«Κάθε Κουτί Μετράει» και στην Αντίπαρο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 2023 - 06:18
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλική οικονομία έκανε η Αντίπαρος αυτό το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αντιπάρου ένωσε τις δυνάμεις του με το πρόγραμμα ανακύκλωσης «Κάθε Κουτί Μετράει» για την έναρξη πιλοτικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Το έργο άρχισε με τη δημιουργία ειδικού recycling point όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν τα κουτάκια τους προς ανακύκλωση και να επιβραβεύονται με δώρα, στηρίζοντας παράλληλα έναν κοινωφελή σκοπό με τη διάθεση των εσόδων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η εκδήλωση ενημέρωσης με ανοιχτή συζήτηση, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 11.30 στην Αντίπαρο και το σύνθημα ήταν ένα, "Φέρε όσα περισσότερα κουτάκια μπορείς για ανακύκλωση και κέρδισε δώρα για έναν πιο βιώσιμο τρόπος ζωής!"
Ε. Τοπουζίδου: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έγινε το πρώτο βήμα"
Η υπεύθυνη του «Κάθε Κουτί Μετράει» στην Ελλάδα, Ειρήνη Τοπουζίδου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την σημαντική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στην Αντίπαρο και υλοποιείται στην Ελλάδα από το 2014. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "είμαστε πολύ χαρούμενοι που έγινε το πρώτο βήμα για να ανακυκλώσουμε κάθε κουτάκι αλουμινίου στην Αντίπαρο. Η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ενεργή και ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασία του περιβάλλοντος και φαίνεται πρόθυμη να εκπαιδευτεί σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με τις αρχές του DRS (deposit return system). Σε συνδυασμό με τα καινοτόμα μηχανήματα που επιλέξαμε στρατηγικά για το μέγεθός τους και την ευελιξία που προσφέρουν, ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την χωριστή συλλογή με στόχο να πετύχουμε το όραμά μας για 100% ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου "
Στη συνεχεία η κ. Τοπουζίδου δήλωσε πως "τα μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν είναι το μικρότερο μηχάνημα ανακύκλωσης RVM στον κόσμο, ιδανικό για μικρές κοινότητες όπως τα νησιά και ευέλικτο καθώς μπορεί να μετακινηθεί, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χρήστη που δε χρειάζεται να διανυει μεγάλες αποστάσεις με το αυτοκίνητο για να ανακυκλώσει. Ο ιδρυτής της εταιρίας Pure Recycle από τη Φιλανδία, Kari Almen βρέθηκε στην Αντίπαρο για την εγκατάσταση και την εκδήλωση."
Α. Τριαντάφυλλος: "Είναι μια πολύ όμορφη καμπάνια με ουσιαστικό & επικοινωνιακό αντίκτυπο"
Ο αντιδήμαρχος Αντιπάρου, Αρτέμης Τριαντάφυλλος, είχε προαναγγείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκ νέου στην Αντίπαρο, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τονίζοντας ότι, "είχαμε εφαρμόσει και διάφορα άλλα προγράμματα μόνοι μας, μεμονωμένα, για διαλογή στην πηγή και με το «Κάθε Κουτί Μετράει» με το κομμάτι του αλουμινίου αλλά και με το κομμάτι του γυαλιού, όπου ανακυκλώνουμε περίπου 180 τόνους ετησίως. Θα γίνουν και άλλες πιλοτικές δράσεις μέσα στο φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο θα αρχίσει ξανά το πρόγραμμα της ανταποδοτικότητας για επιστροφή αλουμινένιων συσκευασιών.”
Σε σημερινή επικοινωνία και έπειτα από την ενημερωτική εκδήλωση στο νησί της Αντιπάρου, ο κ. Τριαντάφυλλος, ανέφερε, ότι "το «Κάθε Κουτί Μετράει» είναι μια πολύ όμορφη καμπάνια με ουσιαστικό & επικοινωνιακό αντίκτυπο. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης (Deposit Return System) κουτιών αλουμινίου. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη χωριστή διαλογή και τα έσοδα να διατεθούν για τον ίδιο τον τόπο."
Η ιστορία του «Κάθε Κουτί Μετράει»
Το 23χρονο, πλέον, «Κάθε Κουτί Μετράει», με τόπο γέννησης το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται το πιο σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τη δράση του στην Ελλάδα το 2014, έχει σήμερα σημαντική παρουσία σε 20 χώρες, προσφέροντας τον απαραίτητο εξοπλισμό ανακύκλωσης σε οργανισμούς και ενθαρρύνοντας την ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου σε εξωτερικούς χώρους. Σήμα κατατεθέν της πρωτοβουλίας οι δράσεις με εθελοντές που φέρουν ειδικά backpacks για ανακύκλωση εν κινήσει σε όλη την Ευρώπη. Το «Κάθε Κουτί Μετράει» είναι μέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος www.everycancounts.eu και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανακύκλωση των κουτιών που καταναλώνονται εκτός σπιτιού. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με επιλεγμένους οργανισμούς και σχολεία παρέχοντας εξοπλισμό για την ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου.
Παρόλο που η ανακύκλωση είναι πλέον τρόπος ζωής για τα περισσότερα νοικοκυριά, η ανακύκλωση εκτός σπιτιού δεν έχει βρει ακόμη τη θέση που της αξίζει στη συνείδηση του κόσμου. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου φτάνει το 55%, πράγμα που κάνει την παρουσία του προγράμματος στη χώρα ακόμη πιο σημαντική, καθώς στόχος του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να ανακυκλώνουν κάθε κουτί αναψυκτικού, μπύρας ή νερού, όπου κι αν βρίσκονται.
Η αποστολή του «Κάθε Κουτί Μετράει»
Το Κάθε Κουτί Μετράει δε συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά. Αποστολή του είναι να βοηθήσει οργανισμούς, επιχειρήσεις, σχολεία κλπ. να ανακυκλώσουν τα κουτάκια που καταναλώνονται εκτός σπιτιού. Γι’ αυτό, συνεργάζεται με φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς στους οποίους στέλνει τους κάδους ανακύκλωσης μόνο κουτιών αλουμινίου. Ωστόσο, δεν αναλαμβάνει τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους. Όσα κουτιά συλλέγονται στους κάδους που παραχωρούνται, μπορούν οι φορείς αυτοί να επιλέξουν αν θα τα ανακυκλώσουν στον μπλε κάδο ή σε πιστοποιημένους ανακυκλωτές όπως το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ).
Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ)
Το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) δημιουργήθηκε το 2003 από την Elval– Τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor A.E., στο πλαίσιο της γενικότερης ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και της στρατηγικής της για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης του αλουμινίου στην Ελλάδα. Το ΚΑΝΑΛ αποτελεί ένα πρότυπο Κέντρο Ανακύκλωσης, μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς συνδυάζει την ανακύκλωση αλουμινίου με την περιβαλλοντική ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και ευρύτερου κοινού πάνω σε σημαντικά θέματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Το αλουμίνιο θεωρείται ως ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά παγκοσμίως. Επιπλέον, η ανακύκλωση αλουμινίου (δευτερογενής παραγωγή αλουμινίου) αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Στο ΚΑΝΑΛ εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015, πιστοποιημένο από τον ανεξάρτητο φορέα BUREAU VERITAS. Το ΚΑΝΑΛ έχει τη δυνατότητα να δέχεται ετησίως 2.800 τόνους χρησιμοποιημένων αλουμινένιων κουτιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρωτοβουλία προώθησης του νερού βρύσης
7 Οκτ. 2024 - 6:15 - "Τα παιδιά είναι οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης"
28 Ιουν. 2024 - 6:18 - Η κυκλική οικονομία στην πράξη
24 Δεκ. 2024 - 6:17 - Αντίπαρος: Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο προσκήνιο
19 Απρ. 2024 - 6:15 - “Όχι” στις οικοδομικές εργασίες το καλοκαίρι και από την Αντίπαρο
6 Φεβ. 2023 - 6:17