Μία πρωτοβουλία που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων παγκοσμίως

Ένα αεροσκάφος boeing 737 στον βυθό της Κέας

Σε μία σημαντική απόφαση που θα αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τον καταδυτικό της τουρισμό, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Κέας. Μάλιστα αν αυτή υλοποιηθεί, το νησί πρόκειται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους απανταχού λάτρεις των καταδύσεων. Το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης θα υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κέας και των εταιρειών «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΕΙΚΟΣΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΕ» και «ΟΝΕ CONCEPT LTD»

Η απόφαση αφορά στην πόντιση ενός αεροσκάφους boeing 737 στο βυθό της Κέας. Η βύθιση του αεροσκάφους θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα αποτελεί και αξιοθέατο για παρατήρηση από την επιφάνεια με μάσκα δίνοντας έτσι την ευκαιρία ακόμη και σε μη-δύτες να έχουν μια μοναδική εμπειρία. Επίσης το αεροσκάφος/τεχνητός ύφαλος θα αξιοποιηθεί ως κέντρο και τοποθεσία για έρευνα και εφαρμογές που στοχεύουν στην προστασία και ανάπτυξη του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Η εισήγηση της δημάρχου

Η Ρένα Βελισσαροπούλου πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου για να αναπτύξει το θέμα, το οποίο και μετέπειτα υπερψηφίστηκε. Αρχικά ανέφερε, ότι "με τον νόμο 4688 του 2020 διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας, διατήρησης και αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού υποθαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας προσδιορίζονται οι διαδικασίες και επιτρέπεται, η χωρίς αντάλλαγμα πόντιση σε θαλάσσιους χώρους, πλοίων, παραδοσιακών πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών ή έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή/και την εν γένει βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου με τη διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθέατων. Στο πλαίσιο προσπάθειας για την προβολή και προώθηση του κόλπου του Βρόσκοπου και της Κέας, σαν καταδυτικό προορισμό, συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός υποβρύχιου αξιοθέατου – εγκατάστασης τέχνης."

Ένα αεροσκάφος “μουσείο”

Όπως ανέφερε η κ. Βελισσαροπούλου, στην συνέχεια, "Το προς πόντιση αντικείμενο που έχει επιλεγεί για τον ανωτέρω σκοπό είναι ένα αεροσκάφος boeing 737-200 που έχουμε εξασφαλίσει στο πλαίσιο συνεργασίας μας με την Λάμδα. Το αεροσκάφος, αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση αντικειμένου που δημιουργεί μια εντυπωσιακή εικόνα και αίσθηση στον βυθό και ταυτόχρονα έχει ιστορικές και πολιτιστικές προεκτάσεις. Επιπλέον της πόντισης, σκοπεύουμε το ποντισμένο αεροσκάφος να φωτιστεί με ειδικό υποβρύχιο φωτισμό και θα αποτελεί ένα αξιοθέατο «σήμα/σημείο κατατεθέν» για τον καταδυτικό τουρισμό στην χώρα μας και στην ανατολική μεσόγειο. Το αεροσκάφος θα είναι ορατό από την στεριά, τον αέρα και φυσικά την θάλασσα. Το εσωτερικό του αεροσκάφους θα αξιοποιηθεί και σαν γκαλερί για την παρουσίαση έργων που θα απεικονίζουν τον ελληνικό βυθό και το υποβρύχιο φυσικό περιβάλλον."

Τα οφέλη από το εγχείρημα

"Το εγχείρημα αυτό θα προσφέρει μια πολύ εντυπωσιακή, αλλά «εύκολη» και προσιτή κατάδυση με χαρακτήρα ψυχαγωγίας για όλους" τόνισε στη συνέχεια η δήμαρχος Κέας, ενώ συμπλήρωσε ότι,"η πόντιση του αεροσκάφους θα γίνει με τέτοιο τρόπο που θα αποτελεί και αξιοθέατο για παρατήρηση από την επιφάνεια με μάσκα (snorkeling) δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μη-δύτες να έχουν μια μοναδική εμπειρία. Επίσης το αεροσκάφος/τεχνητός ύφαλος θα αξιοποιηθεί ως κέντρο και τοποθεσία για έρευνα και εφαρμογές που στοχεύουν στην προστασία και ανάπτυξη του υποβρύχιου φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας. Ο στόχος είναι να αναδείξουμε την σημασία και την αξία του φυσικού υποβρύχιου περιβάλλοντος, να προβάλουμε πολιτισμό, να παρουσιάσουμε έργα τέχνης και εικαστικές δημιουργίες και εφαρμογές, ταυτόχρονα δημιουργώντας, ένα φυσικό καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής και ενισχύοντας τα τοπικά αλιευτικά αποθέματα. Το έργο αυτό υποστηρίζεται από μεγάλες εταιρίες και φορείς που συνδράμουν με διαφορετικούς τρόπους. Η Lamda development, η Apella SA , η Polyeco και πολλοί ακόμη συνεργάζονται για αυτό το ξεχωριστό έργο. Επίσης η προσπάθεια αυτή και οι δράσεις που θα γίνουν, έχουν την στήριξη/αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και άλλων σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων. Το εγχείρημα αυτό είναι μοναδικό και καινοτόμο και έχει εξαιρετική δυναμική προβολής και επικοινωνίας, με εθνική και διεθνή εμβέλεια. Το όλο έργο θα πλαισιωθεί με σημαντικές δράσης προβολής και επικοινωνίας. Η δημιουργία του υφάλου, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη επικοινωνίας για το νησί και την Ελλάδα και επίσης πολύ θετικό αποτύπωμα σε όλους τους συντελεστές.

Τα στενά χρονικά περιθώρια

Κλείνοντας η κ. Βελισσαροπούλου ανέφερε, ότι, "για να προχωρήσουμε στην απομάκρυνση του αεροσκάφους από το Ελληνικό απαιτείται η υποβολή του φακέλου/αιτήματος από τον Δήμο για την υλοποίηση της πόντισης πριν τις 10/12/2023! Το έργο της πόντισης του αεροσκάφους και της δημιουργίας υποβρυχίου τουριστικού καταφυγίου αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας για τον Δήμο, που προσδίδει στον χαρακτήρα του νησιού και στο brand του νησιού ως προορισμού καταδυτικού τουρισμού με ανυπολόγιστη επικοινωνιακή δυναμική και προβολή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η απώλεια/ακύρωση του έργου ή, η μεταφορά του σε άλλο νησί, θα αποτελέσει μεγάλη ζημία για τα συμφέροντα του Δήμου και του νησιού. Είναι πιθανό οι καθυστερήσεις και η μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου από τους χορηγούς να ακυρώσουν την χορηγία τους πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες πόντισης, μικρές κατασκευές μπροστά από το ξενοδοχείο κ.λπ. πριν από την λειτουργία του ξενοδοχείου."

Η ανάληψη των υποχρεώσεων

Με την υπογραφή της σύμβασης, τα μέρη αναλαμβάνουν από κοινού τη συνεργασία και σύμπραξη, για τους σκοπούς υλοποίησης της δημιουργίας ελεύθερου τεχνητού υποβρύχιου αξιοθέατου. Τα μέρη, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού θεσμικού και επιχειρησιακού τους ρόλου, θα συνεργαστούν για την υλοποίηση της ανάπτυξης του ελευθέρου καταδυτικού καταφυγίου του Βρόσκοπου υπό τους κατωτέρω όρους και προϋποθέσεις:

    • Ο Σύμβουλος, στο πλαίσιο της συμβατικής του σχέσης με την Εταιρεία, όπως αυτή θα διαμορφωθεί, αναλαμβάνει την ευθύνη ανεύρεσης της τεχνητής κατασκευής που θα αποτελέσει αντικείμενο της πόντισης.

    • Ο Σύμβουλος θα αναλάβει περαιτέρω αποκλειστικά την εκπόνηση όλων των μελετών καθώς και την υποβολή των πάσης φύσεως αιτήσεων προς τρίτους εκ μέρους του Δήμου (πχ. ΠΕΧΩ, Εφορεία Εναλίων, κλπ.), για την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των λοιπών απαιτούμενων αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την πόντιση του υποβρύχιου αξιοθέατου. Προς τούτο, ο Δήμος αναλαμβάνει όπως παράσχει εξουσιοδότηση στο αρμόδιο φυσικό πρόσωπο που θα υποδείξει η Εταιρεία για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας πόντισης.

    • Ο Σύμβουλος θα αναλάβει την λήψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την μεταφορά της τεχνητής κατασκευής στο σημείο πόντισης και την ίδια την πόντιση της κατασκευής στο σημείο πόντισης.

    • Ο Δήμος αναλαμβάνει όπως με την ολοκλήρωση των άνω μελετών, ενεργειών και έργων αιτηθεί την πόντιση της τεχνητής κατασκευής στο σημείο πόντισης.