Όλα τα νησιά τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μαθητικές παρελάσεις

Οι Κυκλάδες φώναξαν "ΟΧΙ" στον πόλεμο

  • Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2023 - 06:16

Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση γιόρτασαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οι Κυκλάδες, με όλα τα νησιά να γεμίζουν "υπερηφάνεια" από τις παρελάσεις των μαθητών και τους ήχους των εμβατηρίων.

Σε κάποια από τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, οι μαθητές μπορεί να ήταν ελάχιστοι, αλλά το πάθος με το οποίο τίμησαν την επέτειο του "ΟΧΙ" ήταν εξίσου δυνατό. Στη Σαντορίνη κυμάτισε και πάλι η μεγαλύτερη ελληνική σημαία, ενώ οι Αναφιώτες παρέλασαν και στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, δίνοντας κυκλαδίτικο αέρα στις επετειακές εκδηλώσεις. 

Σαντορίνη

Με τον συνηθισμένο πλέον τρόπο γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Σαντορίνη, υψώνοντας τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία με γερανό. Η μεγαλύτερη σημαία στην ελληνική επικράτεια έκανε ξανά την εμφάνισή της στη Σαντορίνη, ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η σημαία έχει βάρος 160 κιλά και μέγεθος 1.500 τετραγωνικά μέτρα. Οι συμμετέχοντες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάρτηση της σημαίας με τη συνδρομή και μεγάλου γερανοφόρου μηχανήματος.

Άνδρος

Στην Άνδρο τιμήθηκε η επέτειος του "ΌΧΙ" με εντυπωσιακές παρελάσεις. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Λοτσάρης, στον λόγο του ανέφερε: "Από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι και σήμερα, 83 χρόνια μετά, η Πατρίδα μας  συνεχίζει να αντιτείνει «ΌΧΙ» σε καθετί, που δεν εξέφραζε και δεν εκφράζει την ψυχή του Έλληνα. Ταυτόχρονα, δίπλα σε κάθε «ΟΧΙ», λέει και ένα «ΝΑΙ». ΝΑΙ στη διατήρηση της εθνικής μνήμης, στην ανδρεία, τη φρόνηση, το μεγαλείο του Ηρωισμού και της αυταπάρνησής μας ως άνθρωποι, με σκοπό την υπεράσπιση της Πίστης, της Πατρίδας και των ύψιστων  Ιδανικών. Αυτή η μνήμη δεν εξαλείφεται στο πέρασμα του χρόνου. Όπως τότε, έτσι και τώρα ζούμε πραγματικότητες  γεμάτες ένταση και γεγονότα. Απέναντί τους, η Ελλάδα προτάσσει το στοιχείο, που απετέλεσε το μέτρο και το κέντρο του πολιτισμού της: τον Άνθρωπο. Εύχομαι οι αξίες του Ελληνισμού να αποτελούν  τον οδηγό που θα χαράσσουν την πορεία της Πατρίδας μας στο παρόν και στο μέλλον."

Μύκονος

Στη Μύκονο, οι εκδηλώσεις έγιναν παρουσία της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Μονογυιού. Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανέφερε στο μήνυμα του πως "η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμβολίζει τον αγώνα για την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια της Ελλάδας. Ένας αγώνας απόλυτα συνεπής με την ιστορία και την παράδοση του ελληνισμού που αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού για όλο τον κόσμο. Ένας αγώνας που ένωσε όλον τον ελληνικό λαό και ενέπνευσε πολλές γενεές. Ακριβώς με αυτή την ενότητα τιμήσαμε και φέτος την Επέτειο, με αυτή την ενότητα δίνουμε τη μάχη για την ανάπτυξη της Μυκόνου και τη διατήρηση των αξιών μας. Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας και δεσμευόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε τις αρχές και τις αξίες του τόπου μας και στους νεότερους."

Πάρος

Στην Πάρο ο απερχόμενος δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος, χρησιμοποίησε στο μήνυμα του έναν στίχο του Κωστή Παλαμά από το έργο "Η  Πατρίδα στους νεκρούς της". Ο στίχος αναφέρει: "Πνοές κι αν πλανάστε σ’ άλλη ζωή, λείψανα κι αν κοιμάστε, σας λειτουργώ στη δόξα μου. Μακαρισμένοι να‘στε!"

Στη συνέχεια τόνισε πως "η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ένα ορόσημο, μία αλησμόνητη σελίδα ένδοξης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, καθώς και μια ημέρα τιμής, μνήμης και υπερηφάνειας, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ του 1940, συμβολίζει την αντίσταση στον φασισμό και παράλληλα το αποφασιστικό ΝΑΙ, στην ελευθερία και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Η Εθνική Επέτειος που γιορτάζουμε αποτελεί σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων και επιβεβαιώνει την πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος και τη θέληση για αγώνες, όταν διακυβεύονται οι αξίες και τα δίκαιά μας. Πιο συγκεκριμένα, σε μια εποχή απαξίωσης, υπενθυμίζει το μεγαλείο της θυσίας για το κοινό καλό, την πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τη σημασία της αντίστασης σε κάθε απάνθρωπη πράξη. Την ίδια στιγμή, μας υπενθυμίζει τις ρίζες και την ταυτότητα μας και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κερδίσουμε τις σύγχρονες μάχες που ως λαός καλούμαστε να δώσουμε. Ενωμένοι, ας παραδειγματιστούμε όλες και και όλοι, και ιδιαίτερα οι νέες γενιές, από το ήθος των ηρώων του 1940 και ας αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο, για μια Ελλάδα δημοκρατική, αισιόδοξη και υπερήφανη!"

Σίκινος

Ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, στο μήνυμά του είπε: "Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες. Τιμή κ Δόξα σε όσους αντιστάθηκαν αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα μας και για ανώτερα ιδανικά."

Τήνος

Ο νέος δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, τόνισε, "Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί ορόσημο στην Ιστορία του ελληνικού Έθνους. Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι πρόγονοί μας έκαναν πράξη το «ΟΧΙ» απέναντι στον φασισμό και τον ολοκληρωτισμό. Τιμούμε τους Ήρωες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Αλληλεγγύη, αλλά και την Αξιοπρέπεια. Μνημονεύουμε τη νίκη απέναντι στο «ακατόρθωτο» με το οποίο ο Έλληνας, δια μέσου των αιώνων έχει αντιταχθεί με επιτυχία, όταν αποφασίζει να παραμερίσει τις όποιες διαφορές και να βαδίσει με ομοψυχία για τον κοινό σκοπό. Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του Έθνους μας! Διδασκόμαστε από το λαμπρό παράδειγμα και παίρνουμε δύναμη για τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα. Ας υψώσουμε τη γαλανόλευκη στα σπίτια μας, αλλά και στην καρδιά μας. Ως σύμβολο της κοινής μας πορείας. Με ενότητα, αισιοδοξία και πίστη για το μέλλον. Ενωμένοι και μονιασμένοι ας παραδειγματιστούμε από ήρωες του 40’ και ας αγωνιστούμε για την επίτευξη των στόχων μας, με μοναδικό σκοπό την ανάκαμψη της χώρας. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας."

Ανάφη

Οι Αναφιώτες εκτός από το νησί τους, παρέλασαν και μέσω του Συνδέσμου των Απανταχού Αναφαίων στην παρέλαση του Δήμου Αγίου Δημητρίου, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στην παρέλαση του Αθηναϊκού Δήμου.