Η Κυριακή Παπαγιάκουμου μιλάει για την απώλεια της Μαρίας Φωστέρη και το μέλλον της Στέγης Ανηλίκων Σύρου

Πιο δυναμική προδιαγράφεται η επόμενη μέρα

Η Στέγη Ανηλίκων Σύρου βρίσκεται στον 28ο έτος της λειτουργίας της, υλοποιώντας τους σκοπούς τους οποίους είχε οραματιστεί η δημιουργός της Μαρία Φωστέρη, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πως βρίσκει τη Στέγη η επόμενη μέρα; Ποιος θα είναι ο ρόλος της απέναντι ιδιαίτερα στα παιδιά που φιλοξενεί, αλλά και στις οικογένειές τους;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά η συνεργάτιδά της επί 28 ολόκληρα χρόνια, Κυριακή Παπαγιάκουμου, η οποία δηλώνει ότι έχοντας πάντα ως “φάρο” τα όσα πρέσβευε η Μαρία Φωστέρη, η πορεία της Στέγης προδιαγράφεται ακόμα πιο δυναμική, με έμφαση στην παιδική και εφηβική παραβατικότητα, αλλά και στην υλοποίηση  δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Στέγη Ανηλίκων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία της Σύρου βιώνει την απώλεια της Μαρίας Φωστέρη. Πως είναι η επόμενη μέρα, χωρίς εκείνη;

“Φυσικά και η απώλεια της Μαρίας Φωστέρη είναι μεγάλη. Προκάλεσε σοκ και σε εμάς, αλλά και στα παιδιά. Όμως η λειτουργία της Στέγης συνεχίζει με την ίδια αγάπη, με το ίδιο όραμα και την ίδια δημιουργία. Συνεχίζει το έργο της και την παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει. Μία ομολογουμένως δύσκολη παρακαταθήκη, διότι μην ξεχνάμε ότι η Μαρία Φωστέρη ήταν «στυλοβάτης» κοινωνικών θεμάτων, με σημαντικές παρεμβάσεις για τους εφήβους και τα παιδιά.

Η Στέγη θα συνεχίσει την υλοποίηση αυτούς του οράματος με δράση, με δύναμη, με συνεργασία, με νέες ιδέες και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε, όσο μπορούμε, το έργο που ξεκίνησε εκείνη.

Μέσα σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η συνεργασία που έχουμε με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Βορειοανατολικών Κυκλάδων. Η Στέγη παραχώρησε κάποιες ώρες από τη λειτουργία της στο κλιμάκιο της ΕΠΑΨΥ προκειμένου, άνθρωποι που χρήζουν ψυχικής ανάγκης να έρχονται σε επαφή με ειδικούς.

Έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που θα στοχεύουν στο θέμα της παραβατικότητας των παιδιών και των εφήβων και πρέπει εδώ να τονίσω ότι η ψυχολόγος της Στέγης βρίσκεται σε επαφή τόσο με τα παιδιά που υποστηρίζονται από αυτήν, όσο και σε ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη».

Η Στέγη Ανηλίκων κλείνει 27 χρόνια λειτουργίας. Πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή φιλοξενεί; Έχετε καταγράψει αύξηση των οικογενειών που χρειάζονται στήριξη;

“Με ένα απολογισμό που πραγματοποιήσαμε ως συνεργάτες της Στέγης, το αποτέλεσμα του οποίου πραγματικά – θα χρησιμοποιήσω τη φράση – μας άφησε άφωνους, διαπιστώσαμε ότι αυτή τη στιγμή η Στέγη τα παιδιά που στηρίζει με τις οικογένειές τους, ανέρχονται στα 110 άτομα.

Φυσικά μιλάμε για παιδιά και για οικογένειες, διότι δεν μπορείς να στηρίξεις τα παιδιά, εάν δεν στηρίξεις και την οικογένεια”.

Υπάρχει επάρκεια σε στελεχιακό δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών;

“Η αγάπη του κόσμου ήταν πάντα μεγάλη για την Στέγη και αυτό το διαπιστώσαμε και με την απώλεια της Μαρίας Φωστέρη. Αφουγκραζόμαστε την αγωνία των πολιτών τόσο για τη λειτουργίας της, όσο και για το μέλλον των παιδιών. Θέλω λοιπόν να τους διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε με νέες ιδέες, με νέους ανθρώπους και έχουμε μία ανοιχτή αγκαλιά για όλους εκείνους που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα μας και να προσφέρουν στα παιδιά και στην κοινωνία.

Υπάρχει επάρκεια στελεχιακού δυναμικού. Φυσικά κανείς δεν περισσεύει. Όλοι μπορούν να βάλουν ένα επιπλέον «λιθαράκι» στη λειτουργία της Στέγης Ανηλίκων”.

Η Στέγη πολλές φορές είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με την οικονομική της βιωσιμότητα. Πως είναι σήμερα η κατάσταση;

“Σε αυτό το θέμα δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις, καθώς είμαι συνεργάτης και ο καθ’ ένας από εμάς έχει τον δικό του ρόλο στη Στέγη. Σε αυτό μπορεί να απαντήσει κάποιος υπεύθυνος από το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό όμως που βλέπω και βιώνω είναι ότι υπάρχει μία διαχρονική στήριξη από τον κόσμο, αλλά και από ορισμένα άτομα που την αγαπούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο”.

Ποιος είναι ο ρόλος της συριανής κοινωνίας; Πως στέκεται στο πλευρό της Στέγης;

“Η Στέγη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1996. Εγώ εντάχθηκα στο δυναμικό της τον Ιανουάριο του  1997. Από την πρώτη στιγμή η κοινωνία αγκάλιασε τη Στέγη, είναι δίπλα μας, είναι κοντά στα παιδιά με την προσφορά τροφίμων και ρουχισμού, με παιχνίδια, ακόμη και με οικονομική ενίσχυση.

Πραγματικά, η οικονομική βιωσιμότητα της Στέγης στηρίζεται στην τοπική κοινωνία. Αυτό έχω βιώσει εγώ προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια”.

Υπάρχουν άμεσες ανάγκες οι οποίες αναζητούν λύσεις; Πιθανώς σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε οικονομικό  ή και ακόμα κτιριακό;

“Σε ανθρώπινο δυναμικό κανείς δεν περισσεύει. Όποιος επιθυμεί να προσφέρει και να δώσει αγάπη και μία αγκαλιά στα παιδιά, μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα μας, στην ομάδα των συνεργατών της Στέγης. Όλοι είμαστε χρήσιμοι.

Οι ανάγκες ήταν αυτές που είχαμε πάντα. Σε τρόφιμα και σε οικονομική στήριξη. Όλα αυτά τα χρόνια πηγαίναμε μέρα με την μέρα. Αυτό μας έμαθε η Μαρία Φωστέρη, μέρα με τη μέρα να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της”.

Πόσο σημαντικό είναι για την κοινωνία της Σύρου να υπάρχει μία δομή όπως είναι η Στέγη Ανηλίκων;

“Η Στέγη ξεκίνησε τη λειτουργία της με σκοπό την καταστολή της παιδικής παραβατικότητας. Μέσα από την πορεία της, κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο της πρόληψης της παραβατικότητας.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όχι μόνο στη Σύρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, την αύξηση των περιστατικών της παιδικής και εφηβικής παραβατικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η Στέγη έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό τον τομέα.

Το όραμα, τόσο της Μαρίας Φωστέρη, όσο και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ Παπαδάκη ήταν η διάδοση της ανάγκης για τη δημιουργία πολλών τέτοιων δομών όπως είναι η Στέγη, σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτή η παιδική παραβατικότητα.

Μάλιστα υποστήριζαν ότι μέσα από αυτές τις δομές, υπάρχει ουσιαστική συνδρομή για επανένταξη των παιδιών και των εφήβων”.