Θετικός ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για θέσεις μαθητείας σε αποφοίτους μεταλυκειακού έτους του ΕΠΑΛ

Καλύπτουν λειτουργικές υπηρεσιακές ανάγκες

Για την περίοδο 2024-2025, ανοίγουν έξι θέσεις για τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες

Θετικός στο να ενταχθούν απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους του ΕΠΑΛ στο στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών του, είναι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση για την απασχόληση αποφοίτων τριών διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι μέσω αυτής και θα εξασφαλίσουν εμπειρία και επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και θα καλύψουν και υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου.

Για το θέμα μίλησε εκ μέρους των διοικητικών υπηρεσιών, η Ευαγγελία Φρέρη, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στο νέο αυτό θεσμό της διάθεσης θέσεων μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ.

Το πρόγραμμα της μαθητείας

Για το πρόγραμμα της αμειβόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Κατάρτισης που απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ ή ισότιμων τίτλων σε συναφείς ειδικότητες, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εκ μέρους του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων - Γραφείο Προσωπικού, η Ευαγγελία Φρέρη.

Όπως ανέφερε, το "Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας" είναι πρόγραμμα αμειβόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Κατάρτισης που απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ ή ισότιμων τίτλων σε συναφείς ειδικότητες και χρηματοδοτείται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ). Η αποζημίωση των μαθητευόμενων επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και ορίζεται στο 95% του ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και καταβάλλεται από το ΥΠΑΙΘ.

"Η διάθεση θέσεων μαθητείας είναι ένας νέος θεσμός στον οποίο εισήλθε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης δοκιμαστικά από την προηγούμενη περίοδο και συγκεκριμένα το 2023-2024.

Η δημοτική επιτροπή καλείται να ανοίξει εκ νέου νέες θέσεις μαθητείας για αποφοίτους ΕΠΑΛ", τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να στηρίξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανοίγοντας εκ νέου θέσεις για την τρέχουσα περίοδο.

"Ουσιαστικά μιλάμε για μάθηση στον εργασιακό χώρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ να πραγματοποιήσουν μία πρακτική αμειβόμενη άσκηση, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία και επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται. Το σημαντικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι αμείβονται, λαμβάνοντας το 95% του ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, το οποίο καταβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας", σημείωσε στην ενημέρωσή της προς το Σώμα η κα. Φρέρη, επισημαίνοντας ότι υποχρέωση του Δήμου είναι να καταβάλλει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και το διάστημα των κανονικών ημερών αδείας που λαμβάνει ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης.

"Μιλάμε για εργασία 156 ημερών, αρχίζοντας τον Οκτώβριο του εκάστοτε έτους, μέχρι 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι και ο Δήμος διαθέτει κάποιες θέσεις σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και ταυτόχρονα λαμβάνει επιχορήγηση για την αμοιβή τους", υποστήριξε.

Έξι θέσεις για τρεις ειδικότητες

Η Ευαγγελία Φρέρη, γνωστοποίησε ότι τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα και τις πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024, με βάση τις ειδικότητες αποφοίτων του ΕΠΑΛ, αλλά και τις ανάγκες που έχει και η σχολική μονάδα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση, η πρόταση που κατατίθεται είναι να ανοίξουν έξι συνολικά θέσεις σε τρεις ειδικότητες.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις αφορούν στις ειδικότητες Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων - Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών και Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου.

"Καταλαβαίνετε ότι το φάσμα αρμοδιοτήτων του Δήμου είναι ευρύ, που σημαίνει ότι μπορούμε να καλύψουμε πάρα πολλές ειδικότητες από τους αποφοίτους. Αυτές λοιπόν συνεκτιμούμε ότι μπορούν να καλύψουν και δικές μας ανάγκες. Οι προβλεπόμενες πιστώσεις στους αντίστοιχους ΚΑ του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024-2025 είναι 2.535 που αφορούν την αποζημίωση και 2.380 για ασφαλιστικές εισφορές, δήλωσε η κα. Φρέρη η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξεότι ευχής έργον θα ήταν το ΕΠΑΛ να προωθήσει αποφοίτους προς τον Δήμο, οι οποίοι καλύπτουν ανάγκες των υπηρεσιών.

"Αυτή την προσπάθεια, στην οποία μπορεί να συμμετάσχουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να στηριχθεί από τον Δήμο προκειμένου να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εκ μέρους του ΕΠΑΛ. Καταλαβαίνετε ότι μεγάλη επιτυχία και για το ίδιο το σχολείο, διότι σταδιακά θα μπορέσει να απορροφήσει μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων", είπε καταλήγοντας.

Μέχρι τον Ιούνιο η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση ελεύθερων θέσεων μαθητείας

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, η καταχώριση θέσεων από τους φορείς του Δημόσιου παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουνίου.

Η ηλεκτρονική καταχώριση για διάθεση ελεύθερων θέσεων μαθητείας από φορείς του ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, άρχισε στις 20 Μαίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Μεταλυκειακό έτος –Τάξη μαθητείας συνδυάζει την εκπαίδευση διάρκειας μίας εβδομάδας στο σχολείο και με την κατάρτιση τεσσάρων εβδομάδων στον εργασιακό χώρο.

Ρυθμίζεται από τη νομοθεσία και βασίζεται σε σύμβαση μαθητείας που υπογράφεται ανάμεσα στον μαθητευόμενο και τον εργοδότη και θεωρείται από τον Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Τα εργαστηριακά μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από 1η Οκτωβρίου, ενώ η περίοδος μάθησης στον εργασιακό χώρο είναι από 1η Οκτωβρίου έως την 31η Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μαθητείας, ακολουθεί το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα πιστοποίησης και εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ, που οδηγούν στην αναβάθμιση του πτυχίου σε επίπεδο 5, αντίστοιχο δηλαδή με αυτό των Δ.ΙΕΚ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχουν στην κατοχή τους απολυτήριο και πτυχίο ΕΠΑ.Λ ή ισότιμο και δεν έχουν προηγούμενη συμμετοχή σε αντίστοιχο.

Το ΕΠΑ.Λ Σύρου για το πρόγραμμα Μαθητεία (Θ’ φάση) προτίθεται να λειτουργήσει τις εξής ειδικότητες:

  • Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου

  • Βοηθός Νοσηλευτή

  • Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

  • Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) και Δικτύων

  • Τεχνικός Οχημάτων

  • Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

  • Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

  • Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

  • Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

  • Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού