Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού υποδέχεται η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά με σειρά δράσεων για το περιβάλλον και την κοινωνία της ισότητας

Κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης

Ηώ Σταυρίδη: "Οι δράσεις μας ελπίζουμε να γίνουν αφορμή για συζήτηση, σκέψη και περαιτέρω δράση για την αρμονική συνύπαρξη μέσα στο οικοσύστημα, την κοινωνική ισότητα και την αλληλεγγύη"

Δράσεις με περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο, έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Οι εκδηλώσεις του Ιουνίου αρχίζουν με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία θα συνδυαστεί και με περίπατο στη φύση μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ συνεχίζει με τη συμμετοχή της ΚΟΙΝΣΕΠ στο Φεστιβάλ Αειforever του ΚΕΠΕΑ και ολοκληρώνονται με τρεις προβολές ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου, αφιερωμένες στην ισότητα.

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στήθηκαν αυτές, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Ηώ Σταυρίδη.

Δράσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, μέσα από το σεβασμό και την αλληλεγγύη, θα πραγματοποιήσει τον μήνα Ιούνιο η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Η Ηώ Σταυρίδη, μέσω της εφημερίδας, αναλύει τους στόχους των συγκεκριμένων δράσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν επικεντρώνονται μόνο στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της Σύρου, αλλά αναδεικνύουν και την συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ισότητα, και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

"Ο Ιούνιος είναι μήνας υπερηφάνειας για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας θα γίνουν εκδηλώσεις υποστήριξης και ορατότητας. Θελήσαμε φέτος να συμβάλουμε και εμείς με τον τρόπο μας σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας πως και οι περιφερειακές, μικρές κοινωνίες στέκονται δίπλα στις διεκδικήσεις για ισότητα και συμπερίληψη", σημειώνει, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι "ως ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, καταστατικό σκοπό δεν έχουμε μόνο την βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής της Σύρου, αλλά και την συμβολή μας στην κοινωνική και οικονομική ισότητα, και την προώθηση της ισότητας των φύλων".

Κλείνοντας, καλεί την τοπική κοινωνία να συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ, ελπίζοντας αυτές να γίνουν αφορμή για συζήτηση, σκέψη και περαιτέρω δράση για την αρμονική συνύπαρξη μέσα στο οικοσύστημα, την κοινωνική ισότητα και την αλληλεγγύη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει αύριο Τετάρτη στις 5 το απόγευμα, όπου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί ένας περίπατος από το Κίνι προς το Δελφίνι, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 στο Κεντρικό Αιγαίο, τα είδη χλωρίδας και πανίδας και τους τύπους οικοτόπων που αυτές φιλοξενούν.

Η δράση συνδιοργανώνεται από την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Ακολουθεί, την Τετάρτη στις 12 Ιουνίου η προβολή του ντοκιμαντέρ "Λεσβία"Τζέλης Χατζηδημητρίου, σε συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ με τη Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, στο πλαίσιο του μήνα Pride και ισότητας.

Η προβολή θα γίνει στις 8 και μισή το βράδυ στο χώρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, επί της οδού, Επισκοπείου 7.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αειforever που διοργανώνει στις 15 και 16 Ιουνίου το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου.

Το εργαστήριο Precious Plastic Syros on the Road θα εισάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της ανακύκλωσης πλαστικών. Θα ξεκινήσουμε με μια δραστηριότητα διαλογής, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν βιωματικά για τον διαχωρισμό των πλαστικών απορριμμάτων, τους διαφορετικούς τύπους πλαστικού και την απαραίτητη προετοιμασία για την ανακύκλωση τους.

Στη συνέχεια, θα μάθουν για τη διαδικασία ανακύκλωσης πλαστικών από τον θρυμματισμό έως τη δημιουργία νέων προϊόντων. Μπροστά στα μάτια μας τα σκουπίδια θα μεταμορφωθούν σε νέα χρηστικά αντικείμενα. Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και προβληματισμό σχετικά με την αξία του πλαστικού και την εξερεύνηση πρακτικών τρόπων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής στο εργαστήριο, η ΚΟΙΝΣΕΠ καλεί τους συμμετέχοντες στο Αειforever να φέρουν μαζί τους τα πλαστικά καπάκια και λοιπές συσκευασίες που έχουν συλλέξει, προκειμένου να ανακυκλωθούν στο εργαστήριο της.

Άλλο ένα ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 19 Ιουνίου από την ΚΟΙΝΣΕΠ σε συνεργασία με Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου.

Πρόκειται για το Femicidio, σε σκηνοθεσία Nίνας Μαρίας Πασχαλίδου, όπου ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία, αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Η ταινία είναι συμπαραγωγή με το κανάλι Al Jazeera και έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 8 και μισή το βράδυ, στο παλιό εργοστάσιο Κορνηλάκη, όπου η ΚΟΙΝΣΕΠ, η Λέσχη Φωτογραφίας - Κινηματογράφου Σύρου, σε συνεργασία με το CineDoc, θα προβάλουν το ντοκιμαντέρ "Αδέσποτα Κορμιά".

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή road movie. Οι ηρωίδες ταξιδεύουν σε μια Ευρώπη που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Ένα ντοκιμαντέρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες, αλλά κυρίως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τον θάνατο και ακόμα περισσότερο για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο.