"30 για το 2030"

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 30 νησιών από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
  • Τρίτη, 16 Μαΐου, 2023 - 06:15

Τον ρόλο συντονισμού και προώθησης στην Ελλάδα των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” αναλαμβάνει για τα επόμενα 4 χρόνια το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), συμμετέχοντας μαζί με 6 φορείς από όλη την Ευρώπη στην διαχείριση της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας.

Με το σύνθημα "30 για το 2030", ξεκινά η λειτουργία της 3ης φάσης της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας ορίζοντας στρατηγικό της στόχο, για τα επόμενα 4 χρόνια, την υποστήριξη 30 Ευρωπαϊκών νησιών, που θα επιλεγούν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, τα οποία θα δεσμευθούν και θα επιδείξουν έμπρακτα την εφαρμογή μέτρων για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Ενεργειακή μετάβαση για τα ελληνικά νησιά

Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ συντονίζει και συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των νησιών, διεκδικώντας την ανάπτυξη πολιτικών προσαρμοσμένων στις ιδιαίτερες προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζουν τα νησιά.

Η συμμετοχή του ΔΑΦΝΗ στη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας εξασφαλίζει την ενεργή εκπροσώπηση της ελληνικής νησιωτικότητας προωθώντας μεταξύ άλλων:

  • Την ουσιαστική ενίσχυση του διαλόγου της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης με τους συλλογικούς φορείς, τους κατοίκους και την αγορά για το ενεργειακό μέλλον των νησιών.

  • Την ενίσχυση της αποδοτικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση αλλά και τις αρχές διαχείρισης και ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον νησιωτικό χώρο.

  • Την παροχή τεχνικής υποστήριξης στα ελληνικά νησιά τα οποία θα επιλεγούν μεταξύ των 30 νησιών για την πλήρη καθαρή ενεργειακή μετάβασή τους.

  • Την προώθηση νέων μοντέλων υλοποίησης έργων καθαρής ενέργειας μέσω συλλογικών σχημάτων, όπως των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενισχύοντας το διαμοιρασμό των οφελών στις τοπικές κοινωνίες.

  • Την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων διαχείρισης των νησιωτικών υποδομών, συνδυάζοντας τα έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας με τη διαχείριση αποβλήτων, υδάτων και μεταφορών σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά»

Η καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών αποτελεί πλέον μια από τις κεντρικές ευρωπαϊκές πολιτικές. Συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 18 Μαΐου 2017 στην Βαλέτα, στο πλαίσιο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Μάλτα, υπεγράφη μεταξύ 14 κρατών μελών με νησιά -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πολιτική διακήρυξη της Βαλέτα «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά». Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» μέσω δημόσιας εκδήλωσης στα Χανιά, ενώ σύντομα συστάθηκε Γραμματεία για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας.

H δημιουργία της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» αποτελεί την πρώτη έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεύθυνση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης των νησιών. Η Γραμματεία της πρωτοβουλίας υποστηρίζει τα νησιά στην εκπόνηση Σχεδίων Καθαρής Ενεργειακής Μετάβασης ή μελετών ωρίμανσης έργων ενεργειακής αειφορίας.

Προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη με νησιά προχώρησαν περαιτέρω τις σχετικές πολιτικές δεσμεύσεις υπογράφοντας το Μνημόνιο του Σπλιτ, με σκοπό την μακροπρόθεσμη υποστήριξη υλοποίησης της Πολιτικής Διακήρυξης της Βαλέτα.

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ), δεδομένης και της θεματικής στόχευσής του για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στα ελληνικά νησιά, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των συνθηκών για την ανάπτυξη των ανωτέρω πολιτικών. Συγκεκριμένα, το 2009 σε συνεργασία με πληθώρα φορέων που δρουν υποστηρικτικά στις τοπικές και περιφερειακές αρχές των Ευρωπαϊκών νησιών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «Σύμφωνο των Νησιών» η οποία και αποτέλεσε το θεμέλιο για την ανάπτυξη της τρέχουσας πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά».

Χάρη στην εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ως φορέας της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρυτικό μέλος του Συμφώνου των Νησιών, συνεργαζόμενος φορέας του Συμφώνου των Δημάρχων και ιδρυτικό μέλος και συντονιστής της πρωτοβουλίας «Έξυπνα Νησιά», έχει επιλεχθεί από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας ως υπεργολάβος για την προώθηση των δράσεών της στον ελληνικό νησιωτικό χώρο με την ιδιότητα του «υποστηρικτού φορέα» (supporting organisation).

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων

Το ΔΑΦΝΗ είναι μία Αστική, Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία των νησιωτικών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Συστάθηκε το 2006, με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, το οποίο να βασίζεται στην αειφόρο και έξυπνη διαχείριση των φυσικών πόρων και υποδομών, στον βιώσιμο τουρισμό αξιοποιώντας τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους των νησιών και στη λειτουργική διασύνδεση του πρωτογενούς με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Το ΔΑΦΝΗ μετρά σήμερα 56 μέλη, εκ των οποίων 52 νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο και το Ιόνιο, οι Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων. Χάρη στη συστηματική και πολυσχιδή του δράση και το εύρος των συνεργασιών που έχει αναπτύξει, το ΔΑΦΝΗ αναγνωρίζεται ως ένας αληθινός σύμμαχος των νησιών, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι διαθέτει άρτια επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, βαθιά γνώση των τοπικών αναγκών και της αναπτυξιακής δυναμικής των νησιών, καθώς και προσήλωση, διαχρονικά, στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων που απαντούν σε διαπιστωμένες ανάγκες του κάθε νησιού ξεχωριστά.

Διοικείται από τη Γενική Συνέλευση και ένα επταμελές  Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από τους: ∆ηµήτριος Λιανός, δήµαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (πρόεδρος), Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήµαρχος Ψαρών (αντιπρόεδρος), Μαρία Καµµά, δήµαρχος Τήλου (γραμματέας), Σταµάτης Γαρδέρης, δήµαρχος Κύθνου (μέλος), Γκίκας Γκίκας, δήµαρχος Ιητών (μέλος), Αλέξανδρος Παρίσης, πρόεδρος ΠΕ∆ Ιονίων Νήσων (μέλος), Ευστράτιος Τζιµής, αντιδήµαρχος Μυτιλήνης (μέλος), Kώστας Κοµνηνός, μηχανολόγος μηχανικός (γενικός διευθυντής).