Μεγάλες παρελάσεις σε πολλά κυκλαδονησιά και τεράστια συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους

Οι Κυκλάδες "βάφτηκαν" στα χρώματα του καρναβαλιού

Όλα τα νησιά των Κυκλάδων "χόρεψαν" στους ρυθμούς του καρναβαλιού, με μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώνουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Η συμμετοχή μεγάλη σε όλα τα νησιά, με ξεχωριστά έθιμα να αναβιώνουν σε κάποια από αυτά, όπως οι κορδελάτοι στη Νάξο και το έθιμο του καπετάνιου στην Αμοργό.

Άνδρος

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή καρναβαλικών ομάδων και στα δύο καρναβάλια της Άνδρου σε Χώρα και Κόρθι. Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, που βρέθηκε και στα δύο ανέφερε: "Άψογη οργάνωση με το κέφι στα "κόκκινα". Συγχαρητήρια στις επιτροπές που επιμελήθηκαν τις διοργανώσεις. Και του Χρόνου!!!".

Οι συμμετέχοντες στο καρναβάλι του Κορθίου άγγιξαν τους 2.000, με τη νύχτα να γίνεται μέρα, στα στενά της περιοχής. Τα άρματα εντυπωσιακά, όπως και οι εκατοντάδες καρναβαλιστές που τα πλαισίωναν. Ξεχωριστό ύφος στη γιορτή έδωσε το άρμα με τον βασιλιά καρνάβαλο που δεν ήταν άλλος από τον Θεό Διόνυσο, που συμβολίζει το κέφι στο βάθος των αιώνων.

Αντίπαρος

Στην Αντίπαρο, εκτός από τη παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων, πραγματοποιήθηκε και το ετήσιο σχολικό αποκριάτικο πάρτι που διοργανώνει ο Δήμος. Ο δήμαρχος του νησιού, Τάσος Φαρούπος, τόνισε, ότι, "η χαρά των παιδιών περίσσευε και έγινε και δική μας χαρά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Μάγδα Κριτσαντώνη Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, στο Αντιδήμαρχο Αρτέμη Τριαντάφυλλο ο οποίος πάντα τρέχει για όλα, στο σύλλογο Γυναικών και στον σύλλογο Εν Πλώ για την πολύτιμη βοήθειά τους. Και του χρόνου."

Νάξος

Πολλά και διαφορετικά τα έθιμα και στη Νάξο την εβδομάδα των αποκριών με ένα από αυτά να είναι οι κορδελάτοι στο Αγερσανί, που φέτος διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οικολογικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου (με την αρωγή της ΕΑΣ Νάξου). Μάλιστα, στην κεντρική πλατεία του χωριού ακολούθησαν μεζέδες, χορός και γλέντι, παράλληλα με τον Αγερσανιώτικο καρναβάλι.

Η φιλόλογος, Φιλίππα Καραμπάτση, σε εργασία της για τους κορδελάτους και το ιδιαίτερο αυτό έθιμο αναφέρει: "Από την Κυριακή του Τελώνη που ανοίγει το Τριώδιο μέχρι την Καθαρή Δευτέρα οι χωριανοί το ρίχνουνε λίγο έξω. Τρώνε καλά φαγητά και γλεντούνε. Τις μέρες αυτές μασκαρεύονται και τριγυρνάνε στα σπίτια. Μασκαρεύονται σατανάδες, γάιδαροι, ψαράδες, γαμπροί και νυφάδες αλλά μασκαρεύονται και κορδελλάτοι (οι άντρες) και κορδελλάτισσες (οι γυναίκες). Την Κυριακή της Κρεατινής ντύνονται κορδελλάτοι μόνο οι άντρες. Φορούνε στη μέση γύρους κεντητούς και από πάνω ένα πουκάμισο άσπρο. Όλο το πουκάμισο και ο γύρος είναι σκεπασμένα με χρωματιστές ταφταδένιες κορδέλλες και άλλα στολίδια. Την Κυριακή της Τυροφάγου ντύνονται τα κορίτσια. Και αυτά φορούνε γύρους με μπόλικες κορδέλλες χρωματιστές. Φορούνε και στα κεφάλια ωραίες ψάθες (καπέλα) στολισμένες με λουλουδάκια και χρυσές κλωστές."

Τήνος

Το Τηνιακό Καρναβάλι ήταν πιο εντυπωσιακό από ποτέ και ήταν πολλές οι ομάδες που ξεχώρισαν και φέτος, με μία να είναι αυτή που έκλεψε την παράσταση και κέρδισε τις ψήφους του κόσμου. Με 175 ψήφους, από τους συνολικά 1086 ψήφους, νικητής του φετινού Τηνιακού Καρναβαλιού αναδείχθηκε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου & Νηπιαγωγείο Στενής (κύβος rubik).

Η πρώτη 5άδα ήταν:

1η - Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου & Νηπιαγωγείο Στενής

(κύβος rubik) - 175

2η - 3ο Δημοτικό ( 3ο και καθάρισες ) – 164

3η - 2ο Δημοτικό ( κεφτές …. Και δε φταις ) – 143

4η - 1ο δημοτικό ( Ο ΑΝΕΜΟμυλος των συναισθημάτων ) – 129

5η - Συλ. Νεολαίας ( Ναυαγοί ) – 101

Άπαντες έδωσαν ραντεβού μετά τη γιορτή για την επόμενη χρονιά, υποσχόμενοι ακόμα πιο εντυπωσιακά άρματα και μεταμφιέσεις.

Αμοργός

Στην Αμοργό πέρα από τους πολλούς μασκαράδες, στο νησί τιμούν και το έθιμο του Καπετάνιου. Η νεολαία Θολαρίων, λοιπόν, αναβίωσε και φέτος το έθιμο του Καπετάνιου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Για άλλη μια χρονιά διασκέδασαν όλοι με παραδοσιακή μουσική, τοπικά εδέσματα και άφθονο κρασί. Τη γιορτή έντυσαν μουσικά με το βιολί του, ο Γιακουμής Γαβράς και το λαούτο του, ο Μανώλης Δεσποτίδης.

Το έθιμο ξεκινάει, σε ένα μικρό ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, έξω από τα Θολάρια, όπου μαζεύονται οι νεαροί άνδρες του χωριού καθώς σε εκείνο το σημείο ντύνεται τόσο ο Καπετάνιος όσο και ο μπαϊλακτάρης. Η ενδυμασία του πρώτου περιλαμβάνει γιλέκο, ζωνάρι, φουστανέλα και ένα φέσι που φοράει στο κεφάλι του. Ο μπαϊλακτάρης με τη σειρά του φοράει βράκα, έχει και αυτός ζωνάρι, γιλέκο και φέσι, ενώ κρατάει και ένα κοντάρι το οποίο στολίζεται στη κορυφή του με ένα τυρί, ένα χειροποίητο φουρνιστό ψωμί και χταποδάκι. Η πομπή με κατεύθυνση τα Θολάρια φεύγει από το ξωκλήσι και φτάνει στο Σελάδι. Εκεί περιμένουν ντυμένες οι Καπετάνισσες (ελεύθερες κοπέλες του νησιού). Η παρέα του Καπετάνιου θα τρέξει τρεις συνεχόμενες φορές με τα άλογα σε μια ευθεία όπως επιβάλλει η παράδοση. Ο Καπετάνιος και η παρέα του θα σύρουν τον χορό σε παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς. Οι ελεύθερες γυναίκες κάθονται στη σειρά, με τον Καπετάνιο μετά από λίγο να πετάει το μαντήλι που κρατάει προς το μέρος εκείνης της μιας και μοναδικής που του έκλεψε τη καρδιά.

Μύκονος

Τα γιορτινά της έβαλε και η Μύκονος, με τους καρναβαλιστές να γεμίζουν τη κεντρική παραλία του νησιού. Ο δήμαρχος, Χρήστος Βερώνης, σε δήλωσή του ανέφερε, "Ημέρα ξεφαντώματος και κεφιού! Όλοι χαρούμενοι! Όλοι χαμογελαστοί! Χρόνια πολλά σε όλους! Και του χρόνου!"