Σέριφος: Οι πεζοπορικές διαδρομές στην υπηρεσία του γεωτουρισμού
- Τετάρτη, 24 Μαΐου, 2023 - 06:17
Σε πρώτο πλάνο, μπαίνει ο γεωτουρισμός και ο περιπατητικός τουρισμός, στη Σέριφο, μέσω του οποίου θα μπορεί να ανακαλύψει, ο κάθε επισκέπτης, την ιστορία αυτού του τόπου, σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, θα επιτευχθεί, με μεγαλύτερη ευκολία, μετά την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σερίφου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου, που αφορά στην «Αξιοποίηση της γεωλογικής και μεταλλευτικής ιστορίας της Σερίφου με σκοπό την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και την προμήθεια σήμανσης Γεωπολιτισμικών Διαδρομών». Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της συγκεκριμένης προμήθειας και τοποθέτησης της απαραίτητης σήμανσης, ανέρχεται στο ποσό των 45.043 ευρώ.
Κ. Ρεβίνθης: “Στην ουσία επιδιώκουμε την ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού”
Ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την σημασία της σύμβασης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη του γεωτουρισμού μέσα από τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού, τονίζοντας ότι, “αυτή είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει, από την εποχή της προηγούμενης δημαρχίας, παρόλα αυτά, το έργο, υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου, σαν μελέτη και σαν δράση, από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Μελετήσαμε το θέμα στην ουσία, με τη βοήθεια της αναπτυξιακής εταιρείας Κυκλάδων, προκειμένου να προστεθεί σήμανση σε 10 πεζοπορικές διαδρομές, στο νησί, και προκειμένου να γίνει στην ουσία η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Ο συγκεκριμένος τουρισμός είναι ήπιας μορφής και μπορεί να αναπτυχθεί και σε περίοδο offseason, σε περίοδο δηλαδή που δεν περιμένεις τον κλασικό τουρισμό, κατά τη διάρκεια δηλαδή της καλοκαιρινής περιόδου. Στην ουσία αυτά τα μονοπάτια είναι θεματικά, και θα συνδυάζουν κάποια αξιοθέατα, ταυτόχρονα με τη φύση και το περιβάλλον, το φυσικό τοπίο αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα, με τα σημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.”
Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο γεωτουρισμός
Στη συνέχεια, ο κ. Ρεβίνθης περιέγραψε, τα οφέλη από τον γεωτουρισμό και περιπατητικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να φέρει επισκέπτες στο νησί καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. “Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την τοπική οικονομία με ποιοτικό τουρισμό, σε περιόδους που στην ουσία δεν υπάρχει αυτός ο μαζικός τουρισμός. Αυτό, βοηθάει τις τοπικές επιχειρήσεις, και την τοπική κοινωνία γενικότερα, σε μήνες όπως ο Απρίλιος, Μάιος, Σεπτέμβρης και Οκτώβρης, όπου τα μονοπάτια είναι μία διέξοδος για τους περιπατητές”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην φάση που βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή το έργο, λέγοντας πως “εμείς είχαμε καταθέσει την τεχνική έκθεση το 2019, η οποία εγκρίθηκε μέσα στο 2020, και από τότε ταλαιπωρηθήκαμε με κάποια διαδικαστικά θέματα και από κάποιους άλλους παράγοντες. Αυτά, τα αφήσαμε όλα πίσω μας και προχωράμε μπροστά, και αυτό που μένει πλέον, είναι να πάει το σχέδιο στην αποκεντρωμένη διοίκηση για νομικό έλεγχο, και έπειτα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο φορέα για να προχωρήσει η σύμβαση προς υπογραφή με τον αρμόδιο υφυπουργό περιβάλλοντος.”
Περιγραφή υφιστάμενου Πεζοπορικού Δικτύου
Ο Δήμος Σερίφου το 2013, ανανέωσε τη σήμανση με χρώμα σε όλο το δίκτυο μονοπατιών του νησιού και αντικατέστησε μερικώς τη φθαρμένη σήμανση μεταλλικών πινακίδων. Το Πεζοπορικό Δίκτυο φέρει λογότυπο το οποίο συνδέει την ιστορία και τη φύση του νησιού, καθώς τα αρχαία χρόνια, ο βάτραχος ήταν το σύμβολο του νησιού. Επίσης, ο τίτλος «Μονοπάτια από σίδηρο και πέτρα» αντικατοπτρίζει τη γεωλογία του νησιού, αλλά και τη μυθολογία του, κατά την οποία ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας πέτρωσε όλο το νησί.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Σέριφο
Η ένταξη της Σερίφου στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελεί βασική στοχοθεσία του Δήμου δεδομένου ότι το νησί χαρακτηρίζεται από πλούσια γεωποικιλότητα, βιοποικιλότητα, πολιτισμική κληρονομιά και λαϊκή παράδοση. Η ένταξη αυτή θα αναδείξει την έννοια των γεωτόπων, του επιστημονικού – εκπαιδευτικού – τουριστικού ενδιαφέροντος που εγείρουν και των αξιών που πρεσβεύουν (γεωδιατήρηση, γεωπροστασία) συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του γεωτουρισμού. Άλλωστε η Σέριφος έχει ήδη από το 2002 συμπεριληφθεί στον Άτλαντα γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου του Υπουργείου Αιγαίου με το Σπήλαιο Κουταλά και τις Μεταλλοφόρες εμφανίσεις – Μεταλλεία σιδήρου. Ειδικότερα τα μεταλλεία της Σερίφου αποτελούν παράδειγμα βιομηχανικού μνημείου και παρουσιάζουν επιπλέον μία μοναδικότητα, αφού οι μεταλλοφόρες περιοχές του νησιού, αξιοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές χρονικά περιόδους.
Κύριες δραστηριότητες των Γεωπάρκων
Τα Γεωπάρκα είναι ευρύτερες περιοχές που περιέχουν αξιόλογες θέσεις γεωλογικών μνημείων και γεωτόπων καθώς επίσης και θέσεις οικολογικού, αρχαιολογικού, ιστορικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αποτελούν εργαλεία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η έννοια του Γεωπάρκου αποδόθηκε σε περιοχές με ιδιαίτερες γεωλογικές εμφανίσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αειφόρο τοπική ανάπτυξη.
Οι βασικές δραστηριότητες των Γεωπάρκων, είναι σχετικές με τον εντοπισμό και την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και παράλληλα, με την ενημέρωση και εξοικείωση του κοινού με τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, παρουσίαση γεωδιαδρομών (πεζοπορικές διαδρομές) που συνδέουν γεωλογικά μνημεία, παράδοση και τοπικά προϊόντα μέσα σε ένα Γεωπάρκο. Τέλος, περιλαμβάνουν, εκθέσεις γεωτουριστικών προϊόντων (χάρτες, φυλλάδια, αναμνηστικά, εκπαιδευτικό υλικό – ενημερωτικά υλικά των διαφόρων Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων – Γεωλογική κληρονομιά και περιβαλλοντική εκπαίδευση).
Συμπλήρωση και αντικατάσταση φθαρμένης σήμανσης
Απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό του υφιστάμενου Πεζοπορικού Δικτύου ως γεωδιαδρομές, με στόχο την ανάδειξη της γεωποικιλότητας αλλά και της αγροτικής κληρονομιάς της Σερίφου, είναι η άρτια οργάνωση της σήμανσης και η ετήσια συντήρησή του από το Δήμο. Ο Δήμος μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του εκτελεί εργασίες απλής συντήρησης με βάση τις Προδιαγραφές που θέτει ο «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών.»
Παράλληλα υπάρχει ο στόχος, για τοποθέτηση Πληροφοριακών Πινάκων με στέγη, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά επιλεγμένα σημεία της Χώρας και του λιμανιού (Λιβάδι). Η ακριβής τοποθέτηση τους θα υποδειχθεί από το Δήμο Σερίφου, με προτεινόμενα σημεία όπου δε θα εμποδίζεται η ανάγνωση και σε τέτοια θέση, ώστε από όποια κατεύθυνση και αν διέρχονται οι επισκέπτες να μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξη της πινακίδας. Το περιεχόμενο των πινακίδων αυτών, τυπωμένο σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά θα είναι εστιασμένο στην ενημέρωση – προβολή για το σύνολο του Δικτύου Περιήγησης και θα γίνεται απλή αναφορά στα αξιόλογα στοιχεία φυσικής/γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χάρτης της Σερίφου θα είναι λεπτομερής, κατάλληλης κλίμακας και θα απεικονίζει το τμήμα κάθε διαδρομής, συσχετισμένο με όλο το οδικό δίκτυο.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ακυβερνησία ιστιοφόρου με 15 επιβάτες στη Σέριφο
9 Ιουλ. 2024 - 8:12 - Φωτιά στη Σέριφο: Μήνυμα από το «112» για απομάκρυνση από τέσσερις οικισμούς
29 Ιουν. 2024 - 20:31 - Σε κίνδυνο το ιστορικό τοπίο της Σερίφου
21 Μαρ. 2024 - 6:15 - Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο της Σερίφου
13 Απρ. 2023 - 6:15 - Η Σέριφος τίμησε τον αγώνα των μεταλλωρύχων
22 Αυγ. 2022 - 6:24