Διευρυμένες δράσεις του Δήμου με την Aegean Rebreath το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2024

Αντίπαρος: Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο προσκήνιο

Με σκοπό ένα πιο καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον, ο Δήμος Αντιπάρου και η Aegean Rebreath διοργανώνουν διευρυμένες δράσεις το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2024, με την υποστήριξη της Apivita. Μαζί τους, θα ενισχύσουν τις δράσεις, ο Σύλλογος Εθελοντών Διασωστών Αντιπάρου-Antiparos Rescue Team, ο Ναυτικος Ομιλος Αντιπαρου ΜΕΑΣ Ωλίαρος, ο Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, ο Αθλητικός Σύλλογος Πλοηγός Αντιπάρου και ο Πολιτιστικος Συλλόγος Antiparos En Plo.

Το Πρόγραμμα των Δράσεων

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου του νησιού.

Το Σάββατο 20 Απριλίου στις 10:00, θα ξεκινήσουν υποβρύχιοι καθαρισμοί στο λιμάνι και στις 10:30 παράκτιος καθαρισμός κοντά στο Σιφνεικο & στα Λιβάδια. Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί ερευνητικό πρόγραμμα για μικροπλαστικά σε αμμώδη παραλία (πιθανότατα στην Ψαραλυκή). Το σημείο συνάντησης θα είναι ο Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων (Σ.Σ.Θ.Α.) στο Λιμάνι της Αντιπάρου (https://maps.app.goo.gl/cJeE7AMSE7YrxjHB9)

Την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 10:00, θα πραγματοποιηθούν εκ νέου υποβρύχιοι καθαρισμοί στο λιμάνι και στις 10:15 θα ξεκινήσει σκάφος με δύτες για υποβρύχιο καθαρισμό κοντά στον Άι Γιώργη, ενώ την ίδια ώρα θα αναχωρήσει σκάφος με δύτες για εντοπισμό εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων με ROV.

Λίγα λόγια την Aegean Rebreath

Η οργάνωση επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρύπανσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος με έναν ολοκληρωμένο και βιώσιμο τρόπο. Γι’ αυτό σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα ολιστικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων από το βυθό, τη θάλασσα και τις ακτές, τη διάθεση των υλικών σε εταιρείες upcycling για την άμεση αξιοποίηση τους σε νέα προϊόντα και τη συνεργασία με εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα συνεργάζεται με αλιευτικούς συλλόγους και Δήμους για τη δημιουργία σταθμών συλλογής απορριμμάτων, ενώ πραγματοποιεί μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία και υλοποιεί ερευνητικές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει αναπτύξει τεχνογνωσία και δράση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον εντοπισμό και την ανέλκυση των απορριμμάτων έως την επιπλέον αξιοποίηση τους. Βασική της αρχή είναι η ειλικρινής και σταθερή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.