Στους top προορισμούς του μαθητικού τουρισμού η Σύρος

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Οι πρώτες εκτιμήσεις καταγράφουν αύξηση που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 15% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Η Σύρος αυτό το διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του μαθητικού τουρισμού, με εκατοντάδες μαθητές από πολλές περιοχές της χώρας να επισκέπτονται το νησί.

Οι προβλέψεις είναι περισσότερο από ευοίωνες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αύξηση που παρουσιάζεται μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα ποσοστά των προηγούμενων ετών.

Για σημαντικό οικονομικό κινητήριο μοχλό, κάνουν λόγο στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος της "Τερψιχόρης", Δημήτρης Αρβανίτης, με τους αντιδημάρχους Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, να μιλούν για μία θετική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς.

Χαμόγελα αισιοδοξίας μετά από έναν δύσκολο χειμώνα

Η Σύρος φαίνεται ότι έχει μπει πολύ δυναμικά στο "παιχνίδι" του μαθητικού τουρισμού, καθώς από τον περασμένο μήνα δεκάδες σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν επιλέξει το νησί ως προορισμό για τις καθιερωμένες ετήσιες εκδρομές τους.

Οι σχολικές εκδρομές που άρχισαν από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου, έχουν ως αποτέλεσμα να φέρουν στο νησί εκατοντάδες μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πλημμυρίζοντας με χαμόγελα τους επαγγελματίες της εστίασης, αλλά και γενικότερα τους επιχειρηματίες στον τουρισμό, έπειτα από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ότι μόνο χθες έφθασαν στο νησί περί τους 600 μαθητές, κάτι που δημιουργεί την εκτίμηση ότι η αύξηση του μαθητικού τουρισμού για το 2024 θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει το 15%.

"Θετικό το πρόσημο για τον κλάδο της εστίασης"

Για το θέμα της αύξησης των στοιχείων επισκεψιμότητας του μαθητικού τουρισμού μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του συλλόγου της εστίασης της Σύρου “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα θετικό πρόσημο, το οποίο έρχεται να βοηθήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις του κλάδου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι πολλές ήταν εκείνες οι επιχειρήσεις που άρχισαν τη δραστηριότητά τους, μετά από μία πολύμηνη παύση των εργασιών τους.

"Είναι θετικό το πρόσημο. Πολλά καταστήματα εστίασης άνοιξαν για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες μαθητές που επισκέφθηκαν και συνεχίζουν να επισκέπτονται το νησί μας.

Είναι μία σημαντική οικονομική ανάσα μετά από ένα πολύ δύσκολο χειμώνα που βίωσε ο κλάδος μας", δήλωσε ο κ. Αρβανίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρηματίες της εστίασης καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να παράσχουν υψηλού επιπέδου παροχές, ώστε οι μαθητές να αποκομίσουν τις καλύτερες εντυπώσεις από πλευράς φιλοξενίας στο νησί.

"Επειδή ο μαθητικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι, το οποίο προηγείται της καλοκαιρινής περιόδου, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η αύξηση σε σχέση με πέρυσι είναι πολύ μεγάλη. Είναι κάτι πολύ σημαντικό που μας βοηθά, κυρίως οικονομικά, για να φθάσουμε έως το καλοκαίρι", υπογράμμισε ο πρόεδρος της "Τερψιχόρης".

"Ανοιχτοί για τους μαθητές οι πολιτιστικοί χώροι"

Για το θέμα του μαθητικού τουρισμού αναφέρθηκε στην εφημερίδα και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία επισήμανε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα από δεκάδες σχολεία της χώρας. Μάλιστα, προς εξυπηρέτηση των μαθητών, οι πολιτιστικοί χώροι με την συμβολή ακόμη και μελών του Δήμου, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

"Όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο μαθητικός τουρισμός, με παρουσία τόσο της δικής μου, όσο και άλλων αιρετών, όπως του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρου Ραουζαίου και μελών της δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης, Βαλάντης Μονογυιού και Ανδρέα Αλυματήρη, έχουμε σε λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη. Έχουμε ήδη υποδεχθεί πάρα πολλά σχολεία και πρέπει επίσης να σημειώσω ότι ανοιχτό για επισκέψεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι το θέατρο Απόλλων, καθώς και το δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης", σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι μέλημά τους είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον πολιτιστικό "πλούτο" του νησιού.

"Τα αποτελέσματα είναι θετικά"

Για το θέμα αναφέρθηκε στην εφημερίδα και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χριστιάννα Πάπιτση, η οποία τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του μαθητικού τουρισμού στη Σύρο.

"Σύμφωνα με την ενημέρωση που λαμβάνουμε από τα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία, φέτος το νησί θα το επισκεφθούν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, περισσότερα σχολεία. Ο μαθητικός τουρισμός, ως ειδική μορφή τουρισμού, περιλαμβάνει επισκέπτες που επιλέγουν τον προορισμό με βάση τα παρεχόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και με δευτερεύοντα σκοπό τη μάθηση σε ένα μοναδικό περιβάλλον", σημείωσε η αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της εστίασε σε αυτό τον τομέα, ερχόμενη σε επαφή τόσο με τα πρακτορεία, όσο και με τις ξενοδοχειακές μονάδες, προκειμένου να δοθεί το καλύτερο δυνατό στη φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών.