Πάρος: Απινιδωτές σε όλο το νησί για να σωθούν ζωές

Ένα έργο που θα κάνει τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της Πάρου να νιώθουν πιο ασφαλείς, πραγματοποιείται στο νησί και έχει στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων. Για αυτό το λόγο, ο Δήμος Πάρου τοποθέτησε φορητούς αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (ΑΕΑ) σε κεντρικά σημεία των περιοχών Παροικίας, Αλυκής, Μάρπησσας, Μαρμάρων και Νάουσας (σε αθλητικούς χώρους, σχολειά κλπ) και επιπλέον τοποθέτησε και φορητού απινιδωτές, οι οποίοι μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε.  Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πάρου, Θανάσης Σάμιος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το σημαντικό αυτό έργο.

Η ανακοίνωση του Δήμου Πάρου

Ο Δήμος Πάρου, θέλοντας να διευκολύνει την επαρκή ενημέρωση και τον έγκαιρο εντοπισμό των υπαρχόντων απινιδωτών σε περίπτωση ανάγκης, σχεδίασε έναν δυναμικό τοπικό χάρτη Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο καταγράφονται όλοι οι διαθέσιμοι απινιδωτές, ούτως ώστε ο χρήστης ή ο διασώστης να μπορεί να βλέπει τις θέσεις των κοντινών απινιδωτών στον χάρτη και στη συνέχεια να προβαίνει στον φυσικό εντοπισμό τους. Ο χάρτης σύντομα θα είναι προσβάσιμος και μέσω QR code, ενώ συμπληρωματικά, θα επιδιωχθεί η ειδική σήμανση των περιοχών όπου υπάρχουν, ακόμα και των κτηρίων εντός των οποίων είναι εγκατεστημένοι. 

Θ. Σάμιος: “Χρειαζόταν να γίνει άμεσα και σαν Δήμος το εφαρμόσαμε”

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πάρου,  Θανάσης Σάμιος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου, η οποία έχει στόχο να σώσει πολλές ζωές. Συγκεκριμένα, τόνισε πως “είναι μία πρωτοβουλία την οποία την βάλαμε στο πρόγραμμα, ως επιτακτική ανάγκη,  και την υλοποιήσαμε.  Οι απινιδωτές σώζουν ζωές. Έχουμε βάλει σε πάρα πολλές περιοχές στο νησί,  εξωτερικούς απινιδωτές, ώστε οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί κάποια βοήθεια για την αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων, να υπάρχει κάποιος εύκαιρος ένας απινιδωτής για να σώσει τον ασθενή.  Έχουμε τοποθετήσει απινιδωτές στα περισσότερα χωριά, καθώς και σε αθλητικές εγκαταστάσεις,  καθώς είναι πολύ σημαντικοί χώροι στους οποίους χρειάζεται να υπάρχει απινιδωτής. Χρειαζόταν να γίνει άμεσα και σαν Δήμος το εφαρμόσαμε.” 

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τους απινιδωτές

Την ίδια στιγμή μίλησε για το κομμάτι της χρήσης των απινιδωτών από εξειδικευμένους χρήστες, αλλά και από απλούς πολίτες, επισημαίνοντας πως “μέχρι στιγμής έχουμε καλέσει όλους τους αθλητικούς συλλόγους, καθώς πρέπει να έχουν κάνει κάποιο σεμινάριο για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους απινιδωτές, όπως οι προπονητές που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά και όσοι εργάζονται στους αθλητικούς χώρους. Παράλληλα, με τους εξωτερικούς απινιδωτές, έχουμε χορηγήσει και κάποιους φορητούς απινιδωτές. Αυτοί οι απινιδωτές μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού. Οι απινιδωτές που έχουμε τοποθετήσει δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις χρήσης, και επάνω αναγράφουν οδηγίες, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει και ένας απλός πολίτης και να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Το ιδανικό βέβαια σε κάθε περίπτωση, θα ήταν,  αυτός που θα το χρησιμοποιήσει,  να έχει κάποια γνώση,  καθώς ο απινιδωτής, αν δεν ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά,  μπορεί να σε σκοτώσει,  εξαιτίας της υψηλής τάσης.”

“Περιστατικά που αν υπήρχε κοντά ένας απινιδωτής, θα είχε σώσει τη ζωή του ανθρώπου”

Όσο για το τι ήταν αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη ανάγκη επιτακτική, ανέφερε πως “κατά καιρούς έχουν συμβεί κάποια περιστατικά,  με αιφνίδιους θανάτους, που αν υπήρχε κοντά ένας απινιδωτής,  θα είχε σώσει τη ζωή του ανθρώπου.  Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, που βάλαμε αυτόν τον στόχο και τον υλοποιήσαμε, ώστε αν συμβεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον, να μπορούμε να προσφέρουμε μία βοήθεια στον συνάνθρωπο μας και να τον κάνουμε να νιώθει πιο ασφαλής. Οποιοσδήποτε μπορεί να δει αυτή τη στιγμή τον χάρτη μας,  στον οποίο φαίνονται όλα τα σημεία που έχει τοποθετηθεί ο απινιδωτής,  ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή χρειαστεί, να βρεθεί δίπλα σε έναν τέτοιο. Αυτό που επιπλέον εύχομαι,  είναι επειδή είναι εξωτερικής χρήσης, να το σεβαστούν οι πολίτες και να μην υπάρξουν περιστατικά βανδαλισμού, γιατί είναι κάτι, το οποίο θα μπορούσε να σώσει τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους.”

Σεμινάριο Ζωής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Πριν από 3 μήνες περίπου, τα μέλη της ΕΟΔ Κυκλάδων πραγματοποίησαν, Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, Αντιμετώπιση Πνιγμονής & Θέση Ασφαλείας), στον Κώστο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου ΜΕΑΣ Κώστου. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν σημαντική και ήταν αρκετά ελπιδοφόρο το ενδιαφέρον μικρών μαθητών να εμπλακούν στη διαδικασία. Στον Κώστο, όπως και στα υπόλοιπα χωριά, υπάρχει απινιδωτής και είναι σημαντικό να υπάρχουν εκπαιδευμένοι πολίτες, στη χρήση του. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, συζητήθηκε και έγινε αναπαράσταση για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, αντιμετώπιση πνιγμονής και θέση ασφαλείας. 

Τότε, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, είχε μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” σε ότι αφορά την χρήση απινιδωτών από τους απλούς πολίτες και είχε αναφέρει πως “σε όλα τα χωριά της Πάρου, αλλά και στα γήπεδα, ο Δήμος έχει τοποθετήσει απινιδωτές. Οι απινιδωτές που έχουμε βάλει είναι αυτόματοι, και προσφέρουν δυνατότητα για αυτόματες οδηγίες αλλά ο πολίτης πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, απλά να ανοίξει το πορτάκι και να το θέσει σε λειτουργία.”

Δήλωσε τον απινιδωτή σου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα ή να προσκομίσουν αυτοπροσώπως το σχετικό έντυπο δήλωσης στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου (Δημαρχείο Πάρου, υπόψη κου Εμμ. Καβάλλη). Σκοπός της παρούσας φόρμας είναι η καταγραφή όλων των λειτουργικών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που είναι εγκατεστημένοι στο νησί της Πάρου σε έναν ενιαίο χάρτη και η δημοσίευση του σε ειδική σελίδα του Δήμου Πάρου. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η επαρκής σήμανση των υπάρχοντων απινιδωτών, με την σήμανση και των κτιρίων εντός των οποίων είναι εγκατεστημένοι, ώστε να διευκολυνθεί ο έγκαιρος εντοπισμός τους σε περίπτωση ανάγκης. Ας βοηθήσουν όλοι να γίνει η Πάρος πιο ασφαλής. Μπορεί, κάποιος να κατεβάσει τον Χάρτη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου στην ηλεκτρονική δ/νση: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1emOS356yEreJzumli1Ni_8mrRhugBBg&....