Έκθεση για το πρόβλημα διάβρωσης και στατικότητας του δημαρχείου

Ανάγκη για προσωρινή μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου Πάρου

Το θέμα της στατικότητας του δημαρχείου Πάρου και της ανάγκης μεταφοράς των υπηρεσιών του Δήμου, σε άλλο κτήριο, στο διάστημα των απαραίτητων εργασιών, τέθηκε για ακόμη μία φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση, του Σωματείου Εργαζομένων Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πάρου – Αντιπάρου (ΣΕΟΤΑΠΑ). Στη συνεδρίαση, αποφασίστηκε, ομόφωνα να συνταχθεί έκθεση σχετικά με το πρόβλημα της διάβρωσης του κτηρίου και κατ’ επέκταση της στατικότητάς του, με σκοπό την ασφάλεια όλων των εργαζόμενων και πολιτών. Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος και το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, Γιάννης Ταΐρης, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για το ζήτημα.

Μ. Κωβαίος: “Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα, που χρίζουν κάποιων διορθώσεων”

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, στην πρώτη αντίδρασή του, μετά τη τοποθέτηση του ΣΕΟΤΑΠΑ για το ζήτημα της στατικότητας του δημαρχείου τόνισε πως “έχουν γίνει οι κατάλληλες μελέτες, καθώς πρόκειται για ένα αρκετά παλιό κτήριο. Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χτιστεί τη δεκαετία του 1950 και εμείς έχουμε κάνει μελέτες στατικότητας και έχουμε εντοπίσει κάποια προβλήματα, που χρίζουν κάποιων διορθώσεων και βελτιώσεων, δεν είναι επικίνδυνο για τώρα, αλλά χρειάζονται αυτές οι διορθώσεις”. Σε ότι αφορά την προσπάθεια για μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Δήμου, σε άλλο κτήριο, επεσήμανε πως “αυτή τη στιγμή εμείς ως Δήμος ψάχνουμε να βρούμε κάποιο κτήριο, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις. Είμαστε στη σκέψη και στην μελέτη, στο πως θα υλοποιηθεί όλο αυτό. Υπάρχει γενικότερα δυσκολία στο να βρεις κάποιον χώρο και επιπλέον το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προκηρύξεις.”

Γ. Ταΐρης: “Δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το Δημαρχείο λόγω των εργασιών”

Το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΟΤΑΠΑ και εργαζόμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, Γιάννης Ταΐρης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την Έκθεση που έχει δημιουργηθεί και αφορά την στατικότητα του κτηρίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Έχει γίνει μία μελέτη για το Δημαρχείο, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι αναγκαία η στατική ενίσχυση του κτηρίου του Δημαρχείου. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει και η ηλικία του κτηρίου αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Αυτή τη στιγμή γίνεται, μία μηχανολογική μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, έτσι ώστε μετά αν βρεθεί η χρηματοδότηση να ξεκινήσουν κάποιες εργασίες.” Την ίδια στιγμή μίλησε για την ανάγκη μεταφοράς των Υπηρεσιών σε άλλο κτήριο, τονίζοντας πως “και αύριο να βρεθεί η χρηματοδότηση, κατά την διάρκεια των εργασιών δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το Δημαρχείο, καθώς χρειάζονται ειδικές επεμβάσεις”, ενώ στην αναφορά του δημάρχου περί δυσκολίας εύρεσης κατάλληλου χώρου, πρότεινε τη λύση του να μοιραστούν οι υπηρεσίες σε περισσότερα του ενός κτηρίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Η δημόσια τοποθέτηση του ΣΕΟΤΑΠΑ για το ζήτημα

Το Σωματείο στη δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα, αναφέρει τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι για το Δημαρχείο Παροικιάς έχε εκπονηθεί η μελέτη «Στατική αποκατάσταση Δημαρχείου». Στο 1ο στάδιο αφορούσε στον καθορισμό και εκτέλεση των εργαστηριακών δοκιμών, στην αποτύπωση του φέροντος οργανισμού και τη δημιουργία σχεδίων ξυλότυπου, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του κτιρίου. Το 2ο στάδιο αφορούσε την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του φορέα, με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας αυτού. Κατά την εκτέλεση αυτού τους σταδίου διαπιστώθηκε ότι το κτίριο δεν έχει την επιθυμητή Στάθμη Επιτελεστικότητας Φέροντος Οργανισμού Β1 κατά τον πίνακα 2.1 του ΚΑΝ.ΕΠΕ και ως εκ τούτου θα έπρεπε να εκπονηθούν και τα στάδια 3 & 4 της μελέτης που αφορούσαν τη σύνταξη μελέτης στατικής ενίσχυσης. 

Κατά την εκπόνηση του τελικού σταδίου της μελέτης διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις στο κτίριο στα πλαίσια της στατικής ενίσχυσης αυτού (π.χ. προσθήκη τοιχείων για αύξηση της ακαμψίας) με αποτέλεσμα τη μερική καταστροφή του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα θα πρέπει να αναβαθμισθεί ενεργειακά το κτίριο καθώς σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο δε θα είναι δυνατή η εύρεση εργαλείου χρηματοδότησης αλλά πιθανόν ούτε η έκδοση της οικοδομικής άδειας επισκευής.

Ως εκ τούτου έχει ανατεθεί από το Δήμο Πάρου η εκπόνηση και Η/Μ μελέτης για το δημαρχείο (αναμένεται η ολοκλήρωση της έως 02-05-2023) ώστε να γίνει συνολική και πλήρης ανακαίνιση αυτού ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο κτίριο που θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.

Επειδή κατά τη διάρκεια των εργασιών ενίσχυσης – αναβάθμισης δε θα είναι δυνατή η λειτουργία του κτιρίου, κρίνεται κατά την άποψή μας αναγκαία, η αναζήτηση νέου κτιρίου (ή κτιρίων) στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου Πάρου.

Επειδή, λοιπόν, για μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα ο άνθρωπος και η ζωή, προϋπόθεση ύπαρξης των οποίων είναι η ασφάλεια, αποφασίσαμε για άλλη μια φορά να δημοσιοποιήσουμε το τόσο σοβαρό θέμα της στατικότητας του Δημαρχείου. Σημειώνουμε ότι το πρώτο έγγραφο που κατατέθηκε από τους εργαζόμενους του Δήμου μας για το θέμα ήταν το 2000. Άρα κανείς δε νομιμοποιείται να ομιλεί για άγνοια…

Επειδή είναι νωπή η μνήμη μας από τον άδικο θάνατο 64 ανθρώπων γιατί διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις βάζουν πιο πάνω από τον άνθρωπο το χρήμα, γιατί ποτέ δεν άκουσαν τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, γιατί ποτέ δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ασφάλεια των εργαζομένων, γιατί ποτέ δε φρόντισαν να στελεχώσουν επαρκώς τις δημόσιες υπηρεσίες απαξιώνοντάς τες, θεωρούμε ότι το ατύχημα των Τεμπών ήταν ένα νομοτελειακό έγκλημα. Για να μην αποδειχθούμε, λοιπόν, κι εμείς Κασσάνδρες ασχοληθείτε επιτέλους με το πρόβλημα που επισημαίνουμε από το 2020. Δείτε τις μελέτες και πράξτε. Αποφασίστε με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή.