Η Σύρος τίμησε τα 105 χρόνια από την γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου

Ημέρα τιμής, μνήμης και ενθύμησης

Τα 105 έτη από την φρικτή γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, τίμησαν χθες το πρωί τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και απόγονοι των ποντίων που εγκαταστάθηκαν στη Σύρο.

Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Παράλληλα, αποτελεί την κορύφωση των δράσεων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Αφανίστηκαν περί τις 353.000 ζωές Ποντίων

Ο εορτασμός μνήμης και εθνύμησης για τις χιλιάδες ζωές των Ελλήνων του Πόντου που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του 1908, τιμήθηκε χθες το πρωί με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Ταξιαρχών στην Ερμούπολη, παρουσία του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, καθώς και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμέσως μετά την δοξολογία, ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», Νικόλαου Καρυοφυλλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της ημέρας, εστιαζόμενος, μεταξύ άλλων, στη βαρβαρότητα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες του Πόντου από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

"Το σχέδιο εξόντωσης των Ποντίων ήταν πολύ σκληρό. Για τους άντρες στρατολόγηση στα “Αμελέ ταμπουρού” δηλαδή στρατόπεδα εργασίας χωρίς σίτιση μέχρι θανάτου. Μια πρακτική που θαύμασε και αργότερα υιοθέτησε και ο Χίτλερ. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι σε πορείες θανάτου στην ενδοχώρα, πορείες εξοντωτικές χωρίς νερό, χωρίς ανάπαυση, χωρίς στοιχειώδη σίτιση. "Τυχεροί” όσοι πέθαιναν από την ταλαιπωρία. Ολόκληρα χωριά κάηκαν, έγιναν ομαδικές εκτελέσεις, αποκεφαλισμοί, παλουκώματα, ξυλοδαρμοί και κρεμάλες, βιασμοί γυναικών, εγκύων, ανηλίκων κοριτσιών και αγοριών σε ημερήσια διάταξη", τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι "οι Έλληνες του Πόντου πλήρωσαν με τη ζωή τους την ελληνική καταγωγή και τη χριστιανική τους πίστη από ένα εθνικιστικό καθεστώς. Όσοι επέζησαν από τον όλεθρο και κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί στην Ελλάδα, ήταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν να παλέψουν με τις αναμνήσεις και τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία ήταν μια πατρίδα που άργησε να τους αντιμετωπίσει ως Έλληνες".

Ο κ. Καρυοφυλλίδης έκλεισε την ομιλία του, απευθύνοντας προς όλους τους παρευρισκομένους, τα λόγια του γνωστού ευθυμογράφου, Ποντιακής καταγωγής, Δημήτρη Ψαθά, ότι "δεν έχει αντιτουρκικό χαρακτήρα η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας. Αντιτουρκικό χαρακτήρα έχουν τα γεγονότα που δείχνουν τους Τούρκους έτσι όπως ήταν και έδρασαν εκείνα τα χρόνια", τονίζοντας χαρακτηριστικά "ότι δεν πρέπει να επιτρέψουνε να ξανασυμβεί ποτέ ξανά, σε κανένα μέρος της γης".

Μετά το πέρας της δοξολογίας και την ομιλία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου.

Επίσης, στις 8 και μισή το βράδυ πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία άρχισε από το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης μέχρι το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.