Πάρος: Νέες εργασίες και αναθεωρημένα κόστη για κεντρικό δίκτυο ύδρευσης

Την προσωρινή παράταση στην παράδοση του έργου, έφερε η πραγματοποίηση νέων εργασιών για την ολοκλήρωση αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου ύδρευσης, από τη δεξαμενή Αγίας Υπακοής έως τη δεξαμενή Αγίων Αναργύρων Παροικιάς στην Πάρο, καθώς πρόκειται για εργασίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του έργου, ενώ δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση. Οι αναγκαίες αυξήσεις στο κόστος των εργασιών οδήγησαν στον δεύτερο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών που παρουσιάζεται αναλυτικά στην αιτιολογική έκθεση. Η συμβατική αξία του σημαντικού αυτού έργου, είναι 1.359.281,64 ευρώ.

Οι λόγοι που επέβαλλαν τον 2ο Α.Π.Ε.

Ο προτεινόμενος 2ος Α.Π.Ε. συντάσσεται για να συμπεριλάβει τις μέχρι τώρα προκύπτουσες διαφοροποιήσεις των ποσοτήτων των διαφόρων κονδυλίων στις ομάδες ομοειδών εργασιών, όπως αυτές προκύπτουν από τις μέχρι τώρα επιμετρήσεις και τις ακριβέστερες προμετρήσεις των προς εκτέλεση εργασιών, σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη και τις επί τόπου συνθήκες και εντολές της Υπηρεσίας.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει την ανάγκη κατασκευής των νέων εργασιών του 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ) που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη, είναι όμως απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου. Αυτές κυρίως αφορούν παρεμβάσεις σε σημεία του πρώτου υποέργου που διεκόπη, με στόχο το τελικό συνολικό έργο να καταστεί λειτουργικό. Ειδικότερα, αναφέρονται στην ανάγκη διέλευσης του αγωγού από τρία τεχνικά έργα που βρίσκονται κατά μήκος της οριζοντιογραφίας του έργου .

Με τις τροποποιήσεις του προτεινόμενου 2ου Α.Π.Ε. δεν αλλάζει το βασικό σχέδιο του έργου όπως προσδιορίζεται στην περιληπτική προκήρυξη και στα συμβατικά τεύχη, αλλά παραμένει το ίδιο δεδομένου ότι το προτεινόμενο τεχνικό αντικείμενο του 2ου Α.Π.Ε., αφορά εργασίες απαραίτητες για τη διασφάλιση της αρτιότητας και λειτουργικότητας του δημοπρατούμενου έργου και όχι σε εργασίες τροποποίησής του και δε θίγεται η πληρότητα, η ποιότητα ή η λειτουργικότητα του έργου, όπως προσδιορίζεται στο βασικό σχέδιο.

Οι διαφοροποιήσεις και οι αυξήσεις στις εργασίες

Αναλυτικότερα οι παρουσιαζόμενες διαφοροποιήσεις του προτεινόμενου σχεδίου του 2ου Α.Π.Ε. κατά ομάδα ομοειδών εργασιών, και σε σχέση με την αρχική σύμβαση του έργου, είναι οι εξής:

Στα χωματουργικά, παρουσιάζεται συνολικά, αύξηση κατά 30.930,05 ευρώ που οφείλεται στις έως τώρα εγκεκριμένες επιμετρήσεις, στις ακριβέστερες προμετρήσεις των προς εκτέλεση εργασιών. Έτσι, με την αυξομείωση καθαρά συγγενών εργασιών σύμφωνα με τα παραπάνω, το άθροισμα ανέρχεται σε 161.707,95 ευρώ έναντι του ποσού των 130.777,90 ευρώ της αρχικής σύμβασης.

Σε ότι αφορά στις καθαιρέσεις - αποκαταστάσεις, παρουσιάζεται συνολικά, αύξηση κατά 6.805,60 ευρώ. Έτσι, το άθροισμα στην συγκεκριμένη κατηγορία εργασιών, ανέρχεται σε 145.484,10 ευρώ έναντι του ποσού των 138.678,50 ευρώ της αρχικής σύμβασης. Στην ομάδα 4, που αφορά στα συροδέματα, παρουσιάζεται συνολικά, αύξηση κατά 7.618,60 ευρώ. Έτσι, το νέο ποσό ανέρχεται σε 38.489,17 ευρώ. Παράλληλα, στις σωληνώσεις και τα δίκτυα, παρουσιάζεται, αύξηση κατά 34.099,47 ευρώ και το νέο ποσό ανέρχεται σε 516.989,57 ευρώ.

Η κατασκευή των νέων εργασιών κρίνεται αναγκαία καθώς προβλέπεται για εργασίες που είναι απαραίτητες για την λειτουργία του έργου, ενώ δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική σύμβαση. Οι εργασίες δεν μπορούν να διαχωριστούν και πρέπει να προηγηθούν ή να εκτελεστούν συγχρόνως με τις εργασίες της αρχικής σύμβασης και δεν αποτελούν επέκταση του αντικειμένου της αρχικής μελέτης του έργου.

Συνολική δαπάνη 2ου Α.Π.Ε

Συνολικά, ο 2ος Α.Π.Ε. του έργου ανέρχεται σε 1.359.281,64 ευρώ, χωρίς αύξηση της δαπάνης σε σύγκριση με τον 1ο ΑΠΕ. Το τελικό οικονομικό αντικείμενο του έργου, το οποίο περιλαμβάνει και την αύξηση του κονδυλίου της αναθεώρησης από τον 1ο ΑΠΕ, αναλύεται, σε σχέση με την αρχική σύμβαση, ως εξής: α) ποσό 1.018.847,01 ευρώ για την αξία των εργασιών μαζί με το εργολαβικό όφελος και τα γενικά έξοδα, β) ποσό 45.008,35 ευρώ για απρόβλεπτα, γ) ποσό 25.426,27 ευρώ για απολογιστικές εργασίες και δ) ποσό 270.000 ευρώ για αναθεώρηση τιμών.

Ετικέτες: