Προσφορά του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου προς τον κρατικό Αερολιμένα Σύρου

Δωρεάν παραχώρηση χρήσης ενός εξωτερικού απινιδωτή

Βίκυ Πρέκα: "Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σύρου, αποδεικνύει ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του σχολείου"

Τον Σεπτέμβριο του 2021 το Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου παρέλαβε πέντε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος Αγγελικούση.

Τα μηχανήματα είχε παραλάβει τότε το τμήμα Υγείας της Β’ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑΛ, εκ των οποίων δύο διατέθηκαν και τοποθετήθηκαν σε συνεργασία του σχολείου με αρμόδιους φορείς του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης σε καίρια σημεία όπως στο λιμάνι της Ερμούπολης και στην παραλία του Φοίνικα.

Αύριο Σάββατο, ο κρατικός Αερολιμένας Σύρου, θα παραλάβει από το Εσπερινό ΕΠΑΛ, έναν ακόμη απινιδωτή, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Η δωρεά αυτή αποτελεί φωτεινό παράδειγμα διαπαιδαγώγησης των μαθητών

Για την παραχώρηση της χρήσης του απινιδωτή από το Εσπερινό ΕΠΑΛ προς το αεροδρόμιο της Σύρου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η Αερολιμενάρχης, Βίκυ Πρέκα.

Η κα. Πρέκα εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης επί επιστροφή, του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σύρου, Νικόλαος Αβράμης, αποδεικνύει μέσω αυτής της εθελοντικής δράσης, ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του σχολείου.

"Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον Διευθυντή του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σύρου, για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης επί επιστροφή, ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας - Κρατικό Αερολιμένα Σύρου. Οι απινιδωτές είναι σωτήριες συσκευές οι οποίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη", σημειώνει η κα. Πρέκα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τέτοιων μηχανημάτων σε δημόσιους χώρους, όπως ο Αερολιμένας Σύρου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

"Με την εν λόγω δωρεά, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σύρου, αποδεικνύει ότι η προσφορά στο συνάνθρωπο βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του σχολείου, ενώ παράλληλα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα διαπαιδαγώγησης των μαθητών", επισημαίνει παράλληλα η κα. Πρέκα.

 

"Οι δράσεις μας αφορούν το κοινό καλό"

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ, Νικόλαος Αβράμης δηλώνει στην εφημερίδα, ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης που υλοποιεί ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Τομέας Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας που λειτουργεί στη σχολική μονάδα.

"Είχαμε τη χαρά να δεχθούμε μία δωρεά, μετά από προσπάθειες του σχολείου μας, από το Ίδρυμα Αγγελικούση στο οποίο απευθυνθήκαμε. Το Ίδρυμα μας παραχώρησε πέντε εξωτερικούς αυτόματους απιδινωτές, τους οποίους μέσω του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητριών που κινητοποιήθηκαν για αυτή τη δωρεά, τους διαθέσαμε με χαρά σε υπηρεσίες, με σκοπό το κοινό καλό", υποστήριξε.

Όπως είπε, τον Ιούλιο του 2022 παραχώρησαν τη χρήση δύο απιδινωτών στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπου ο ένας έχει ήδη τοποθετηθεί στον επιβατηγό σταθμό στην παραλία της Ερμούπολης και ο δεύτερος στην χερσαία ζώνη του λιμένα Φοίνικα.

Οι απιδωνητές είναι προσβάσιμοι στο κοινό, βέβαια κάτω από τη σωστή επιμόρφωση, προκειμένου η χρήση τους να μην αποβεί... μοιραία.

"Στις υπηρεσίες που τους έχουμε παραχωρήσει, υπάρχει εκ μέρους μας και η ενημέρωση ότι βασικό προαπαιτούμενο για τη χρήση τους, είναι η επιμόρφωση τουλάχιστον πέντε ωρών, καθώς ο απιδινωτής μπορεί να αποβεί μοιραίος σε περίπτωση λανθασμένου χειρισμού", υποστηρίζει ο κ. Αβράμης, συμπληρώνοντας ότι ως σχολική μονάδα έχουν υλοποιήσει σειρά σεμιναρίων όχι μόνο για τη χρήση και λειτουργία ενός απινιδωτή, καθώς και για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

"Εμείς ως Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου που λειτουργούμε και τον τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο σχολείο μας, έχουμε διοργανώσει και σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης και λειτουργίας του απινιδωτή. Δύο χρονιές υλοποιούμε αυτά τα σεμινάρια τα οποία είναι ανοιχτά στο κοινό της Σύρου και είμαστε ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτές τις δράσεις όποτε και μας ζητηθεί", επισημαίνει ο κ. Αβράμης.

Για το ιστορικό του θέματος, η δράση με την παραχώρηση των απινιδωτών αφορά μία πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας της Β’ τάξης του 2021 του Εσπερινού ΕΠΑΛ Σύρου, το οποίο είχε ζητήσει τη χορηγία από τους επιφανείς και όχι μόνο κατοίκους της Σύρου, προκειμένου να προμηθευτούν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές, οι οποίοι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάνηψη ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Στόχος των μαθητών, αλλά και του καθηγητή του τμήματος, ήταν η προμήθεια τουλάχιστον πέντε απινιδωτών, που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία του σχολείου με αρμόδιους φορείς του Δήμου Σύρου Ερμούπολης σε καίρια σημεία όπως π.χ. σε παραλίες, την πλατεία και το λιμάνι του νησιού.

Τι είναι ο αυτόματος απινιδωτής

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ακόμα και σε κατοικίες.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής αποτελείται από έναν μικρό υπολογιστή (μικροεπεξεργαστή), ηλεκτρικά κυκλώματα και αυτοκόλλητα επιθέματα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια που επικολλούνται στο στέρνο του ασθενή, συλλέγουν πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό. Ο μικροεπεξεργαστής με την φιλοσοφία ενός κλασικού καρδιογράφου αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν απαιτείται συνιστά απινίδωση. Η απινίδωση (ηλεκτρικό ερέθισμα) χορηγείται μέσω των επικολλημένων στο στήθος ηλεκτροδίων, στην καρδιά. Η απινίδωση στιγμιαία αδρανοποιεί την καρδιά που σταματά κάθε δραστηριότητα και της δίνει την ευκαιρία να ξαναρχίσει με φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα και να συνεχίσει να χτυπά αποτελεσματικά.

Οι περισσότεροι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι σχεδιασμένοι για να χρησιμοποιούνται, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις, σε έκτακτες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άμεση ιατρική βοήθεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιοδήποτε πολίτη ηλικίας άνω των 12 ετών που έχει παρακολουθήσει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), δηλαδή, χρήση του αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή και της τεχνητής αναπνοής.

Παρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.