10χρονη πορεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων

Η ακρίβεια "εξαφανίζει" το εισόδημα των εργαζομένων

Έφη Συμεωνίδου: "Η προστασία της πρώτης κατοικίας μία από τις βασικές προτεραιότητες μας"

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων διανύει τον δέκατο χρόνο παρουσίας του στα κοινά, λειτουργώντας ως "ομπρέλα" προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας παράλληλα στις έμμεσες προτεραιότητές του την προστασία της πρώτης κατοικίας από το καθεστώς των πλειστηριασμών.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Έφη Συμεωνίδου, με φόντο την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου με το άνοιγμα χιλιάδων θέσεων στον επισιτιστικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, μιλά τόσο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τα ζητήματα που έχει κληθεί να παρέμβει, ως πρωτοβάθμιο όργανο.

"Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή των εργαζομένων"

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Κυκλάδων ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό, όπως δηλώνει η κα. Συμεωνίδου στην "Κοινή Γνώμη", να καλύψει συνδικαλιστικά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στις Κυκλάδες, μίας περιοχής ή οποία αποτελεί, όπως αναφέρει και η κυβέρνηση την ναυαρχίδα" του τουρισμού.

"Ως πρωτοβάθμιο Σωματείο καλύπτουμε σχεδόν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον επισιτισμό, στα ξενοδοχεία, στο εμπόριο κ.α. Η παρέμβαση μας μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, στην επιθεώρηση εργασίας, στο ΕΦΚΑ κ.α", σημειώνει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι γνώμονας αποτελεί η διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και βελτίωσης της καθημερινότητας. "Τέτοια παραδείγματα είναι οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της ακρίβειας, της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της υγείας και της παιδείας, των μέτρων προστασίας της ζωής και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς", τονίζει.

Σύμφωνα με τα όσα λέει, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των παρεμβάσεων ενός σωματείου είναι η ενεργή συμμετοχή των εργαζόμενων. "Για αυτό, προσπαθούμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που οργανώνεται από το διοικητικό συμβούλιο να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των μελών μας", υποστηρίζει.

"Οι πλειστηριασμοί είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα"

Όπως δηλώνει η πρόεδρος, ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα το Σωματείο, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τους πλειστηριασμούς των πρώτων κατοικιών, κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχουν παρέμβει, σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

"Σαφέστατα, στη 10χρονη πορεία του Σωματείου χρειάστηκε αρκετές φορές να στηρίξουμε συναδέλφους λόγω απόλυσης, καθυστέρησης δεδουλευμένων, καταπάτησης του ωραρίου απασχόλησης κα. Εδώ όμως μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ σε ένα ζήτημα που απασχολεί δυστυχώς, όλο και πιο έντονα. Αναφέρομαι στο ζήτημα των πλειστηριασμών. ΄Ήδη ως Σωματείο χρειάστηκε να παρέμβουμε σε περιπτώσεις πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας", τονίζει.

Μάλιστα, σημειώνει ότι έχει παρθεί μία πρωτοβουλία δημιουργίας μίας σωματειακής επιτροπής, προκειμένου η παρέμβαση απέναντι σε αυτό το θέμα να γίνεται συλλογική.

"Πήραμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία μέσα από τη γενική μας συνέλευση να φτιάξουμε μια σωματειακή επιτροπή ενάντια στους πλειστηριασμούς ώστε συλλογικά, οργανωμένα και κυρίως έγκαιρα να παρεμβαίνουμε, σε συνεργασία με άλλα ταξικά σωματεία στο νησί και στην Αθήνα, μιας και τα γραφεία των funds, όπου γίνονται οι αγωνιστικές παρεμβάσεις μπλοκαρίσματος των πλειστηριασμών, βρίσκονται εκεί. Κάνουμε, λοιπόν, πράξη το σύνθημα: Τα σπίτια του λαού, τα σώζει ο λαός, και καλούμε τους συμπολίτες μας να μην διστάσουν και να έρθουν σε επαφή μαζί μας αν βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση", καταλήγει.

"Η ακρίβεια εξαφανίζει τους μισθούς"

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων, σύμφωνα με την κα. Συμεωνίδου, είναι η ακρίβεια των τροφίμων, η οποία ουσιαστικά εξανεμίζει τους μισθούς.

"Η ακρίβεια, είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων, η οποία εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα πριν βγει ο μήνας. Αυτός είναι ο λόγος που ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια σε συνδυασμό με τον αγώνα για αυξήσεις των μισθών και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε κάθε κλάδο, συσπείρωσε το σύνολο των εργαζόμενων στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις", σημειώνει, χαρακτηρίζοντας ως "ψίχουλα" τις πρόσφατες αυξήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση.

"Οι αυξήσεις "ψίχουλα" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μπορούν να καλύψουν τίποτα. Πρέπει επιτέλους να καταργηθεί ο απαράδεκτος μνημονιακός νόμος Βρούτση- Αχτσίογλου, που ψήφισε η ΝΔ το 2013 και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2018. Πρόκειται για το νόμο που αφαίρεσε από τα συνδικάτα την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την παρέδωσε στο κράτος και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ένας νόμος που η εφαρμογή του έχει κρατήσει τον κατώτατο μεικτό μισθό παγωμένο σχεδόν για 13 χρόνια", υπογραμμίζει.

Κλείνοντας η πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές στον τουριστικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι αυτό έρχεται κυρίως ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών εργασίας.

"Τα κενά εργασίας που παρουσιάζονται στον τουριστικό κλάδο αφορούν τις συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για εργαζόμενους με 10ωρα ή και 12ωρα, χωρίς ρεπό και άδεια, χωρίς πολλές φορές εξασφαλισμένες αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής. Να θυμίσω τα κοντέινερ για να μένουν στοιβαγμένοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στη Μύκονο; Το περιστατικό στη Ρόδο που για να φτάσει η παραγγελία έπρεπε ο σερβιτόρος να φοράει μπρατσάκια; Μην πάμε μακριά, ακόμα και στο νησί μας είχαμε αναφορές στο Σωματείο για εργοδότες που κρατάνε τα tips ή που ζητάνε από τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα πιάτα, ποτήρια κλπ", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται γενικά και αόριστα στην έλλειψη προσωπικού, αλλά στις πραγματικά απάνθρωπες, τις περισσότερες φορές, συνθήκες εργασίας. "Αυτές είναι οι αιτίες που αποθαρρύνουν τους συναδέλφους να εργαστούν στον τουρισμό. Γιατί το τουριστικό “θαύμα” βασίζεται πάνω στις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι".

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να εγγραφούν στο Σωματείο, καθώς όπως υποστηρίζει "είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύψει στο χώρο δουλειάς συλλογικά και οργανωμένα".