Καιρός: «Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών, αφρικανικής σκόνης και λασποβροχών

  • Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 - 08:01

Νέα «επέλαση» της αφρικανικής σκόνης αναμένεται από σήμερα στη χώρα μας, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η αφρικανική σκόνη βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την εποπτεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελευσίνα για την κλιματική αλλαγή και την συνέπειές της, σε τεχνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ήδη ένα έντονο φαινόμενο τον Απρίλιο, ενώ από σήμερα αναμένεται ξανά μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα μέχρι και την Δευτέρα 20 Μαΐου.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν αρκετά στα δυτικά και τα νότια και θα πλησιάσουν τους 30 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, ενώ την Παρασκευή αν ο νοτιάς είναι αρκετά ενισχυμένος τότε υπάρχει πιθανότητα ο υδράργυρος να «χτυπήσει» τοπικά τους 35 βαθμούς κυρίως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, ίσως και στη Στερεά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Οι υψηλές θερμοκρασίας θα παραμείνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και μετά σιγά – σιγά θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από σήμερα, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και επεισόδιο μεταφοράς σκόνης 15 - 20 Μαΐου 2024

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται αραιές νεφώσεις, περισσότερο αυξημένες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου θα σημειώνονται τοπικά ασθενείς βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ορεινά της Πίνδου, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν αργά το απόγευμα. Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική θα προκαλέσει και λασποβροχές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς), 15 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 10 έως 28 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως 4 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ τις βραδινές ώρες, ενώ στο Ιόνιο από νότιες γενικά διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 6 μποφόρ, και δυτικά των Ιόνιων Νήσων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα βόρεια.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις για την προστασία των πολιτών

Το Υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο, δίνει κατευθύνσεις στους πολίτες για την προστασία τους από την αφρικανική σκόνη.

Με την εν λόγω εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης.

 

Στην περίπτωση που οι ποσότητες της αφρικανικής σκόνης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, δεν γίνεται καμία σύσταση στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο στα άτομα αυξημένου κινδύνου και συγκεκριμένα σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι πολίτες αυτοί, θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Όσο μεγαλύτερη γίνει η συγκέντρωση των σωματιδίων, τόσο μεγαλώνουν και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Επιπλέον συστάσεις προφύλαξης

-Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

– Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

- Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

– Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Πηγή:protothema.gr