Η "Φαιναρέτη" υποστηρίζει τους νέους γονείς στη Μήλο

Η σπουδαία πρωτοβουλία ενίσχυσης των υποψήφιων γονέων, αλλά και των εγκύων γυναικών σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους, έφτασε και στη Μήλο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Μήλου ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με φορέα υλοποίησης την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φαιναρέτη». 

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες μαιευτικής φροντίδας — συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχιατρικής παρακολούθησης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε έγκυες γυναίκες και υποψήφιους πατέρες, νέες μητέρες και πατέρες με νεογνά και βρέφη έως 12 μηνών, γυναίκες και άντρες που βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γυναίκες και άντρες που βιώνουν περιγεννητική απώλεια. Όσοι από τους δημότες της Μήλου ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Φαιναρέτη» τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2109319054 από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.00 -21.00 ή μέσω email στο: info@fainareti.gr και να εγγραφούν στο πρόγραμμα. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μήλου Γηροκομείο Μήλου στο 2287022149.

Ποια είναι η Φαιναρέτη

Η Φαιναρέτη ήταν η μητέρα του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Σωκράτη και το επάγγελμα της ήταν μαία. Η επαγγελματική της ιδιότητα αποτέλεσε την έμπνευση για την εμβάπτιση της διαλεκτικής φιλοσοφικής μεθόδου του Σωκράτη σε «μαιευτική», γιατί όπως η μαία φέρνει στο κόσμο το νεογνό έτσι και ο φιλόσοφος μέσα από το διάλογο δύναται να εκμαιεύει από τον συνομιλητή του την αλήθεια.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Φαιναρέτη» ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την έρευνα και την παρέμβαση για την προαγωγή της υγείας της γυναίκας και της οικογένειας στην Ελλάδα. Κύριος στόχος της «Φαιναρέτης» είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων κάθε μορφής για την προώθηση της φροντίδας και της υποστήριξης της εγκύου, της νέας μητέρας του νεογνού και της οικογένειας. Η «Φαιναρέτη» απαρτίζεται από προσωπικό 15 ατόμων διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων όπως μαίες, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, καθηγητές φυσικής αγωγής, διοικητικοί υπάλληλοι καθώς και από ομάδα εθελοντών που επικουρικά προσφέρουν υποστήριξη στις δράσεις της.

Μέρος της επιστημονικής δραστηριότητας της διεπιστημονικής ομάδας της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» απαντάται σε έγκριτα και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η «Φαιναρέτη» είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας και στο Ειδικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων / Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αποστολή της «Φαιναρέτης»

Η αποστολή της ΑμΚΕ «Φαιναρέτη» είναι να συμβάλλει ενεργά στην βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας στην Ελλάδα, μέσω εξειδικευμένων παρεμβάσεων, που αφορούν στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Το όραμά μας είναι η επίτευξη της ισότιμης και αδιάκριτης πρόσβασης όλων των εγκύων, νέων μητέρων και των οικογενειών τους σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περιγεννητική περίοδο. Κύρια επιδίωξή μας είναι η υιοθέτηση ορθών πρακτικών υγείας όπως ο φυσιολογικός τοκετός, ο μητρικός θηλασμός καθώς και η προετοιμασία για τη γονεϊκότητα, η έγκαιρη ανίχνευση, η παρέμβαση, η θεραπεία και η μείωση των μακροχρόνιων επιπτώσεων των περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών σε όλη την οικογένεια.

Επιπλέον, οι ειδικότεροι στόχοι της εταιρείας περιλαμβάνουν τη μελέτη, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων κάθε μορφής στους καίριους τομείς της μείωσης της μητρικής και εμβρυικής-νεογνικής-βρεφικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του οικογενειακού προγραμματισμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας ανδρών και γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. 

Ετικέτες: