Κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα λιμάνια των Κυκλάδων για την απαξίωση της δημόσιας υγείας στα νησιά

Οι Γυναίκες των Κυκλάδων παίρνουν θέση

  • Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2023 - 06:15

Σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας καλούν όλους τους συλλόγους και φορείς των Κυκλάδων καθώς και όλους τους πολίτες, οι Σύλλογοι Γυναικών των Κυκλάδων. Η συγκέντρωση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα λιμάνια των νησιών, την Κυριακή 14 Μαΐου, την ώρα προσέγγισης του πρώτου συμβατικού πλοίου στο κάθε λιμάνι. Οι Σύλλογοι Γυναικών του κάθε νησιού θα απευθύνουν κάλεσμα σε συλλόγους και φορείς του δικού τους νησιού για συμμετοχή, ενώ θα δημιουργηθούν πανό με κοινά μηνύματα σε κάθε νησί. Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερη συγκέντρωση σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

"Η δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση, οι δομές μας στο βωμό του κέρδους και του real estate, έχουν γίνει απάνθρωπες και άγονες. Την Κυριακή 14 Μαΐου είναι η γιορτή της μητέρας. Ας αγωνιστούμε χωρίς όρια και χωρίς αγκυλώσεις. Δεν θέλουμε πια άλλη μητέρα στα μαύρα λόγω της κρατικής αναλγησίας" αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι υπογράφοντες σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες των Κυκλάδων”: Σίφνου “Το Σμάρι”, Νάουσας Πάρου, Αντιπάρου, Μήλου “Αφροδίτη”, Πάρου “Αρηΐς”, Σερίφου “Η Ανδρομέδα, Άνδρου, Τήνου, Κέας “Η Μελίτη”, Ένωση Γυναικών Κύθνου, Φολεγάνδρου “Πολυκάνδριες”, Σύρου, “Ανωμερίτισσες” Μυκόνου, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, Μάρπησσας, Αμοργού.

Η απαξίωση της υγείας στα νησιά μας

Το 14ο Πανκυκλαδικό ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών “οι Κόρες των Κυκλάδων” πραγματοποιήθηκε φέτος στο νησί της Σίφνου και συνδιοργανώθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Σίφνου “το Σμάρι” με θέμα: “Κυκλαδίτισσες και υγεία: σύγχρονες προσεγγίσεις για το Ευ Ζην”. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν θέματα όπως οι σύγχρονες πρακτικές ευ ζην και οι τρόποι προσέγγισής τους στην κυκλαδική πραγματικότητα, η εμπειρία της πανδημίας, οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της και τα μέτρα αντιμετώπισής τους, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η σύγχρονη ευζωία, η χάραξη εθνικών πολιτικών ευζωίας: εκπαίδευση, πρόληψη, κρατική και κοινωνική μέριμνα, και οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων σε σχέση με τις υγειονομικές παροχές. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και τον Σύλλογο Γυναικών Σίφνου «Το Σμάρι» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σίφνου και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

"Η επιλογή του θέματος αυτού εκφράζει τις προσπάθειες μας και την αγωνία μας για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής, ώστε να προλάβουμε και να μην χρειαστούμε τη συνδρομή καμίας δομής υγείας, μιας και ζούμε στην απόλυτη απαξίωση και ουσιαστικά δεν έχουμε πρόσβαση ούτε και στην πρωτοβάθμια ακόμα υγεία" αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών των Κυκλάδων. "Επειδή όμως δεν αρκεί αυτό και δεν μπορούμε πλέον να είμαστε οι επαίτες της υγείας στις Κυκλάδες,, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους και φορείς των νησιών των Κυκλάδων καθώς και στους απλούς συμπολίτες μας να συμμετάσχουν και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας ώστε να ακουστεί το μήνυμά μας παντού" συμπληρώνουν στην ανακοίνωση, γνωστοποιώντας παράλληλα τα αιτήματα και τις αποφάσεις τους.

Συμπεράσματα και αποφάσεις 14ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Συλλόγων Γυναικών:

  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων Σύρου, Νάξου και Σαντορίνης, των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών μας, τόσο με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, όσο και με εξοπλισμό και αναλώσιμα. Άμεση πρόσβαση σε έκτακτες και τακτικές εξετάσεις και θεραπείες. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παραμένουν οι γιατροί στις οργανικές τους θέσεις και να μη μετακινούνται χωρίς προφανή λόγο σε θέσεις εκτός νησιού. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αντικατάσταση κάθε γιατρού που απουσιάζει με άλλον/η, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δεύτερος/η ή άλλος/η στην ίδια ειδικότητα στο νησί. Επίσης κρίνεται απολύτως αναγκαία η δημιουργία περισσότερων μονάδων τεχνητού νεφρού, ώστε να μην κινδυνεύει η ήδη βεβαρημένη υγεία των νεφροπαθών συμπολιτών μας. Φυσικά, απαραίτητο είναι να εξασφαλιστεί στους πάσχοντες/ στις πάσχουσες από χρόνιες νόσους η δυνατότητα τακτικής παρακολούθησης και πρόσβασης στις απαραίτητες θεραπείες. Τα άτομα αυτά αναγκάζονται να ταξιδεύουν για να επισκέπτονται τις ήδη επιβαρυμένες δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες της πρωτεύουσας (που συχνά υπολειτουργούν) για την κάλυψη των αναγκών τους. Πρόκειται για μία δαπανηρή, χρονοβόρα και κοπιαστική διαδικασία που είναι απαράδεκτη.

  • Δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ με ελικόπτερα ικανά να εξυπηρετούν όλα τα νησιά μας, τόσο στη Σύρο όσο και στη Νάξο. Δεν δεχόμαστε να κινδυνεύει περαιτέρω η σωματική ακεραιότητα και η υγεία, τόσο των ασθενών, όσο και των συνοδών γιατρών ή και των συγγενών, με τη μεταφορά ακόμα και με τις δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες με πλωτό μέσο.

  • Παροχή στέγης ή και κρατική επιδότηση ενοικίου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες των νησιών μας.

  • Ενεργοποίηση και ενίσχυση της λειτουργίας και χρήσης του Υγειονομικού Αεροσκάφους της Πάρου.

  • Το Κέντρο Υγείας Μήλου να γίνει τομέας ΕΚΑΒ
  • Την αντιμετώπιση της υγείας σαν το σημαντικότερο αγαθό