχαμε όλοι στηρίξει την πρόταση του τότε Δημάρχου. Η μελέτη η τότε που όλοι ήθελαν να γίνει, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Χατζηανδρέου ως βουλευτή, προέβλεπε 7 στρέμματα κτίσματα, προβλήτα επικινδύνων φορτίων στον Άγιο Γεώργιο, εκεί που τώρα προβλέπεται να γίνει μια ήπια παρέμβαση για τουριστικό καταφύγιο 246 σκαφών. Σήμερα έρχεστε και λέτε ότι αυτό θα καταστρέψει την πόλη της Νάξου. Δεν υπάρχει θέμα για καμία κυκλοφοριακή μελέτη σήμερα, ούτε αμφιδρόμηση της παραλίας, αυτό θα γίνει από την εφαρμοστική κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν μας και να βρίσκουμε δικαιολογίες για να αιτιολογούμε τη διαφοροποίηση της ψήφου μας αναλόγως των εποχών. Μόνο για λόγους σκοπιμότητας μπορεί να καταψηφιστεί η σημερινή εισήγηση. Πρέπει να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που προβλέπει η μελέτη, το πως θα υλοποιηθεί θα έρθει πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Λιμενικό Ταμείο και θα το συζητήσουμε τότε.”

Ο δήμαρχος Νάξου στο Δ.Σ.: “Η ιστορία θα καταγράψει την άρνηση της αντιπολίτευσης”

Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, παίρνοντας τελευταίος τον λόγο, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “Το λιμάνι της Νάξου όπως και οι υπόλοιπες χερσαίες λιμενικές ζώνες είναι μη αδειοδοτημένες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, γεγονός που είναι ύψιστης σημασίας, πρέπει να σχεδιάσουμε τι θα γίνει στο λιμάνι βάσει της κατηγορίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο λιμένας. Το λιμάνι αυτό έχει συγκεκριμένο ορίζοντα, μια εικοσαετία, οπότε πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι να γίνει ένα νέο μεικτό λιμάνι εκτός του κεντρικού ιστού της Χώρας. Όλες οι διεργασίες για την ανάθεση και ολοκλήρωση του ΠΕΑΛ γίνονται νόμιμα και οι συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει θετικά και πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο να περάσουμε ΕΣΑΛ για να αδειοδοτηθεί σε πρώτο στάδιο το λιμάνι της Νάξου. Οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους έχουν αποφασίσει. Η ιστορία θα καταγράψει την άρνηση της σύσσωμης αντιπολίτευσης.”