Υπερήφανα και δυνατά ακούστηκε το "ΟΧΙ" στη Σύρο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

  • Σάββατο, 28 Οκτωβρίου, 2023 - 11:50

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε και η φετινή παρέλαση στη Σύρο για την 28η Οκτωβρίου και την επέτειο του ΟΧΙ. Πλήθος κατοίκων του νησιού αλλά και επισκέπτες θαύμασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και όσους τιμούν την εθνική επέτειο του 1940.

Από νωρίς το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμούπολης τελέστηκε η επίσημη δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β΄, με τη συμμετοχή του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, καθώς και την παρουσία αντιπροσωπειών από σχολεία της Σύρου, αλλά και εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Στη συνέχεια ακολούθησε στεφάνωση στο μνημείο των πεσόντων Άνω Σύρου, από τους μαθητές του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου “Ο Άγιος Γεώργιος” των εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ” Σύρου, του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, του “Βαμβακάρειου” Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ” Σύρου και εκπροσώπους τοπικών αρχών. Στο μνημείο πεσόντων Βάρης από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βάρης  και εκπροσώπους τοπικών αρχών. Στο μνημείο πεσόντων Γαλησσά από αντιπροσωπεία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και εκπροσώπους τοπικών αρχών και στο μνημείο πεσόντων Ποσειδωνίας από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας  και εκπροσώπους τοπικών αρχών.

Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης (προ του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου) και κατάθεση στεφάνων με ευθύνη των τελεταρχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ.κ. Κωνσταντίνο Μουρσελά και Αλέξιο Μαραντζίδη.

Η παρέλαση για το ΟΧΙ

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η παρέλαση στην Πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, της μαθητιώσας νεολαίας, του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ένοπλου πεζοπόρου τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης. 

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην Πλατεία Μιαούλη, η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου παρουσίασε Εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.