Ένα πολυεπίπεδο πνευματικό άθλημα κερδίζει έδαφος στη Σύρο

Η Ομάδα Μπριτζ της Σύρου θα εκπροσωπηθεί στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδας και Νήσων Αιγαίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ που θα διεξαχθεί στη Ρόδο από τις 28 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, στο νησί της Ρόδου θα φιλοξενηθούν αθλητές του Μπριτζ από όλη την Ελλάδα ενώ ανάμεσά τους θα βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού Μπριτζ και πρωταθλητές με διεθνείς διακρίσεις και μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία στο χώρο του αθλήματος.

Πρεμιέρα για τη συμμετοχή της Σύρου

Το αθλητικό σωματείο «Κέντρο Αθλημάτων Σύρου» που ιδρύθηκε από τον Σπύρο Κάταρη και δραστηριοποιείται στη Σύρο από το 2007 με ειδική αθλητική αναγνώριση για τα αθλήματα Wushu Kung Fu, Ενόργανη Γυμναστική και Ολυμπιακή Τοξοβολία, οργάνωσε το νεοσύστατο τμήμα Μπριτζ τον Φεβρουάριο του 2022 με την αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπρίτζ. Έχοντας ήδη συγκεντρώσει 32 συνολικά αθλητές, θα εκπροσωπήσει το νησί της Σύρου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδας και Νήσων Αιγαίου, με 16 παίκτες - μέλη του συλλόγου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Ρόδου (ΟΑΜΡ) την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ). Η συμμετοχή της Ομάδας Μπριτζ της Σύρου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανατολικής Ελλάδας και Νήσων Αιγαίου που θα διεξαχθεί στην Ρόδο 28/04 – 01/05 υποστηρίχτηκε από την Blue Star Ferries, η οποία προσέφερε σημαντική έκπτωση για την μετακίνηση των αθλητών.

Νους υγιής

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου της Σύρου, Σπύρος Κάταρης, το Μπριτζ είναι ένα πνευματικό άθλημα το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τζόγο και τυχερά παιχνίδια ενώ έχει χαρακτηριστεί ως "το σκάκι της τράπουλας" αποδεικνύοντας πως η νοημοσύνη και η στρατηγική παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το παιχνίδι

Η συμμετοχή στις διοργανώσεις του συλλόγου προϋποθέτει την έκδοση αθλητικού δελτίου, ενώ μπορεί να εκπαιδευτεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία και ειδικές γνώσεις και ανεξάρτητα από το αν επιθυμεί να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς και τουρνουά. Τα πρώτα μαθήματα γίνονται από τον πρόεδρο του σωματείου και αν κάποιος θέλει να συνεχίσει, τότε την εκπαίδευση αναλαμβάνει προπονητής της ομοσπονδίας μέσω διαδικτυακών μαθημάτων. Με τη συμπλήρωση ενός αριθμού μαθημάτων και φτάνοντας σε ένα ορισμένο επίπεδο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να αρχίσει να παίζει με άλλους παίκτες της κατηγορίας του και να συμμετέχει στις διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Σε αναζήτηση μόνιμης στέγης

Το σωματείο της Σύρου, παρόλο που σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να συμπληρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό συμμετεχόντων και να λάβει μέρος στην πανελλήνια διοργάνωση, αντιμετωπίζει δυσκολίες με την εξεύρεση χώρου που θα αποτελεί τη μόνιμη έδρα του. Ως τώρα, οι συναντήσεις πραγματοποιούνταν στο ξενοδοχείο Διογένης, ενώ από το καλοκαίρι θα μεταφερθούν στο ξενοδοχείο Ολύμπια στον Φοίνικα. Όπως εξηγεί στην "Κοινή Γνώμη" ο κ.Κάταρης, το σωματείο δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μισθώσει κάποιον χώρο, οπότε ζητά την αρωγή του Δήμου για την παραχώρηση κάποιας αίθουσας δωρεάν ή έστω με χαμηλό αντίτιμο ώστε να εγκαταστήσει μόνιμα την κινητή του υποδομή και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς του αθλήματος Μπριτζ στην Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η ενδυνάμωση του αθλήματος τοπικά στη Σύρο αποτελεί προτεραιότητα του Σωματείου, αναφέρει ο κ. Κάταρης. Η διοργάνωση τοπικών περιφερειακών και εθνικών τουρνουά στη Σύρο θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών παικτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θα επισκέπτονται το νησί διευρύνοντας την τουριστική περίοδο και διαδίδοντας την φιλοξενία και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Σύρου. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνεται ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ένα πανελλήνιο τουρνουά Μπριτζ στο Dolphin Bay στον Γαλησσά.

Ένα απαιτητικό πνευματικό σπορ

Το Μπριτζ είναι το δημοφιλέστερο πνευματικό παιγνίδι σε όλο τον κόσμο. Προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Στα μέσα της δεκαετίας 1920 – 1930, τέθηκαν, από τον Αμερικανό Harold S. Vanderbilt, οι κανόνες του Contract Bridge, που είναι και αυτό που παίζεται και σήμερα από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Πολύ γρήγορα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και πάνω στις βάσεις του Contract Bridge, δημιουργήθηκε το Αγωνιστικό (Duplicate) Μπριτζ που γνώρισε αμέσως μεγάλη ανάπτυξη, πρώτα στην Αμερική, μετά στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και μετέτρεψε, στην ουσία, το Μπριτζ από παιγνίδι σε πνευματικό άθλημα. Σήμερα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ (WBF) αριθμεί 113 χώρες – μέλη και πάνω από 1,000,000 αθλητές αγωνιστικού Μπριτζ. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) ιδρύθηκε το 1965. Μετά από μία δεκαετία, το 1975, το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα με νόμο σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 65 σωματεία – μέλη σε όλη την Ελλάδα ενώ διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος πρωταθλημάτων και εκπροσωπείται, με τις εθνικές ομάδες, στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.