Πόσιμο νερό για όλους στην Ίο

Ένα κομβικής σημασίας έργο πραγματοποιήθηκε και παραδόθηκε στην Ίο, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ιητών, θα διατίθεται πλέον προς κατανάλωση πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο,  με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας, φίλτρανσης και αντίστροφης όσμωσης νερού στην κεντρική δεξαμενή, που διανέμει - αποκλειστικά και μόνο - νερό στις δημοτικές παροχές (βρύσες), οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία μεταξύ Χώρας, Λιμανιού και Μυλοπότα.

Η μονάδα φίλτρανσης

Η εγκατεστημένη αυτή μονάδα επεξεργασίας και φίλτρανσης, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, πληροί αυστηρές προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου, διασφαλίζοντας πως το τελικό προϊόν είναι απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση (πόσιμο). Επιπλέον, σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά δεκαήμερο), συλλέγονται δείγματα νερού τα οποία αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας.

Η ικανοποίηση από τον Δήμο Ιητών

Ο δήμαρχος Ίου, Γκίκας Γκίκας, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία και ανέφερε, “Ο Δήμος Ιητών προχώρησε στην εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας, φίλτρανσης και αντίστροφης ώσμωσης νερού σε κεντρική δεξαμενή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διατίθεται πλέον προς κατανάλωση πόσιμο νερό στις βρύσες αυτές. Η εγκατεστημένη αυτή μονάδα επεξεργασίας και φίλτρανσης, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, πληροί αυστηρές προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου και διασφαλίζει πως το τελικό προϊόν είναι απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση. Το συγκεκριμένο έργο, αποτελούσε μια προσωπική εκπλήρωση στόχου και μέρος του οράματός μου για παροχή πόσιμου νερού στο δίκτυο πλέον ύδρευσης. Μόνο θετικά σχόλια υπάρχουν καθώς ο αριθμός των εγκατεστημένων μονάδων παροχής πόσιμου νερού, αυξάνεται σημαντικά.”

Μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης

Η επεξεργασία υφάλμυρου ή θαλασσινού νερού με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης αποτελεί την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνολογία για την απομάκρυνση διαλυτών ουσιών και τη μείωση αγωγιμότητας στο νερό. Τα συστήματα αφαλάτωσης συνήθως περιλαμβάνουν μία μονάδα προκατεργασίας για την προστασία των μεμβρανών όσμωσης. Η μονάδα αυτή περιλαμβάνει την προφίλτρανση σε πιεστικά φίλτρα άμμου και στη συνέχεια σε φίτλρα φυσιγγίων καθώς και την ρύθμιση του pH αλλά και την χρήση αντικαθαλατωτικού για την προστασία των μεμβρανών.

Μετά την προφίλτρανση, το προς κατεργασία νερό, οδηγείται με πίεση στις μεμβράνες αντίστροφης όσμωσης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια αντλιών υψηλής πίεσης λειτουργίας περί τα 70-80 bar. Ανάλογα με την προέλευση του «ακάθαρτου» νερού (επιφανειακά ύδατα, γεώτρηση, θαλασσινό νερό κλπ.) η διέλευση από μεμβράνες αντίστορφης όσμωσης μπορεί να επαναληφθεί σε μεμβράνες δεύτερου ή και τρίτου περάσματος προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα του προϊόντος. Έτσι επιτυγχάνεται τελικά η συγκράτηση ρύπων ακόμα και σε ποσοστό που φτάνει το 99,5%-99,8%.

Ετικέτες: