ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Δήμου Σύρου-Ερμούπολης: 22 χρόνια προσφοράς και λειτουργίας

Μία ανοιχτή αγκαλιά στα άτομα με αναπηρία

Μόσχα Κοντορούση:"Πρωταρχικό στοιχείο η στήριξη, η αποδοχή και η ίση μεταχείριση τους"

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ- ΜΕΑ) δημιουργήθηκε το 2002, με στόχο τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, κυρίως από τη Σύρο, αλλά και από άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Στη μακρόχρονη πορεία του έχει συνδράμει δεκάδες ωφελούμενους με τη στήριξη των εργαζομένων του, αλλά και ειδικών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετέχοντας σε πολιτικές και άλλες δράσεις της Σύρου.

Από τον Μάρτιο του 2021, έπειτα από σχετική απόφαση, η δομή έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, την ομαλή συνέχιση της φοίτησης των 25 ατόμων με αναπηρία, καθώς και των 6 εργαζομένων του.

Για τα 22 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας και προσφοράς προς τα άτομα με αναπηρία, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η λογοπαθολόγος - λογοθεραπεύτρια και διευθύντρια του Κέντρου, Μόσχα Κοντορούση.

- Κα. Κοντορούση τι έχει αλλάξει τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους οφελούμενους, η μεταφορά του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης;

"Η μετάβαση του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου-Ερμούπολης έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. Ήταν μία ομαλή μετάβαση, μιας και δεν αντιμετωπίζαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Αυτό που σίγουρα έχει αλλάξει, είναι η σιγουριά που υπάρχει κάτω από την προστασία της "ομπρέλας" του Δήμου, τόσο για τους ωφελούμενους, όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει αλλάξει κάτι στο εργασιακό τους πλαίσιο. Ήμασταν και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συμβάσεις εργασίας, ορισμένου χρόνου. Παρ' όλα αυτά, βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια την υποστήριξη και την ευαισθησία που δείχνει η εκάστοτε δημοτική αρχή, ως προς τα άτομα με αναπηρία και ευελπιστούμε πως η στήριξη και η βιωσιμότητα της δομής μας, θα έχει συνέχεια, χωρίς ημερομηνία λήξης".

- Στα 22 χρόνια λειτουργίας του ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε; Υπάρχουν σήμερα προβλήματα που επιζητούν επίλυση;

"Πάντα υπήρχαν μικροπροβλήματα, αλλά όχι σοβαρά και μη επιλύσιμα. Και το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης νομού Κυκλάδων στο οποίο ανήκαμε, προσπαθούσε για την επίλυσή τους, αλλά και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης από τότε που μας ανέλαβε.

Πιστεύω ότι σοβαρό πρόβλημα θα υπήρχε εάν δεν αναλάμβανε ο Δήμος τη συνέχιση της λειτουργίας μας, διότι με τη λύση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων στην οποία ανήκαμε από το 2002, θα οδηγούμασταν σε κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταθερό και σίγουρο πλαίσιο λειτουργίας.

Σημαντικό βέβαια, είναι και το γεγονός της κρατικής βοήθειας, μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, το οποίο στηρίζει μέσω των επιχορηγήσεων τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ευελπιστώντας αυτό να συνεχιστεί, ώστε να μην επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά ο Δήμος".

- Πως κυλά μία ημέρα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης;

"Η μέρα στο Κέντρο μας κυλά ευχάριστα και δημιουργικά, μέσα από προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου και επικοινωνίας, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής.

Συγκεκριμένα, έχουμε ομαδικά προγράμματα ανάπτυξης λόγου για τη βελτίωση της επικοινωνίας γραπτής και προφορικής μέσω ομαδικών στοχευμένων δραστηριοτήτων, γυμναστική, εικαστικά με ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές, μουσικό παιχνίδι και μουσική αγωγή και τραγούδι.

Επίσης, εργοθεραπεία που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας στους τομείς της αυτοφροντίδας, εκμάθηση παραδοσιακών χορώ, καλλωπισμό και αισθητική περιποίηση από τις εκπαιδεύτριες, εξόδους ψυχαγωγίας, όπως και τη συμμετοχή μας με δραστηριότητες όπως είναι το Animasyros".

- Έχετε πραγματοποιήσει δεκάδες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν ενεργά τα άτομα που απασχολούνται δημιουργικά στο Κέντρο, Πόσο σημαντική είναι για τους ωφελούμενους η αλληλεπίδρασή τους με την τοπική κοινωνία;

"Έχουμε πραγματοποιήσει και εξακολουθούμε να πραγματοποιούμε εκδηλώσεις όποτε μας δίνεται η δυνατότητα και είναι εφικτό από τους ωφελούμενούς μας. Είναι πολύ σημαντικό για αυτούς η αλληλεπίδρασή τους με την κοινωνία, διότι νιώθουν την ενσωμάτωση, την αγάπη και την αποδοχή".

- Οι άνθρωποι που έχουν αναπηρία καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις διακρίσεις ακόμη και τώρα. Αν συγκρίνετε τη σημερινή ελληνική κοινωνία με αυτή προ δεκαετίας, έχετε να παρατηρήσετε κάποια πρόοδο, έστω και στοιχειωδώς στο θέμα της μείωσης των διακρίσεων; Έχουμε κάνει ως κοινωνία θετικά βήματα;

"Η αλήθεια είναι πως έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από το 2002 που ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας. Ευτυχώς έχουν μειωθεί αισθητά τα προβλήματα των διακρίσεων και έχουν γίνει θετικά βήματα ως προς αυτό. Σήμερα, υπάρχει πλήρης αποδοχή των ωφελούμενων μας από όλη τη συριανή κοινωνία, υπάρχει ευαισθητοποίηση, αγάπη, φροντίδα και ίση μεταχείριση ως προς τα άτομα με αναπηρία.

Έτσι θέλω να πιστεύω, τουλάχιστον από αυτό που εισπράττουμε καθημερινά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει στη διάθεσή της η δομή".

- Εκτός από τη συμπεριφορά της κοινωνίας, υπάρχει και το κομμάτι της οικογένειας. Πόσο δεκτική είναι στο να εξωτερικεύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχοντας στο περιβάλλον του άτομο με ειδικές ανάγκες;

"Οι οικογένειες σήμερα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να εξωτερικεύσουν τα θέματα που αντιμετωπίζουν στους ειδικούς και δη στους εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να χειριστούν τι όποιες δυσκολίες υπάρχουν.

Εμείς στο Κέντρο, πάντα προσπαθούμε είτε να τους βοηθήσουμε στο να εξωτερικεύσουν τα θέματά τους, είτε να τους βοηθήσουμε στο να βρούμε λύσεις σε αυτά.

Τους παραπέμπουμε στους εκάστοτε ειδικούς, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να επέμβουμε εμείς, μεσολαβούμε στο να γίνουν αυτές οι παραπομπές με προσωπική επαφή και τις περισσότερες φορές, μιλάμε εμείς με τους ειδικούς, όπως με παιδοψυχιάτρους, νευρολόγους, ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ώστε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Σε αυτό έχει βοηθήσει αρκετά το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές τις ειδικότητες συστεγάζονται στο ίδιο κτήριο με εμάς και συγκεκριμένα στο ΚΕΦΙΑΠ, που ανήκει πλέον το γενικό νοσοκομείο Σύρου. Τέλος, πρέπει να πω ότι με την υγειονομική δομή του νησιού έχουμε μία αγαστή συνεργασία σχεδόν σε καθημερινή βάση".

- Υπάρχουν οικογένειες από τα νησιά των Κυκλάδων που επιζητούν μέσω του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ συμβουλές ή προτάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

"Έχουν υπάρξει και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε σε αυτό, διότι έχουμε άριστη επαφή με το ΚΔΠΑ-ΜΕΑ των Κυκλάδων. Είμαστε σε επαφή σχεδόν καθημερινά με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα για ότι θέματα και προβλήματα προκύπτουν. Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία σε θέματα που αφορούν τις ειδικότητές μας και τη λειτουργία των Κέντρων. Στο παρελθόν έχουμε δεχτεί ωφελουμένους από τις Κυκλάδες και την Αθήνα, ώστε να τους εξυπηρετήσουμε όσο διέμεναν στο νησί μας".

- Κλείνοντας ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε προς την κοινωνία της Σύρου σε σχέση πάντα με τα άτομα με ειδικές ανάγκες;

"Πάντα να υπάρχει στήριξη, αποδοχή και ίση μεταχείριση ως προς τα άτομα με αναπηρία. Μια ευχή ως προς το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου-Ερμούπολης, να συνεχίσει τη λειτουργία του ως έχει".