Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου διοργανώνει το ΑειφορΈVER 2024

Η 2η γιορτή της αειφορίας έρχεται στη Σύρο

Χρήστος Κόλλιας: "Στόχος να φέρει την τοπική κοινωνία σε μια γόνιμη επαφή και συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας"

Η γιορτή της αειφορίας έρχεται στη Σύρο, μέσα από το 2ο φεστιβάλ  ΑειφορΈVER 2024 που διοργανώνει το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ).

Στόχος του Αειforéver είναι να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, σε θέματα αειφορίας της κυκλαδίτικης φύσης.

Για το πρόγραμμα και τις δράσεις, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου, Χρήστος Κόλλιας.

Αειφορία και βιώσιμη ευημερία

Κατά τη διάρκεια των διήμερων δράσεων και εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, αλλά και εκτός αυτής, θα δοθεί η ευκαιρία σε σχολεία να προβάλουν τις εργασίες τους, σε καλλιτέχνες να παρουσιάσουν μουσικά και θεατρικά δρώμενα, σε παραγωγούς τοπικών προϊόντων να επικοινωνήσουν τις προσπάθειές τους, σε παιδιά, νέους και μεγαλύτερους να πάρουν μέρος σε περιβαλλοντικά εργαστήρια που οργανώνονται από το ΚΕΠΕΑ. Κυρίως το Αειforéver αποβλέπει, μέσα από μια γιορτινή ατμόσφαιρά, να φέρει την σχολική και τοπική κοινότητα σε μια γόνιμη επαφή με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου, με βάση τις ιδέες της αειφορίας και της βιώσιμης ευημερίας.

Για φέτος το καλοκαίρι, το Φεστιβάλ έχει προκρίνει ως ξεχωριστή θεματική τα παράκτια οικοσυστήματα των Κυκλάδων.

Η φιλοσοφία του Αειforéver

Στη φιλοσοφία που διέπει το 2ο Αειforéver αναφέρθηκε μέσω της εφημερίδας, ο υπεύθυνος Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου (ΚΕΠΕΑ), Χρήστος Κόλλιας.

Όπως είπε, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου, έχουν άμεση σχέση με αυτό που πρεσβεύει η αειφορία, δηλαδή η δημιουργία και η αναζωογόνηση.

"Η γιορτή αειφορίας είναι μία προσπάθεια που κάνει το ΚΕΠΕΑ να ανοιχτεί στην τοπική κοινωνία τόσο της Σύρου, όσο και των Κυκλάδων. Το θέμα του Φεστιβάλ είναι ουσιαστικά αυτό που πρεσβεύει η αειφορία, δηλαδή δύναμη, η αναζωογόνηση, η αναγέννηση και η δημιουργία που μπορούμε να ανακαλύψουμε στους εαυτούς μας. Δηλαδή αυτό που κάνει η φύση, να το κάνουμε και εμείς. Να δημιουργήσουμε. Μικροί και μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους, να ψάξουμε ανθρώπους που δημιουργούν στη Σύρο και εκτός αυτής και να τους φέρουμε στο προσκήνιο, προκειμένου και να μιλήσουν, αλλά και να δείξουν τη δουλειά και το έργο τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του  ΑειφορΈVER", σημείωσε.

"Στρογγυλό" τραπέζι με φορείς της Σύρου για τη μείωση του πλαστικού

Εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας για τη Σύρο, θα είναι στο πλαίσιο του  ΑειφορΈVER, η συνάντηση επίσημων φορέων του νησιού, με θέμα τη μείωση του πλαστικού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των δράσεων, έχει προγραμματιστεί ένα "στρογγυλό" τραπέζι με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Πανεπιστημίου, αλλά και άλλων φορέων, ώστε να συζητηθεί η πλαστική ρύπανση.

"Θα γίνει μία συζήτηση για την πλαστική ρύπανση στο νησί, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν τις όποιες προτάσεις έχουν όλοι για το πως μπορούμε να περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων", υπογράμμισε ο κ. Κόλλιας, τονίζοντας παράλληλα "ότι δεν αναφερόμαστε μόνο στην ανακύκλωση, αλλά στο να καταφέρουμε να μειώσουμε την κατανάλωση του πλαστικού. Ιδέες υπάρχουν πολλές και πιστεύω ότι προτάσεις θα υπάρξουν και από τον Δήμο, αλλά και από τους άλλους φορείς. Το θέμα είναι να δούμε αν μπορούμε να τις εφαρμόσουμε".

Το πρόγραμμα των δράσεων

Συνεχίζοντας την αναφορά του στις δράσεις που θα λάβουν χώρα στην έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας, ο κ. Κόλλιας έκανε γνωστό ότι έχουν προγραμματιστεί περιβαλλοντικά εργαστήρια με θέμα το πλαστικό, όπως επισκευή ηλεκτρικών συσκευών.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα, το Αειforéver κάνει άνοιγμα προς την τρίτη ηλικία, όπου σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ της Σύρου, θα διεξαχθεί ένας διαγωνισμός μαγειρικής με προϊόντα που παράγονται στο νησί, ενώ θα υπάρξει και εργαστήρι μεταποίησης παλαιού ρουχισμού.

Ξεχωριστή θεματική με τα παράκτια οικοσυστήματα των Κυκλάδων

Εκτός όλων των παραπάνω, κατά τη διάρκεια της διήμερης γιορτής για την αειφορία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μία ιδιαίτερη θεματική ενότητα, η οποία είναι αφιερωμένη στα παράκτια οικοσυστήματα των Κυκλάδων.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ, στη φετινή διοργάνωση την "τιμητική" τους έχουν τα κρινάκια της θάλασσας που βρίσκονται στις παραλίες των νησιών, όπως και της Σύρου.

"Αυτό που επιθυμούμε φέτος να προβάλλουμε περισσότερο, είναι τα παράκτια οικοσυστήματα των Κυκλάδων, επιλέγοντας να θέσουμε ένα απειλούμενο είδος, το κρινάκι της θάλασσας. Το συγκεκριμένο θέμα είναι άλλωστε αυτό που κοσμεί τη φετινή μας κεντρική αφίσα, την οποία δημιούργησε ο Κώστας Καταγάς. Εμείς από την πλευρά μας μέσω του Φεστιβάλ θα προσπαθήσουμε να γίνει μία καμπάνια ευαισθητοποίησης πάνω στο συγκεκριμένο είδος, το οποίο απειλείται από την επέλαση του μαζικού τουρισμού", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο κ. Κόλλιας κάνει γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα υπάρξει και μία ιστορική ποδηλατάδα, στην προσφυγική ιστορία της Σύρου, αρχίζοντας από το κέντρο κέντρο της Ερμούπολης.