Ενημέρωση για την κατάσταση των ηφαιστείων της Σαντορίνης
- Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, 2023 - 06:17
Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ) διοργανώνει την καθιερωμένη ενημερωτική φθινοπωρινή εκδήλωση, στις 12 Νοεμβρίου, για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης με θέμα: "Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους". Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «Γνωριμία με το Ηφαίστειο, το συγκάτοικο μας στη Σαντορίνη» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία του νησιού για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου, αλλά και τη σχέση του ηφαιστείου με το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία.
Ο κορμός της εκδήλωσης
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:15 με υβριδικό τρόπο, δηλαδή με φυσική παρουσία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά & Ευάγγελου Μπελλώνια αλλά και μέσω διαδικτύου (πλατφόρμα Zoom), σε σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα και στο Fb του ΙΜΠΗΣ.
Οι δύο κεντρικές ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι:
• "Η σημασία της διαχρονικής παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης: Παρελθόν, παρόν και μέλλον" και θα πραγματοποιηθεί από τον καθηγητή Γεωφυσικής ΑΠΘ, Γ. Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ, Κωνσταντίνο Παπαζάχο.
• "Νέα αποτελέσματα για την ηφαιστειακή επικινδυνότητα του Κουλούμπο, μέσα από μία νέα διεπιστημονική προσέγγιση" με εισηγητή τον Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΙΓΜΕ και Πρόεδρο του ΙΜΠΗΣ, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη.
Γ. Βουγιουκαλάκης: "Θα τονιστεί ξανά αυτή η ανάγκη της συνεχούς παρακολούθησης"
Ο ηφαιστειολόγος και ερευνητής της κρατικής γεωλογικής υπηρεσίας της ΕΑΓΜΕ, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες και αφορά την ενημέρωση του κόσμου, τονίζοντας: "Στις 12 Νοεμβρίου κάνουμε τη φθινοπωρινή ενημέρωση για την κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Είναι στα πλαίσια των εκδηλώσεων που κάνουμε μία αρχές της άνοιξης και μία τέλος του φθινοπώρου για να κρατάμε τον κόσμο ενήμερο και ήσυχο, από τη στιγμή που είναι ήσυχα τα πράγματα στο ηφαίστειο. Η πρώτη ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση από τον Κώστα Παπαζάχο, που θα ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο. Επειδή υπάρχει μία σύγχυση του τι σημαίνει παρακολούθηση, γιατί είναι σημαντικό να παρακολουθείς συνέχεια και να έχεις μία εικόνα για το ηφαίστειο, μέσω της ομιλίας του κ. Παπαζάχου θα τονιστεί ξανά αυτή η ανάγκη της συνεχούς παρακολούθησης, από ένα πλήρες πολυπαραμετρικό σύστημα. Από κάποιους που διαθέτουν αυτά τα στοιχεία τα αναλυτικά και του παρελθόντος, για να μπορούν να εκτιμούν αν κάτι αλλάζει και αν αυτό που αλλάζει είναι ανησυχητικό ή όχι.”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο τι θα περιέχει η δική του ομιλία στην εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι “σκοπός μου είναι να δώσουμε μία νεότερη εικόνα, με ότι στοιχεία έχουμε μέχρι τώρα και επεξεργαστεί, από τον Κολούμπο. Κάναμε δύο συναντήσεις μία στη Σαντορίνη και μία στην Ιταλία στην Πίζα και έχουμε μία σειρά από αποτελέσματα και συμπεράσματα που δεν είναι βέβαια ακόμα τα τελικά, γιατί τα τελικά θα τα έχουμε συγκεντρώσει στο τέλος του χρόνου, αλλά όπως και να έχει μας δίνουν μία καλύτερη εικόνα από αυτή που είχαμε το Μάιο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι περίεργο στον κόσμο, έχουμε απλά μία καλύτερη προσέγγιση στο τι είναι το Κολούμπο και τι περιμένουμε, χωρίς να έχουμε ακόμα τα ποσοτικά στοιχεία γιατί οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
"Μελετούμε και καταγράφουμε τη γεωλογία των ηφαιστείων"
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και το 6ο διεθνές workshop που διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες και είχε στο επίκεντρο της προσοχής, τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και της Μήλου. Ο κ. Βουγιουκαλάκης, είχε μιλήσει στην "Κοινή Γνώμη" και για αυτή την εκδήλωση λέγοντας ότι "η συνάντηση αυτή οργανώνεται από την επιτροπή για την Ηφαιστειακή Γεωλογία της IAVCEI, που ασχολείται με την γεωλογία των ηφαιστείων. Δηλαδή με ποιο τρόπο, μελετούμε και καταγράφουμε τη γεωλογία των ηφαιστείων, πως φτιάχνουμε τους γεωλογικούς χάρτες και πως ορίζουμε τους σχηματισμούς και τι νόημα μπορεί να έχουν αυτοί οι σχηματισμοί. Πρέπει να αναλυθούν με ποια λογική γίνονται για να είναι χρήσιμοι τόσο για την οικονομική γεωλογία, για όσους θέλουν να ασχοληθούν με ορυκτά, όσο και του ηφαιστειακού κινδύνου, αν κάποιος θέλει να εκτιμήσει κινδύνους, από τις διάφορες φάσεις της δημιουργίας του ηφαιστείου. Οπότε αυτή η επιτροπή τα τελευταία χρόνια κάνει σχεδόν κάθε χρόνο (εκτός της περιόδου του κορωνοϊού) μία διεθνή συνάντηση και η τελευταία ήταν στη Νέα Ζηλανδία. Σε κάθε τέτοια συνάντηση, συζητάμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο ενδιάμεσο διάστημα, τον τρόπο που ο καθένας μας ερμηνεύει τη γεωλογία των ηφαιστείων της χώρας του, πως μπορεί να βοηθηθεί από τους άλλους και πως προσπαθούμε όλοι μαζί να καλυτερέψουμε τις μεθόδους μελέτης για να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τους πολίτες και την πολιτεία."
"Μικρές εκρήξεις είναι πιθανό να ζήσουμε, αλλά έχουμε τα μέσα να τις προβλέψουμε"
Στο κομμάτι που πολλές φορές βρίσκεται στα χείλη του κόσμου, για το αν και κατά πόσο θα έχουμε νέα έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Βουγιουκαλάκης, είχε αναφέρει: "Σίγουρα πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τον πρώτο χρόνο του covid και μετά κάθε χρόνο έπαιρνε αναβολή, οπότε σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται αυτή η συνάντηση που θα κάνουμε, με οποιαδήποτε κατάσταση, οποιουδήποτε ηφαιστείου. Έτσι κι αλλιώς θα επισκεφτούμε και την Μήλο, όχι μόνο την Σαντορίνη, άρα δεν έχει σχέση με την ενεργότητα ή μη του ηφαιστείου. Η Σαντορίνη έχει ένα πολύ μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, γιατί έχει στην ουσία, όλους τους σχηματισμούς να εμφανίζονται στα γκρεμνά την καλδέρας, που είναι πολύ δύσκολο να αποτυπωθούν στον χάρτη, ενώ παράλληλα στην Μήλο, έχουμε άλλα προβλήματα." Κλείνοντας ανέφερε, ότι "όλα τα ηφαίστεια είναι ενεργά και θεωρητικά κάποια στιγμή, θα επαναδραστηριοποιηθούν, το πότε, μπορούμε να το προβλέψουμε μόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς μακροπρόθεσμα, ξέρουμε ότι η Σαντορίνη δεν θα κάνει ποτέ μεγάλη έκρηξη, τουλάχιστον για τα επόμενα 10.000 χρόνια. Μικρές εκρήξεις παρόλα αυτά είναι πιθανό να ζήσουμε, αλλά έχουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να το προβλέψουμε και χρόνο ικανό για να μη δημιουργήσει προβλήματα σε κανέναν."
Ποιο είναι το Ι.Μ.Π.Η.Σ.
Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (Ι.Μ.Π.Η.Σ.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1995, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας του Ηφαιστειολογικού Παρατηρητηρίου και των δικτύων παρακολούθησης του ηφαιστείου τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ (1993-1995). Ο κύριος στόχος του είναι η προώθηση της ηφαιστειακής έρευνας στο νησί και, πιο συγκεκριμένα, πώς να επιτευχθεί η ακριβέστερη δυνατή αξιολόγηση σχετικά με τα ηφαιστειακά φαινόμενα, καθώς και η αύξηση της πιθανότητας μιας ακριβούς πρόβλεψης τυχόν μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης.
Το Ινστιτούτο παρέχει στη Σαντορίνη ένα πλήρες σύστημα παρακολούθησης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη πρόβλεψη μια πιθανής ηφαιστειακής έκρηξης και αναλαμβάνει την ευθύνη να απορρίψει τυχόν ψευδείς δηλώσεις ή φήμες σχετικά με μια αρνητική κατάσταση του ηφαιστείου. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του, το ΙΜΠΗΣ περιλαμβάνει την πλειοψηφία των Ελλήνων επιστημόνων που συμμετείχαν στο προαναφερθέν πρόγραμμα της Ε.Ε., μέλη των πολιτικών αρχών της Σαντορίνης και μέλη του κοινού που ενδιαφέρονται για τα ηφαιστειακά φαινόμενα της ομάδας της Σαντορίνης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες "ματιές" στη δραστηριότητα των ηφαιστείων
19 Νοε. 2024 - 6:17 - Το ΙΜΠΗΣ συνεχίζει δυναμικά τη μελέτη των ηφαιστείων της Σαντορίνης
19 Ιαν. 2024 - 6:17 - Ανησυχία του ΙΜΠΗΣ σχετικά με την προσάραξη του "ΝΕΑΡΧΟΣ" στη Νέα Καμένη
1 Νοε. 2018 - 13:20 - Κίνδυνος ανεπανόρθωτης αλλοίωσης
15 Νοε. 2016 - 20:25 - Alpha Bank: Εξαγόρασε το 100% της FlexFin, fintech εταιρείας στον χώρο του factoring
28 Ιαν. 2025 - 11:38